Παράλληλες σπουδές στο Deree:Μήπως είναι η ευκαιρία σου;

 

Στις αρχές του καλοκαιριού, βρεθήκαμε στο campus του Deree για την απονομή βραβείων στους 40 φοιτητών που έλαβαν υποτροφία για αυτή τη χρονιά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για παράλληλη φοίτηση στο Deree. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποτροφιών αφορά φοιτητές δημόσιων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που παρακολουθούν στο Deree ένα πρόγραμμα 6-7 μαθημάτων σε ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει συνδυαστικά με τις σπουδές τους για να αποκτήσουν μια υποειδίκευση (minor).

Στην εκδήλωση, εκτός από τους υποτρόφους που βραβεύτηκαν, παραβρέθηκαν ο δρ David G. Horner, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο δρ Δημήτρης Ανδρέου, Vice President of Enrollment and Administration, καθώς και η υπεύθυνη του προγράμματος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ελένη Αγουρίδη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας “Recharging the Youth του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έχει στόχο να «γεφυρώσει» το κενό που υπάρχει μεταξύ σπουδών και ειδίκευσης καθώς και την καταπολέμηση της ανεργίας και έχει δώσει την ευκαιρία σε 77 υποτρόφους από το 2014 να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους σε ένα αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα με τις σπουδές, οι υπότροφοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει το Deree, όπως career orientation, trainings, workshops αλλά και τις ποικίλες ευκαιρίες όπως πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες, αλλά και σπουδές στο εξωτερικό, σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

 

Τα λόγια των ίδιων των υποτρόφων είναι η απόδειξη του πόσο πολύτιμη είναι μία τέτοια εμπειρία. Ο υπότροφος Λευτέρης  Δαφέρμος, που συνδύασε τη Νομική Αθηνών με παράλληλες σπουδές σε Χρηματοοικονομική,  λέει χαρακτηριστικά: Άρπαξα κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε φτάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μου, με πειθαρχία και ελπίδα για το αύριο της χώρας μου, βελτιώνοντας πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μου.

(δείτε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Λευτέρης στην popaganda)

 

Τι μας τράβηξε την προσοχή; Οι δημιουργικοί συνδυασμοί σε σπουδές, δηλαδή η επιλογή του αντικειμένου των παράλληλων σπουδών. Οι υπότροφοι με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα αλλά και πιθανά μαθήματα που δεν διδάσκονται στο τυπικό σύστημα των πανεπιστημίων τους, επέλεξαν συνδυασμούς όπως: Μάρκετινγκ και e-Business, Νομική και Οικονομικά, Αρχιτεκτονική και Χορό.

 

Η Δανάη Παναγή, δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μάς περιγράφει πως αποφάσισε να κάνει minor στην Ψυχολογία. “Θέλοντας να ασχοληθώ με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να συνδυάσω τη φύση των σπουδών μου, αποφάσισα να μελετήσω αυτό το θέμα από την πλευρά του ατόμου και της θέσης του στην κοινωνία.

 

Δεν είναι λίγοι οι υπότροφοι που αναφέρθηκαν και σε ένα ακόμη πλεονέκτημα των παράλληλων σπουδών: Το εκσυγχρονισμένο σύστημα διδασκαλίας του Deree – αποκλειστικά στα αγγλικά – βασίζει τα μαθήματα πάνω σε real case studies, λειτουργώντας συμπληρωματικά σε εκείνο των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων. Για αυτό μας μίλησε η υπότροφος και μέλος του alumni association του Deree Ελένη Εξαρχάκου, λέγοντας μας χαρακτηριστικά ότι “Μέσα από το πρόγραμμα κατάφερα να μάθω πώς να μελετάω καλύτερα αναπτύσσοντας την κριτική μου σκέψη μέσα από ένα διαδραστικό σύστημα διδασκαλίας. Έτσι, δεν ανέπτυξα μόνο τα skills μου αλλά και την προσωπικότητά μου.”

 

Παρακολουθώντας την εκδήλωση, παρατήρησα κάτι κοινό ανάμεσα στους υποτρόφους: την όρεξη για συνεχή ανάπτυξη και δημιουργία, κάτι που λείπει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα. Συζητώντας μαζί τους κατάλαβα πως μέσα από αυτή την εμπειρία, είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από αμέτρητα ερεθίσματα και ευκαιρίες, όπως το διαφορετικό σύστημα διδασκαλίας, οι σπουδές στο εξωτερικό και η πρακτική άσκηση.

 

Τις περισσότερες φορές δεν είναι: «Είχα την ευκαιρία;». Συνήθως είναι: «Είδα την ευκαιρία;»

Πρέπει να τις κυνηγήσεις και μη φοβάσαι, πάντα θα βρεθεί τρόπος να καταφέρεις να τις συνδυάσεις.

Αρκεί να είσαι ανοιχτός στο να τις δεχτείς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παράλληλες σπουδές στο Deree αλλά και τις υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κάνε κλίκ στο : http://www.acg.edu/admissions/parallel-studies

 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το Discover Deree Day. Για να βρεθείς στο campus και να ενημερωθείς για τις παράλληλες σπουδές και τις υποτροφίες, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *