AIESEC Way| Τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσουμε

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει κάποιος όταν ακούει πρώτη φορά για την AIESEC είναι το με τι ασχολείται και ποιος είναι ο στόχος του οργανισμού. Σήμερα θα μιλήσουμε για το ποιο είναι το όραμα που συνδέει τόσες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως καθώς επίσης και τι προσφέρει στον καθένα από αυτούς.

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός ο οποίος διοικείται από νέους ηλικίας 18 εώς 30 ετών. Το όραμα μας είναι η επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης καθώς επίσης και της μεγιστοποίησης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων μέσω της ανάπτυξης ηγετικών χαρακτηριστικών. Έχουμε παρατηρήσει πως ο κόσμος μας χρειάζεται ικανούς ηγέτες, γι αυτό πιστεύουμε στους νέους διότι είναι το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο και πιστεύουμε πως τα ηγετικά χαρακτηριστικά, ή το leadership όπως το ονομάζουμε, μπορεί να αναπτυχθεί στον καθένα. Πιο συγκεκριμένα, η AIESEC δημιουργεί τους ηγέτες του μέλλοντος οι οποίοι :

 

 

  • Είναι πολίτες του κόσμου (World Citizen)

Το να είναι κάποιος πολίτης του κόσμου σημαίνει πως ενδιαφέρεται και γνωρίζει τι συμβαίνει στον κοσμο γύρω του και αναλαμβάνει την ευθύνη να ενεργοποιηθεί έτσι ώστε να τον βελτιώσει. Η AIESEC δίνει στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να προκαλέσουν τον εαυτό τους και να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες μέσα σε ένα περιβάλλον που προωθεί τη διαπολιτισμική κατανόηση. Οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα, να συνεργαστούν με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα και να αντιληφθούν πως το διαφορετικό δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά μια νέα πρόκληση που μπορεί να τους προσφέρει εμπειρίες κι ευκαιρίες που δε φαντάστηκαν ποτέ.

 

  • Έχουν αυτογνωσία (Self Awareness)

Η ανάγκη εξεύρεσης ενός ικανού ηγέτη έχει δημιουργήσει την ανάγκη για έναν ηγέτη ο οποίος έχει καλή γνώση του εαυτού του και γνωρίζει τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύναμα στοιχεία του εαυτού του. Οι ηγέτες που αναπτύσσουμε γνωρίζουν ποιο είναι το πάθος τους και αντιλαμβάνονται τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις όταν χρειάζεται και κυνηγάνε ευκαιρίες που συνάδουν με τις αξίες που έχουν θέσει στη ζωή τους. Επιπλέον, ένας ικανός ηγέτης επικεντρώνεται στα δυνατά του χαρακτηριστικά χωρίς να αφήνει τα αδύναμα να τον κρατήσουν πίσω.

 

 

 

  • Ενδυναμώνουν τους ανθρώπους γύρω τους (Empower Others)

Ένα από τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσουμε στους νέους είναι η ικανότητα του να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη κι ενδυνάμωση αφενός των εαυτών τους και αφετέρου των ανθρώπων στο περιβάλλον τους. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να σεβόμαστε τους άλλους και να συνεργαζόμαστε μαζί τους για έναν κοινό απώτερο σκοπό, κάτι βασικό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως με το να ενδυναμώνουμε τους άλλους συνεισφέρουμε και στη δική τους ανάπτυξη και τους βοηθάμε να αναλαμβάνουν μεγαλύτερες προκλήσεις και να προσπαθούν συνεχώς να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

 

 

  • Βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους παρουσιάζονται (Solution Oriented)

Οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας στην οποία ζούμε δημιουργούν αβεβαιότητα στους νέους οι οποίοι χρειάζεται να είναι ευέλικτοι στις αλλαγές που βλέπουν καθημερινά γύρω τους. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι δεν αδρανοποιούνται στην σκέψη ενός προβλήματος, αλλά είναι αισιόδοξοι και ψάχνουν να βρούν τη λύση σε όποια δυσκολία τους παρουσιαστεί. Επιπλέον, ένας σωστός ηγέτης δε διστάζει να πάρει ένα ρίσκο όταν χρειάζεται όπως επίσης δεν αφήνει το φόβο της αποτυχίας να τον κρατήσει πίσω από το να κυνηγήσει το στόχο του και να προχωρήσει μπροστά στη ζωή του.

 

 

Πιστεύουμε πως εάν αναπτύξουμε αυτά τα στοιχεία στους νέους μπορούμε να τους προετοιμάσουμε για τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τόσο στο εργασιακό τους περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητα τους συνδυάζοντας τις πρακτικές με τις θεωρητικές γνώσεις που συγκεντρώνουν καθημερινά. Μπορείς να φανταστείς τι θα συνέβαινε στον κόσμο εάν ο κάθε νέος ανέπτυσσε αυτά τα χαρακτηριστικά; Αυτό είναι το ερώτημα που μας οδηγεί έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την παγκόσμια ειρήνη και τη μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *