Be #ΕxtremelyRiskΟriented

Μπαίνοντας στη σχολή Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών του ΠΑΜΑΚ απέτυχα θεωρητικά στις πανελλήνιες να γίνω μια γιατρός, η δικηγόρος η έστω αρχιτέκτονας, η να εξασφαλιστώ σε μια στρατιωτική σχολή. Το ROI ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, βοηθημάτων, αγγλικών, γερμανικών και ιδιαίτερα ανέρχεται στα -100.000 ευρώ και….

Με την ίδια φιλοσοφία ο στόχος κάθε φοιτητή που δεν ανήκει σε μια από τις χρυσές κατηγορίες, είναι να γίνει ανταγωνιστικός και να δελεάσει την αγορά εργασίας για μια εξασφαλιστεί εφόρου ζωής. Ξεκινώντας το δεύτερο γύρο «Hunger Games» με 4 προπαρασκευαστικά χρόνια πριν βγω στην αρένα μάχης και διεκδίκησης, οι ευκαιρίες που επέλεξα και με επέλεξαν τα πρώτα φοιτητικά χρόνια με έκαναν να αλλάξω τρόπο σκέψης επικεντρώθηκα σε εμπειρίες , γνώρισα το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης από τη σκοπιά των επιχειρήσεων, ΜΚΟ και σχολείων , έκανα εθελοντισμό και άρχισα να συνδέομαι με νοήματα, ιδέες και οράματα που με έβγαλαν από τη λογική του απόλυτου και αιματοχυμένου ανταγωνισμού όπου υπάρχει μία καλύτερη θέση στο μεγαλύτερο μπαλκονάτο ουρανοξύστη εκεί έξω και πρέπει να εκτοπίσεις άλλους 1.000.000 αποφοίτους του μάνατζμεντ, των χρηματοοικονομικών, του μάρκετινγκ, της λογιστικής από τα καλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης , Αμερικής, και των ανερχόμενων Ινδίας και Κίνας.

Σε ποια εταιρία; Με τι αντίκτυπο; Η οποία με πόση ρύπανση και καυστικά αέρια γεμίζειτο περιβάλλον; Παράγει τα προϊόντα της κοντά στο Μπαγκλαντές με μαύρα σκλαβάκια σε καράβια; Χρεώνει το μοναδικό χάπι κατά του καρκίνου 5000% υψηλότερα;; Πως γίνεται να προσληφθείς σε μια τέτοια εταιρία και να μην είσαι το αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον γύρω σου;; Πως γίνεται να γίνεις μέλος ενός τέτοιου κολοσσού και να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα σου και οι αξίες σου;; …..Με αυτές τις φιλοσοφικές αναζητήσεις ο στόχος μετασχηματίστηκε και αυτό που θέλω σε 5 χρόνια από τώρα είναι είτε να λειτουργήσω και εγώ στο υγιές επιχειρείν για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας η να συνεισφέρω σε μια εταιρία που επιτελεί ένα παρόμοιο όραμα. Βέβαια εκεί που τα έχεις σκεφτεί όλα και νιώθεις αυτοπεποίθηση με τις επιλογές σου η πραγματικότητα χτυπά την πόρτα όταν το 4οέτος της φοιτητικής ζωής τελειώνει!

Το όραμα αλλάζει σε πλάνο και το θέλω γίνεται πρέπει. Τον τελευταίο χρόνο έκανα πάνω από 300 αιτήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό , ολοκλήρωσα 2 πρακτικές στην Ελλάδα, έκανα συνεντεύξεις με τη Nike,τη Castrol, τη McKinsey, τη DHL , την Παγκόσμια Τράπεζα …στα μισά της διαδικασίας αναθεώρησα πολύ τις αξίες και το όραμα όπως καταλαβαίνεις. Στα πρώτα 50 «Όχι» που θα πάρεις αναθεωρείς το πλάνο, γίνεσαι καλύτερος στις συνεντεύξεις , στοχεύεις καλύτερα τις αιτήσεις. Στα 100 πρώτα, κάθε «Όχι» που παίρνεις σε κάνει να χαμηλώνεις τον πήχη όλο και πιο πολύ, στα 200 «Όχι» ο πήχης δεν προσδιορίζει το στόχο πια αλλά το μέλλον σου και αν τελικά θα έχεις μια δουλειά …οποιαδήποτε δουλειά που θα καλύπτει τα προς το ζην σου, προσδιορίζει εσένα και το πόσο αποτυχημένος είσαι. Το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα με τον εαυτό μου το κέρδισα κάπου ανάμεσα στα 250 άκυρα μετά από 8 μήνες αιτήσεων επί 4 ώρες την ημέρα, εκεί που πια έχεις αρχίσει να στέλνεις αιτήσεις για πωλήτρια σε σούπερ μάρκετ, λογίστρια κάπου στην Αθήνα και κάνεις scanning για τις εναπομείναντες εταιρίες στο χαρτί.

Μου έκανα PEST Αnalysis 1) Ποιο είναι το δικό μου όραμα (χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις); 2) Ποιοι είναι οι όροι του περιβάλλοντος με βάση το feedback 250 εταιριών; Εντόπισα το λάθος! Οι αιτήσεις μου δεν είχαν καμία σχέση με το στόχο μου ….Θέλω να γίνω επιχειρηματίας, ή, να συνεισφέρω σε μια εταιρία με αντίκτυπο. Θέλω να ασχοληθώ με την τεχνολογία και να ανακαλύψω πως επέρχεται βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα κράτος. Παρ’όλα αυτά έκανα αιτήσεις στα μεγαλύτερα brands σε Γερμανία, Αγγλία και Ελβετία. Συνειδητοποίησα πόσο έχω ποτιστεί από την ιδέα που έχει ο περίγυρος μου για το τι εστί «αντικειμενική επιτυχία».

Από την αντικειμενική επιτυχία για να φτάσω στο τι είναι επιτυχία για εμένα πήρα 4 εκλογικευμένες αποφάσεις με βάσει τα θέλω μου:

1. Θα κάνω αιτήσεις στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στο πλανήτη *Φιλιππίνες, Ινδονησία, Βραζιλία, Μαλαισία , Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, ΗΠΑ

2. Θα κάνω αιτήσεις σε εταιρίες που ασχολούνται τεχνολογικά προϊόντα αποκλειστικά, δε με ενδιαφέρει το μέγεθος η το βεληνεκές της εταιρίας

3. Δε με ενδιαφέρει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η θέση από ΗR, μάρκετινγκ, sales ,management, operations, logistics ΑΡΚΕΙ να έχω ελευθερία στο JD να                   κυνηγήσω στόχους με τους οποίους ταυτίζομαι

4. Προτιμώ η εταιρία να είναι start up ή μικρή σε μέγεθος ώστε να έχω μεγαλύτερη ευελιξία και να υπάρχει ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα.

Καθ όλη τη διαδικασία αιτήσεων νιώθεις σα πρόβατο μέσα σε κοπάδι και θέλεις να είσαι αυτό που θα πάει για σφαγή.Ίσως ο πιο ρεαλιστικός στόχος που επιβάλει το περιβάλλον σήμερα παρά ποτέ δεν είναι να είσαι το καλύτερο πρόβατο από 100.000 ίδια βιογραφικά με εσένα αλλά να διαφοροποιηθείς! Τον τελευταίο μήνα βρίσκομαι στο Τόκιο, είμαι υπεύθυνη μάρκετινγκ & product development για το launching στην αγορά δύο αρκετά techie προϊόντων. H μεγαλύτερη πρόκληση στην πρακτική μου είναι η ελευθερία κινήσεων που που έχουν δώσει. Μόλις χθες αποφάσισα ποια θα είναι τιμολογιακή πολιτική…..Δεν έχω ξανακάνει τιμολόγηση στη ζωή μου και οι γνώσεις μου μέχρι τώρα περιορίζονταν σε ένα slide μισής παρουσίασης σε ένα μάθημα μάρκετινγκ κάπου στα 4 χρόνια εκπαίδευσης μου.

Δεν έχει σημασία τι ξέρεις αλλά πόσο γρήγορα μπορείς να μάθεις. Δεν έχει σημασία πόσο παταγωδώς θα αποτύχεις, πόσες φορές θα απορριφθείς παροδικά (ακόμη και για ένα χρόνο), αλλά το τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις μέχρι να πετύχεις! Σε έξι μήνες από τώρα στο Τόκιο θα πρέπει να αντιμετωπίσω ένα πολύ μεγαλύτερο στόχο. Αλλά δε φοβάμαι να διανέμω φυλλάδια για 3 μήνες για να αποταμιεύσω χρήματα η να φάω άλλα 300 «άκυρα» στη διαδικασία γιατί απλά ο στόχος είναι αρκετά προκλητικός για να φτάσω ως το τέλος!

Be #ExtremelyRiskOriented Thanks #AIESEC #GlobalTalent #ΗelPe
Χρύσα Πασχαλίδου
Connect with me: linkedin: https://www.linkedin.com/in/chryssa-paschalidou-03940388/
facebook: Chryssa Paschal

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *