fbpx

Alternative Χριστούγεννα… αλλά όχι έτσι όπως νομίζεις

Μία από τις πιο περίεργες και απαιτητικές χρονιές φτάνει επιτέλους στο τέλος της. Και καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο τέλος της,  τα συναισθήματα πολλών από εμάς είναι ανάμεικτα. Από τη μια επικρατεί μια προφανής χαρά και ενθουσιασμός που το 2020 τελειώνει, κι από την άλλη πλευρά οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές. Πολλοί από εμάς δε θα μπορέσουμε να περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με τους ανθρώπους που περνούσαν συνήθως τις γιορτές. Αυτοί μπορεί να είναι οι γονείς μας, άλλοι συγγενείς ή ακόμη και φίλοι. Όμως, οι φετινές συνθήκες μας ωθούν σε ένα πιο alternative τρόπο εορτασμού των ημερών, ο οποίος δε σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα “χειρότερος”.

1.Μην αποχωριστείς ακόμη το Zoom.

Ξέρω ότι η τακτική χρήση του Zoom για μαθήματα, συνέδρια ή επαγγελματικές συναντήσεις έχουν συσχετίσει το Zoom με λιγότερο ευχάριστες αναμνήσεις. Όμως, είναι ένα μέσο που μπορεί να μας φέρει κοντά και να μας συνδέσει με τους αγαπημένους ανθρώπους μας που βρίσκονται μακριά μας αυτές τις γιορτές. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε βιντεοκλήσεις με την οικογένεια μας όπου κι αν βρισκόμαστε και να αναπληρώσουμε το χρόνο που δεν ήμασταν μαζί. Έτσι, στις βιντεοκλήσεις αυτές μπορούμε να μιλήσουμε λες και είμαστε όλοι μαζί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, να φάμε όλοι μαζί ή να δούμε μια χριστουγεννιάτικη ταινία μαζί. Εγώ, προσωπικά, σίγουρα θα ζητήσω τη βοήθεια της μητέρας μου καθώς θα επιχειρήσω να φτιάξω μελομακάρονα φέτος. 

2.Αναπόλησε αναμνήσεις και σχεδίασε καινούριες. 

Πολλοί ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του χρόνου κάπως διαφορετικά. Με κάποιο ταξίδι, ένα μεγάλο πάρτι ή έστω με όλη την οικογένεια τους που ενδεχομένως έχουν καιρό να δουν. Αλλά, αφού αυτό δεν είναι δυνατό μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στα παλιά μας άλμπουμ με φωτογραφίες και στα βίντεο περασμένων γιορτών. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για το σχεδιασμό ενός reunion, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως ο τέλειος τρόπος να δεθείς ξανά με τους αγαπημένους σου. Προσοχή, όμως! Μην το παρακάνεις με τις παλιές αναμνήσεις και τα άλμπουμ. Σ’ αυτή την περίπτωση, το ρίσκο της γνωστής “κατάθλιψης των εορτών” είναι μεγάλο και οι συνέπειες της βάναυσες.

3.Χρησιμοποίησε τον χρόνο αυτό των εορτών για να συνειδητοποιήσεις τι έχεις, και όχι τι σου λείπει.

Μια γνωστή παγίδα στην οποία όλοι πέφτουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι να σκεφτόμαστε τι δεν έχουμε. Στην προσπάθεια μας να βρούμε το τέλειο δώρο για τους συγγενείς, φίλους ή τους εαυτούς μας, αναλογιζόμαστε τί λείπει από τον καθένα. Έτσι, χάνουμε το νόημα και δεν συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε για τα πράγματα που ήδη έχουμε. Ίσως και το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε η φετινή χρονιά είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε οι άνθρωποι που έχουμε κοντά μας, ούτε η υγεία μας, ούτε κάποια αγαθά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα (π.χ. Σχολείο/ πανεπιστήμιο). Γι’αυτό, όταν νιώθεις πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου, προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου.

4.Κάνε ένα διαφορετικό δώρο στον εαυτό σου φέτος.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των κλασικών δώρων που δίναμε ή λαμβάναμε μέχρι τώρα. Ίσως, όμως, φέτος να μην είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από όλα. Η virtual εμπειρία που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε πόσα έχουμε ακόμη να μάθουμε και πόσες επιπλέον ικανότητες μπορούμε να αποκτήσουμε. Αυτές μπορεί να αφορούν “hard skills”, που θα μας βοηθήσουν στη βελτίωση του υλικού που δημιουργούμε και παρουσιάζουμε, ή και τα “soft skills” που χρειαζόμαστε στην καθημερινή κοινωνική μας ζωή. Το θετικό με τις ικανότητες αυτές είναι ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι να τις αποκτήσεις. Έτσι, αν προτιμάς να αποκτήσεις κάποια νέα δεξιότητα μπορείς να τα καταφέρεις από την άνεση του σπιτιού σου. 

Αν, βέβαια, είσαι πιο περιπετειώδης και θες να βιώσεις μια νέα και ολοκληρωμένη εμπειρία, υπάρχουν εναλλακτικές και για σένα. Όλες αυτές οι ικανότητες που θεωρούνται βασικές στις μέρες μας μπορούν να αποκτηθούν μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας στο εξωτερικό. Μάλιστα, η AIESEC Ελλάδος φέτος τα Χριστούγεννα σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου! Ο οργανισμός σου δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα ή να κάνεις την πρακτική σου στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι, βιώνοντας μια διαπολιτισμική εμπειρία και διευρύνοντας τους ορίζοντες σου.

Φέτος, όλοι θα τραγουδήσουμε το “πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά” με περισσότερο νόημα από τις άλλες χρονιές. Κάτι που είναι , ακόμη σημαντικό, όμως, είναι να φροντίσουμε ο νέος χρόνος να είναι διαφορετικός. Όσο περνάει από το χέρι μας να τολμήσουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να επηρεάσουμε θετικά τις ζωές άλλων. Και αυτή η ευκαιρία είναι τώρα: https://aiesec.gr/volunteer/

Vaso Vlachou

Vaso Vlachou

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!