Τι ζητάνε οι εργοδότες του σήμερα από τους εργαζομένους του αύριο.

 

Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις στον επαγγελματικό χώρο εδώ υπάρχει η απάντηση.

Οι δεξιότητες – “soft skills” που ζητάνε οι εργοδότες από τους εργαζόμενους τους είναι εξίσου σημαντικά όσο και οι ακαδημαϊκές γνώσεις και χρειάζονται σε κάθε επάγγελμα και κλάδο απασχόλησης.

Ρίχνοντας μία ματιά πάμε να δούμε τι είναι αυτά που είναι χρήσιμο να αναπτύξεις και θα σε κάνούν να ξεχωρίσεις.

Ηγετικότητα:

Ο κάθε εργοδότης ζητάει άτομα που να μπορούν να θέσουν τον πήχη ψηλότερα για την ομάδα και για τον εαυτό τους και  που βοηθάνε τα άτομα να βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερο τους εαυτό. Άτομα που να μπορούν να γίνονται το παράδειγμα για τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Προσαρμοστικότητα:

Άτομα που έχουν την ικανότητα αλλαγής τρόπου σκέψης και στρατηγικής για την αντιμετώπιση και δράση δυσκολιών στον εργασιακό χώρο, με αισιόδοξη προσέγγιση ακόμα και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις, άτομα που δε μένουν άπραγα για πολύ καιρό, αλλά προσπαθούν να βρουν μία λύση σε ό,τι προκύψει μπροστά τους. Αυτά είναι άτομα που οι εργοδότες ορίζουν ως σημαντικούς πυλώνες σε κάθε εργασιακό χώρο.

Κριτική Σκέψη και Επίλυση προβλημάτων:

Αξιολογώντας τις πληροφορίες και τα δεδομένα ο εργαζόμενος πρέπει να είναι έτοιμος να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις και στρατηγικά βήματα που θα χρειαστούν στον εργασιακό χώρο με πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Μέσα από βήματα και λογική σκέψη το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει την κάθε κατάσταση και να λαμβάνει αποφάσεις αναγνωρίζοντας τα ως προκλήσεις και όχι ως προβλήματα.

Ομαδικότητα και Συνεργασία:

Η βάση της επιτυχίας κάθε ομάδας. Να μπορεί μία ομάδα να γίνει “ΈΝΑ” και τα άτομα της να  συνεργάζονται μεταξύ τους αξιοποιώντας τις εμπειρίες και γνώσεις των μελών της για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και συμμετέχοντας το κάθε άτομο ενεργά μέσα σε αυτήν.

Επαγγελματικός και Αποτελεσματικός τρόπος Επικοινωνίας:

Από τη δημιουργία ενός σωστού επαγγελματικού e-mail, μέχρι την επικοινωνία σε ένα meeting αυτό που χρειάζεται ένας εργοδότης είναι άτομα που μπορούν να επικοινωνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά με τους γύρω τους. Σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο η μεταβίβαση στοιχείων, δεδομένων, πληροφοριών, συναισθημάτων και ιδεών είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη των μελών μίας ομάδας και το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται αυτή η ομάδα και είναι σε θέση να προγραμματίζει και να σχεδιάζει το μέλλον της καλύτερα.

Προσοχή στη λεπτομέρεια, Πάθος και Δημιουργικότητα:

Η προσοχή στη λεπτομέρεια δείχνει κατά πολύ το πόσο ένα άτομο αγαπάει τη δουλειά του και πόσο την υπολογίζει. Πόση σημασία δίνει στη διαδικασία της εργασίας που κάνει και τι ακόμα μπορεί να κάνει καλύτερα και να βελτιώσει. Άτομα που βρίσκουν τρόπους να περάσουν το νόημα των ιδεών και των σκέψεων τους με όμορφο και καινοτόμο τρόπο, παίρνοντας ρίσκα και βλέποντας μπροστά, ξεχωρίζουν. Άτομα που θέλουν να εξελίξουν αυτό που κάνουν και να εξελιχθούν είναι άτομα τα οποία οι εργοδότες, αλλά και η κοινωνία, του αύριο χρειάζονται.  

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, αλλά είναι σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα άτομα, για να μπορούν όχι μόνο να βρουν μία θέση στον εργασιακό χώρο, αλλά και να εξελιχθούν σαν μέλη της κοινωνίας. 

Σκέψου πώς θα ήσουν σαν άτομο αν διέθετες αυτά τα χαρακτηριστικά. Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η εύρεση εργασίας και πόσο πιο παραγωγική και ευχάριστη θα γινόταν η δουλειά και καθημερινότητα σου.

Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις ή να αναπτύξεις αυτά τα χαρακτηριστικά πάρε την απόφαση τώρα: http://aiesec.gr/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *