Νέοι και ανεργία, εσύ έχεις στόχους;

Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή που καθημερινά τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ποσοστό της νεανικής ανεργίας κυμαίνεται στο 49,5%. Πολλοί απασχολούνται σε κάτι διαφορετικό από το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει ή τον κλάδο που επιδιώκουν να απασχοληθούν. Επίσης, συχνά συναντώνται και τα φαινόμενα  καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων ή να γίνονται άλλες παραβάσεις που δεν συνάδουν με το εργασιακό ήθος. Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά. Πλήττει σχεδόν τους πάντες και μπορεί ήδη να την έχουμε συναντήσει ή θα τη συναντήσουμε στη ζωή μας.

Πολλά είναι τα αίτια της ανεργίας. Καθημερινά ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις για την οικονομική κρίση ως κύρια αφορμή του φαινομένου, για την απουσία στήριξης και βιώσιμων ευκαιριών από τη μεριά του κράτους ως προς το κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα σε ότι αφορά τη χώρα μας μπορεί να είναι να είναι η οργάνωση της κοινωνίας ή το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ως χώρα γρήγορη αναπτυσσόμενη βιομηχανία και το ότι δεν εκμεταλλευόμαστε αποτελεσματικά την τεχνολογία. Αυτό είναι ένα γεγονός. Ωστόσο, τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Γιατί δεν κάνουμε προσπάθειες να το αλλάξουμε και επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα και όχι στη λύση; Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και ολοένα το μέλλον μοιάζει πιο αβέβαιο. Τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας ελαττώνονται σε σημαντικό βαθμό. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο και καινοτόμο στην αγορά. Όλοι μας θα αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε μετά το πτυχίο και αν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα που θέλουμε. Όλοι μας έχουμε όνειρα για το μέλλον και αυτό είναι πολύ λογικό γιατί είμαστε νέοι και εφόσον έχουμε τη θέληση μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Εντούτοις, σχετικά με την ανεργία προκύπτει το ερώτημα αν έχουμε σκεφτεί και οι ίδιοι κάποιες βιώσιμες λύσεις. Με άλλα λόγια έχουμε συνειδητοποιήσει αν μπορούμε με τις ικανότητες που διαθέτουμε να στελεχώσουμε κάποιες θέσεις; Η κοινωνία και η αγορά έχουν κατά τη γνώμη μου ανάγκη από την πρωτοβουλία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Εμείς φέρουμε όμως αυτά τα χαρακτηριστικά; Είμαστε συνδεδεμένοι με την επιχειρηματική πραγματικότητα; Η ανεργία μαστίζει τη χώρα μας, ωστόσο και εμείς ως νέοι μπορούμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε να φέρουμε τη διαφορά και την αλλαγή. Γιατί εμείς έχουμε το πάθος, το δυναμισμό και το «πρωτοποριακό» πνεύμα να αλλάξουμε το μέλλον. Έχουμε το χρόνο να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε και να πλάσουμε το μέλλον που θέλουμε. Δημιουργούμε το μέλλον μας με το άτομο που διαλέγουμε να είμαστε σήμερα. 

Πως όμως μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το κάτι διαφορετικό για το μέλλον μας; Η λύση είναι απλή, ας κάνουμε κάτι για εμάς τους ίδιους αρχικά. Με άλλα λόγια, ας το πάρουμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, δεν αρκεί απλά να εστιάζουμε σε μία ασχολία όπως είναι η σχολή μας. Να είμαστε επιμελείς με το αντικείμενο των σπουδών μας, ωστόσο παράλληλα μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα και να αποδίδουμε σε κάθε πεδίο. Οφείλουμε να κυνηγάμε συνεχώς νέες ευκαιρίες είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές και να μην επαναπαυόμαστε από την εκ του φυσικού αδράνεια που διαθέτουμε ως άνθρωποι ή από το φόβο. Έχουμε καθήκον για εμάς τους ίδιους να αξιοποιούμε εποικοδομητικά τον ελεύθερο μας χρόνο σε δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μία ευρύτερη παιδεία πέρα από τη γνώση της σχολής, γιατί η παιδεία είναι μία αέναη διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Μπορούμε να γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες αναπτύσσοντας πέρα από την κλασική θεωρητική γνώση, τις προσωπικές μας ικανότητες, τα στοιχεία του χαρακτήρα μας δίνοντας ένα αντίκτυπο στην κοινωνία μέσω του εθελοντισμού μέσω της συνεισφοράς μας ως ενεργοί πολίτες και μέσω του επαγγέλματος μας.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από αλλαγή και η αλλαγή βασίζεται σε νέους με ανοιχτούς ορίζοντες που μάχονται για κάτι καλύτερο και δεν κάνουν τα λάθη προηγούμενων γενεών. Ούτε επίσης προσκολλώνται στα λάθη του παρελθόντος. Αν έχουμε στόχους στη ζωή μας και γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε για να τους πετύχουμε τότε μπορούμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στην κοινωνία μας, γιατί η κοινωνία είμαστε εμείς και όλα ξεκινούν από εμάς.

 

Εριέττα Μπέκα

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *