Πάρε την απόφαση και άρπαξε την ευκαιρία να επενδύσεις στον εαυτό σου.

 Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα, είναι να καταλάβουν πως το μέλλον δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά από τις επιλογές που κάνουν, προκειμένου να χτίσουν τόσο την επαγγελματική όσο και την κοινωνική τους ταυτότητα.

Αυτούς τους νέους που έκαναν την επιλογή να επενδύσουν στον εαυτό τους, συναντήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο campus του Deree, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους … φοιτητές-υποτρόφους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για παράλληλη φοίτηση στο Deree. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι  παρακολουθούν συνδυαστικά με τις σπουδές τους ,ένα πρόγραμμα 6-7 μαθημάτων ώστε να  αποκτήσουν μία υποειδίκευση σε ένα αντικείμενο της επιλογής τους.

Το πρόγραμμα των υποτροφιών εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Recharging the Youth” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα, προσφέροντας από το 2014 τη δυνατότητα σε 120 υποτρόφους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους επιλέγοντας μέσα από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και κατευθύνσεων.

Η Λουκία Κανατσούλη, Dean of Enrollment and International Students, μας περιγράφει πώς κάθε μέρα βλέπει τους φοιτητές να εξελίσσονται. «Η παράλληλη φοίτηση στο Deree προσφέρει στους υποτρόφους, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σπουδών», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Με αυτή την ευκαιρία, μπορούν να γνωρίσουν το αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης, συμπληρωματικά με το ελληνικό πανεπιστήμιο, να ωφεληθούν από τα θετικά στοιχεία και των δύο και φυσικά να αποκτήσουν περισσότερες και διαφορετικές εμπειρίες.»

Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι υπότροφοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει το Deree, όπως career orientation, trainings, workshops και να ζήσουν πολύτιμες εμπειρίες. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας, ή σπουδάζουν σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, σε ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το Erasmus+.

Πώς όμως οι ίδιοι οι φοιτητές περιγράφουν την εμπειρία τους;

Η Βάσια Αξαρλή μάς εξηγεί πώς τελικά συνδυάζονται οι σπουδές της ως Χημικός Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο παράλληλα με τις Διεθνείς Σχέσεις στο Deree. «Είχα την ευκαιρία, ίσως για μοναδική φορά στην Ελλάδα, να συνδυάσω τα δύο αντικείμενα που πραγματικά μου ενδιαφέρουν, να ανακαλύψω τον εαυτό μου και ποια πορεία θέλω τελικά να ακολουθήσω στη ζωή μου. Μπορεί το πτυχίο του Μηχανικού να είναι καλύτερο για καριέρα μου αλλά οι Διεθνείς σχέσεις είναι καλύτερες για μένα. Και αν ο εαυτός είναι ολοκληρωμένος, τότε δεν υπάρχει τίποτα να με κρατάει.»

Διαθέτοντας ένα τόσο μεγάλο πλήθος ειδικοτήτων, οι υπότροφοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αντικείμενο της εξειδίκευσής τους, είτε συμπληρωματικά με τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο ή με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακούς συνδυασμούς όπως: Παιδαγωγικά με Leadership Management, Ιατρική ή Νομική με Οικονομικά, ακόμα και Φαρμακευτική ή Πληροφορική με Business.

Αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της, η Κλαίρη Σαραμανίτη, τελειόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να κάνει παράλληλες σπουδές στο Θέατρο και την Υποκριτική. «Στο πανεπιστήμιο διδάχθηκα το θεωρητικό υπόβαθρο για την τέχνη αλλά εδώ είμαι στο κατάλληλο περιβάλλον, κερδίζοντας καθημερινά αμέτρητες συμπληρωματικές εμπειρίες. Αν και οι παράλληλες σπουδές μου μετράνε μόλις 3 μήνες, αναγνωρίζω ήδη τη διαφορά στον εαυτό μου και έχω πάρει τις βάσεις που χρειάζομαι για να εξελιχθώ στον άνθρωπο και την ηθοποιό που πάντα ήθελα.»

Τον προηγούμενο χειμώνα, ο Αλέξανδρος Γουλάκος βρέθηκε στα αμφιθέατρα του Emory Goizueta Business School της Ατλάντα μέσω του προγράμματος Study Abroad. «Σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ο.Π.Α και ψυχολογία στο Deree έχω την ευκαιρία να μελετώ συναπτά γνωστικά αντικείμενα από διαφορετικό πρίσμα, όμως αναμφισβήτητα, αυτό το ταξίδι ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες που έχω κερδίσει στο Deree. Είχα την τύχη να συμμετέχω σε ένα από τα πιο περιζήτητα μαθήματα και να έχω συμμαθητές κάποιους από τους λαμπρότερους ΜΒΑ φοιτητές στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Φεύγοντας από την εκδήλωση, συνειδητοποίησα πόση ελπίδα και ενθουσιασμό μου είχαν μεταδώσει αυτοί οι νέοι. Αντίθετα με την ανασφάλεια που βιώνουν στη σημερινή πραγματικότητα, χάρη στην υποστήριξη, τα ερεθίσματα και τις ευκαιρίες που κερδίζουν από ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης, είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν τον εαυτό τους και να μεταμορφωθούν στις προσωπικότητες και τους επαγγελματίες που πάντα ονειρεύονταν.

Πόσες φορές έχεις κληθεί να κάνεις εκείνες τις επιλογές στη ζωή σου, οι οποίες πρόκειται να την επηρεάσουν και να σε μεταμορφώσουν στο μελλοντικό σου εαυτό;

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να εφεύρει δικαιολογίες για να αφήσεις πράγματα που πρέπει να κάνεις για αργότερα;

Μην αργείς άλλο.

Πάρε την απόφαση και άρπαξε την ευκαιρία να επενδύσεις στον εαυτό σου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παράλληλες σπουδές στο Deree αλλά και τις υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κάνε κλικ στο: http://www.acg.edu/admissions/parallel-studies ή στείλε email στο admissions@acg.edu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *