Παράλληλες σπουδές στο Deree με τις υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Ο καταλύτης του εαυτού σου

Συνήθως υπάρχει κάποιος καταλύτης (ή και περισσότεροι) που μας οδηγεί στην απόφαση ότι πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή αλλαγή στην ζωή μας.. Πολλές φορές χρειάζεται να ψάξουμε μόνοι μας να βρούμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Ευτυχώς, κάποιες φορές αυτή η ώθηση έρχεται παράλληλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε στο campus του Deree, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στους 60 φοιτητές που έλαβαν υποτροφία για αυτή τη χρονιά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για παράλληλη φοίτηση στο Deree – The American College of Greece.  Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι  παρακολουθούν συνδυαστικά με τις σπουδές τους ,ένα πρόγραμμα 6-7 μαθημάτων ώστε να  αποκτήσουν μία υποειδίκευση (minor) σε ένα αντικείμενο της επιλογής τους.

Aπό την αρχή του προγράμματος υποτροφιών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) έως και σήμερα, περισσότεροι από 140 φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων έχουν ζήσει αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μέρος της πρωτοβουλίας “Recharhing the Youth” με στόχο να “γεφυρώσει” το κενό που υπάρχει μεταξύ σπουδών και ειδίκευσης δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να διευρύνουν τη γνώση τους. Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι υπότροφοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει το Deree, όπως career orientation, trainings, workshops. Ποικίλες ευκαιρίες καριέρας εντός και εκτός Ελλάδας είναι μερικές ακόμα από τις επιλογές που προσφέρονται, όπως πρακτική άσκηση σε ηγετικούς πολυεθνικούς ομίλους και φυσικά σπουδές σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας μέσω του προγράμματος Study Abroad.

Τα λόγια των ίδιων των υποτρόφων είναι η απόδειξη του πόσο πολύτιμη είναι μία τέτοια εμπειρία. Την εξαιρετική εμπειρία του από το πρόγραμμα Study Abroad μοιράστηκε μαζί μας ο Λευτέρης Δαφέρμος, φοιτητής στη Νομική Αθηνών , o oποίος παράλληλα κάνει minor στα Χρηματοοικονομικά. “Δεν είναι μόνο η εξαιρετική ποιότητα σπουδών, συμφοιτητών και υποδομών αλλά το σύνολο των προσφερόμενων ευκαιριών που δημιούργησαν το μωσαϊκό αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας. Θέλοντας να ασχοληθώ με τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά, είχα την τύχη να συναντήσω ορισμένους από τους λαμπρότερους καθηγητές του αντικειμένου παγκοσμίως και να συμμετέχω σε εξειδικευμένες ομιλίες και workshops  που με βοήθησαν να έρθω ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μου.”

Η Αμαλία Πέτσιου, τελειόφοιτη στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας περιγράφει πώς επέλεξε να κάνει minor στην Ηγεσία και Διοίκηση. “Ποτέ δεν με γέμιζε εκατό τοις εκατό το Πολυτεχνείο. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον μία λύση, κι έτσι άρχισα να ψάχνω κι εγώ τον τρόπο να αντιμετωπίσω το δικό μου.Πλέον, μπορώ να τα συνδυάσω τις γνώσεις μου ως μηχανικός και παράλληλα να διαχειρίζομαι και να εμπνέω τους ανθρώπους γύρω μου.”

Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα σπουδών, είναι το εκσυγχρονισμένο σύστημα διδασκαλίας του Deree, αποκλειστικά στα αγγλικά, το οποίο βασίζει τα μαθήματα πάνω σε real case studies, λειτουργώντας συμπληρωματικά σε εκείνο των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.  Ωστόσο, οι περισσότεροι υπότροφοι συμφωνούν πως δεν είναι η γνώση αυτή καθ’αυτή, αλλά όλες οι ευκαιρίες που σου προσφέρονται να δοκιμάσεις χωρίς δεσμεύσεις και να επενδύσεις στον εαυτό σου. Για αυτό μας μίλησε η Καλυψώ Παπαγεωργίου, δευτεροετής φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία επέλεξε να κάνει στο Deree minor στα Ναυτιλιακά. Χαρακτηριστικά, μας είπε: “Μέσα από το πρόγραμμα βρήκα την ευκαιρία να ενισχύσω τις σπουδές μου, να εμβαθύνω σε ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει αλλά κυρίως να αποφασίσω αν είναι όντως αυτό που με κάνει ευτυχισμένη

Αν μπορούσες να σπουδάσεις οτιδήποτε, τι θα ήταν αυτό; Οι υπότροφοι του

ΙΣΝ στο Deree επιλέγουν ελεύθερα μέσα από ένα μεγάλο πλήθος ειδικοτήτων για να ακολουθήσουν στις παράλληλες σπουδές τους. είτε με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και ταλέντα, είτε πιθανά μαθήματα που δεν διδάσκονται στο τυπικό σύστημα των πανεπιστημίων τους δημιουργώντας ιδιαίτερους συνδυασμούς όπως:  Οικονομικά με Πληροφορική, Επικοινωνία με Θέατρο ακόμα και Νομική με Περιβαλλοντικές Σπουδές.
Μία απόφαση που παρεκκλίνει από τα συνηθισμένα, πήρε και η Σταματίνα Τσαμπά συνδυάζοντας την Ιατρική με τα Χρηματοοικονομικά. “Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για όλους, όμως στη συνέχεια ξεκίνησα να βλέπω καταστάσεις που έχω ήδη βιώσει από μία διαφορετική οπτική γωνία. Την εποχή της τεράστιας εξειδίκευσης, οφείλεις να έχεις πολλαπλά ερεθίσματα για να είσαι πιο ολοκληρωμένος στις γνώσεις σου και φυσικά ως άνθρωπος.”

 

Παρακολουθώντας την εκδήλωση παρατήρησα κάτι κοινό ανάμεσά τους. Όρεξη για μάθηση και εξέλιξη. Συζητώντας μαζί τους, συνειδητοποίησα τι σημαίνει αυτή η εμπειρία για εκείνους, πώς αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα και πώς συνδυάζουν αρμονικά τα κομμάτια των σπουδών και της προσωπικότητάς τους.  Πόση σημασία έχει για ένα νέο άνθρωπο να του προσφέρεις τη γνώση, τα ερεθίσματα και την υποστήριξη να απελευθερώσει τις δυνατότητές του και να γίνει ο επαγγελματίας και ο άνθρωπος που πάντα ονειρευόταν.
Αυτοί οι νέοι, έχουν βρει τον καταλύτη που τους ωθεί να συνεχίσουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους με ελπίδα και ενθουσιασμό.

Εσύ;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παράλληλες σπουδές στο Deree αλλά και τις υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κάνε κλικ στο στις σελίδες:

http://www.acg.edu/admissions/undergraduate-admissions/admission-process/greek-students/parallel-studies/

http://www.acg.edu/admissions/undergraduate-admissions/admission-process/greek-students/financial-assistance/the-stavros-niarchos-foundation-scholarship-program/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *