fbpx

Παγκόσμια Ημέρα Ισότητας των Μισθών: Παλεύοντας για το καλύτερο

Με αφορμή την περασμένη παγκόσμια ημέρα ισότητας μισθών (19/09), μας έρχεται στο μυαλό η κατάσταση που επικρατεί και οι συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη της ισότητας στο χώρο εργασίας. 

Στη σημερινή εποχή, όλο και περισσότερες διακρίσεις παρατηρουνται στο χώρο εργασίας κατά των γυναικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει, δυσανάλογη πληρωμή ως προς την αμειβόμενη εργασία, έχοντας ως βασική αιτία τη διαφορά μεταξύ των φύλων. Παράλληλα, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη σε τομείς στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η υγεία και η περίθαλψη, όπου το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι στο 24% ενώ οι περισσότεροι από τους υψηλότερους εισοδηματίες είναι άνδρες.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον αποκλεισμό των γυναικών από την πρόσβαση στην αμειβόμενη αξιοπρεπή εργασία. Το χάσμα  των φύλων στο χώρο εργασίας παραμένει κολλημένο στο 27% και η πλειοψηφία των γυναικών βρίσκεται σε θέσεις εργασίας με κατώτατους μισθούς.Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ των φύλων έχει αυξηθεί λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες χώρες στον κόσμο έχουν γίνει πολλές εκστρατείες υπεράσπισης  για την υιοθέτηση μιας ίσης αμοιβής, νομοθεσία κατά των διακρίσεων και μέτρα για το συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής ως προς το γυναικείο φύλο. Οι εκστρατείες αυτές είχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα ως προς την ίση αμοιβή αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια ραγδαία ανάπτυξη.

Το συγκεκριμενο κοινωνικό ζήτημα είναι κάτι που μας αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικία. Ακόμη και στην κοινωνία που ζούμε, η ανισότητα είναι αισθητή. Εσύ όμως τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δραστηριοποιηθείς και να ευαισθητοποιήθεις ως προς αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Μερικά παραδείγματα για το τι μπορείς να κάνεις είναι η συνεχής ενημέρωση για το σημαντικό αυτό θέμα, και η συμμετοχή σε διάφορες εθελοντικές δράσεις που έχουν ως στόχο ισότητα των φύλων. Η AIESEC με τα προγράμματα Global Volunteer προωθούν τα θετικά πρότυπα ως προς την ισότητα και στη συνεισφορα της ειρήνης. Επιπλέον, σου δίνουν αυτήν την ευκαιρία να βοηθήσεις και εσύ στη μείωση των ανισοτήτων ως προς τα φύλα αναλαμβάνοντας να εκπονήσεις διάφορα projects, τα οποία βασίζονται στις ανισότητες και στην βελτίωση τους.

Άρπαξε αυτήν την ευκαιρία και δήλωσε συμμετοχή στο aiesec.gr/volunteer 

Νάσια Αυλωνίτη

Πηγή: https://www.ituc-csi.org/international-equal-pay-day-2022

Jordan Kolimenos

Jordan Kolimenos

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!