Συνέντευξη με την P&G: Χτίζοντας τους ηγέτες του αύριο

Τι συμβαίνει όταν έμπειρα στελέχη μίας μεγάλης εταιρίας μεταλαμπαδεύουν τη γνώση τους στη δυναμική και δραστήρια νεολαία;

Ζωντανό παράδειγμα, η AIESEC και η Procter & Gamble. O μεγαλύτερος οργανισμός νέων παγκοσμίως και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μοιράζονται κοινές αξίες, κοινό όραμα με στόχο την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Δύο από τα στελέχη της εταιρίας, η Βάλια Πασχαλίδου από το Marketing, alumna της AIESEC  και ο Παναγιώτης Μπούρας από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μας μιλούν για το πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη συνεργασία, και τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους δύο οργανισμούς.

Η ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου αποτελεί έναν από τους κυριότερους κοινούς σκοπούς της AIESEC και της P&G. Πώς θα λέγατε ότι ορίζεται και αναπτύσσεται η ηγεσία στην εταιρεία σας;

H ηγεσία δεν έχει να κάνει μόνο με το να βγαίνεις εσύ ο ίδιος μπροστά αλλά να λειτουργείς σε ομάδες και να βοηθάς  τους ανθρώπους να αναπτύσσονται.”, μας λέει ο Παναγιώτης Μπούρας. “Έχει να κάνει με την ικανότητα να χτίζεις ένα όραμα για περισσότερους ανθρώπους από τον εαυτό σου, να τους εμπνέεις να προσπαθήσουν για να πετύχουν και να τους καθοδηγήσεις να δουλέψουν μαζί προς αυτή την κοινή τους κατεύθυνση. Οπότε, θα έλεγα ότι το ηγετικό στυλ της P&G είναι ένα  μείγμα συμπεριφορικών στοιχείων που δημιουργούν το περιβάλλον ώστε ο καθένας να έχει ηγετικό ρόλο..”

Φέτος η ΑIESEC Ελλάδος και η P&G, δημιούργησαν μία ξεχωριστή συνεργασία, πολύ ουσιώδη, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της P&G  “Μαζί χτίζουμε το μέλλον σου”, μία πρωτοβουλία που εδώ και τρία χρόνια δίνει πρόσβαση στους νέους της χώρας μας σε πρωτοποριακά εσωτερικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε από κοινού, ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εξειδικευμένα σεμινάρια ηγετικών και διοικητικών δεξιοτήτων, ανάπτυξης της στρατηγικής σκέψης, οικονομικής διαχείρισης, επικοινωνίας και marketing, μέσα από το οποίο, τα μέλη της διοικητικής ομάδας της AIESEC Ελλάδος εκπαιδεύονται από τα έμπειρα στελέχη της P&G αποκτώντας δεξιότητες απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη διοίκηση και λειτουργία του φοιτητικού οργανισμού αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη.

Πώς σας φάνηκε ο νέος “διδακτικός” σας ρόλος;

“Με ενθουσίασε πολύ το γεγονός ότι απλά πράγματα που έχω συναντήσει στην καθημερινότητά μου, μπορούσαν με μία κουβέντα να διευκολύνουν και να καθοδηγήσουν μία ολόκληρη ομάδα αλλά κυρίως το ενδιαφέρον με το οποίο τα μέλη της AIESEC άκουγαν όσα λέγαμε, ώστε να απορροφήσουν όλη αυτή τη γνώση και να την εφαρμόζουν αμέσως ”, δηλώνει η Βάλια Πασχαλίδου. “ Ως alumna της AIESEC, έχω υπάρξει σε παρόμοια θέση, είχα τις ίδιες έννοιες και σκέψεις, πάντα ήταν δώρο θεού να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μου έδινε μία διαφορετική οπτική και θα με βοηθούσε να βρω τη λύση σε ό,τι με απασχολούσε. Έτσι, καταφέραμε να μεταλαμπαδεύσουμε  ένα κομμάτι της δικής μας γνώσης σε εκατοντάδες

νέους στην Ελλάδα, μέσα από διαδραστικά σεμινάρια και  workshops στην Εθνική Επιτροπή καθώς και στα μεγαλύτερα events και συνέδρια  της AIESEC Ελλάδος.”

Mέσω του προγράμματος της P&G  “Mαζί χτίζουμε το μέλλον σου”  έχετε εκπαιδεύσει και έρθει σε επαφή με εκατοντάδες νέους από ολόκληρη την  Ελλάδα. Εντοπίζετε κάτι διαφορετικό στους νέους της AIESEC;

“ Νομίζω το κυριότερο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που συμμετέχουν στην AIESEC είναι ότι θέλουν να δίνουν πίσω στην κοινωνία, στοιχείο που αποτελεί  και μέρος των αρχών και των αξιών της εταιρίας μας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι σέβονται τη διαφορετικότητα, γιατί ουσιαστικά γι’ αυτή δουλεύουν και κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις εμπειρίες από διαφορετικά περιβάλλοντα”, επισημαίνει ο κύριος Μπούρας.

“Μέσα στην εταιρεία μας, φροντίζουμε όλοι να αποκτήσουμε διαφορετικές εμπειρίες. Είτε αυτό σημαίνει να μεταφερθούμε από ένα τμήμα σε άλλο, είτε να έχουμε μία εμπειρία για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό. Η AIESEC κάνει ακριβώς αυτό εξ’ αρχής και μας ταιριάζει. Έτσι, η γνώση να μεταφέρεται από τμήμα σε τμήμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι θα λέγατε ότι χρειάζεται ένας νέος στην Ελλάδα; 

Ο κύριος Μπούρας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Αυτό που μου λένε από το εξωτερικό οι συνάδελφοι όταν κάνουν συνεντεύξεις με Έλληνες είναι ότι τους δίνουν μία αίσθηση “ακατέργαστου διαμαντιού”. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες φοιτητές έχουν ένα εκπληκτικό θεωρητικό υπόβαθρο βγαίνοντας από τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά τους λείπουν κάποιες δεξιότητες όπως το να φτιάχνουν ένα καλό βιογραφικό, ή να δομούν ορθά το λόγο τους. Αυτό που λείπει σίγουρα δεν είναι το ταλέντο, είναι το πώς θα στήσει ο κάθε νέος σωστά το “brand” του.” ενώ η κυρία Πασχαλίδου τονίζει ότι “Χρειάζεται μόνο θράσος να αποφασίσεις να  κυνηγήσεις το όνειρό σου και υπομονή όσο το κυνηγάς.”

“Μαζί Χτίζουμε το μέλλον σου. “

Λόγια που κάθε νέος με υγιή όνειρα θα ήθελε να ακούσει. Με νέες ιδέες, την απαραίτητη γνώση και σωστή καθοδήγηση σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας, κάθε νέος στην Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή και την καριέρα του με ενθουσιασμό, δυναμισμό και ελπίδα. Και θα το κάνει.

Φραντζέσκα Σωτάκη

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *