Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τις αξίες σου!

«Ας προσπαθήσουμε να μην γίνουμε άνθρωποι της επιτυχίας αλλά να γίνουμε άνθρωποι των αξιών» είπε ο Einstein.

Οι αξίες, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, είναι αυτές που καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της ζωής μας. Όταν, λοιπόν, τις γνωρίζουμε καλά μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα ζήσουμε – και κυρίως πώς θα ζήσουμε καλύτερα. Βέβαια, οι αξίες μπορεί να αλλάξουν στην πορεία της ζωής μας, καθώς θα αλλάζουν και οι επιθυμίες μας (προσωπικές – επαγγελματικές προτιμήσεις) ή ο τρόπος που ορίζουμε την ευτυχία.

Με άλλα λόγια, οι προσωπικές αξίες του καθενός, μπορούν να αλλάξουν, τόσο τον τρόπο με τον οποίο αντιλάμβανεται τον κόσμο, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς, όμως, μπορεί να καταλάβει κάποιος τις προσωπικές του αξίες;

– Με το να σκεφτούμε, μόνο, τρεις αξίες που μας χαρακτηρίζουν.

– Με το να δούμε κατά πόσο αντανακλώνται αυτές, στην καθημερινότητα μας.

– Με το να ερχόμαστε σε επαφή με καταστάσεις ή περιβάλλοντα που δεν είμαστε εξοικιωμένοι.

– Με το να παρατηρήσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας προς τους άλλους ή ακόμα και να συζητήσουμε με άλλους για τις αξίες μας

– Με το να παρατηρήσουμε την στάση που έχουμε απένταντι στην ζωή (attitude).

– Με το να αμφισβητούμε, καμιά φορά, τον ίδιο μας τον εαυτό.

– Με το να κάνουμε ένα τεστ αξιών και να βαθμολογήσουμε τις

πιθανές μας αξίες.

 

Ένα περιβάλλον στο οποίο, έμαθα τις προσωπικές μου αξίες (και μετέπειτα με βοήθησε και στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό) ήταν η AIESEC. Εκεί, κλήθηκα να έρθω αντιμέτωπη με όλους του παραπάνω τρόπους και να καταλάβω εν τέλει, ποιες είναι οι αξίες που έχω και πως με επηρεάζουν στις καθημερινές μου αποφάσεις.

Οπότε, καλό είναι να θυμόμαστε από αυτό το άρθρο ότι οι αξίες επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, καθώς και τα σχέδια που κάνουμε για το μέλλον μας. Άρα, καθορίζουν το ποιοι πραγματικά είμαστε και το ποιοι θέλουμε να γίνουμε.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *