Γιατί δεν ονειρεύονται σήμερα οι άνθρωποι;

Στεκόμουν στριμωγμένη στο τρόλλευ σε μια τυπική διαδρομή για το σπίτι ύστερα από μια κουραστική μέρα σχολής και εξωτερικών δραστηριοτήτων. Φανερά εκνευρισμένη που άφησα το κινητό μου να κλείσει και δεν είχα ασχολία μέσα στο τρόλλευ άρχισα να χαζεύω τους γύρω μου. Τα μάτια μου έπεσαν σε μια παρέα γυμνασιόπαιδων που γέλαγαν δυνατά και έκαναν αισθητή τη παρουσία τους σε όλους τους συνεπιβάτες τους. Δεν άκουσα τί έλεγαν αλλά μια φράση ενός αγοριού ήταν αρκετή για να με στεναχωρέσει και να με εξοργίσει με τη κατάσταση που ζούμε. Η φράση του ήταν η εξής: ”Πωπω αντε τώρα επόμενο ονειρό μου να πάρω το S6.” Για όσους πιθανά δεν καταλάβατε το S6 είναι ένα μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Και για όσους σας φαίνεται φυσικό ένα παιδί στα 14 του να έχει για όνειρο την απόκτηση ενός νέου κινητού θα σας πώ μόνο ότι ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν παιδία σ’αυτή την ηλικία που ονειρεύονται να έχουν σπίτι,να σταματήσει ο πόλεμος,να έχουν φαγητό και νερό.Μα τώρα σίγουρα λέτε και που είναι το κακό ο καθένας ονειρεύεται αυτό που δεν έχει, σωστά;  Και γω θα σας απαντήσω ολόσωστα. Αλλά το να ονειρεύεσαι να αποκτήσεις περισσότερα υλικά αγαθά σε μια περίοδο βαθίας οικονομικής κρίσης και παγκόσμιας ανισσοροπίας δείχνει αν μη τι άλλο κρίση αξιών,στόχων και ονείρων.

Βλέπετε εγώ εξοργίστηκα γιατί αυτά τα παιδία ζούν στο κόσμο μιας πλασματικής υπερκατανάλωσης, έτοιμα να θυσιάσουν κάθε αξία στο βωμό του χρήματος και οχι να φτάσουν στο καλύτερο αποτέλεσμα παλεύοντας για τη τελειότητα, όντας πολίτες με αυτογνωσία. Τα παιδία αυτά θα ναι το μέλλον και μέλλον χωρίς όνειρα και οράματα δεν μπορεί παρά να προμηνύει άσχημες μέρες. Γιατί όταν δεν έχεις όνειρα δεν έχεις στόχους και χωρίς στόχους δεν προσπαθείς να επιτύχεις κάτι καλύτερο. Όμως σε πείσμα όλων αυτών των καταστάσεων εγώ συνεχίζω να ελπίζω πως υπάρχουν όνειρα, όνειρα που ξεκίνησαν από μια παρέα φίλων και έγιναν ο μεγαλύτερος φοιτητικός οργανισμός στο κόσμο, όνειρα που έκαναν τους ανθρώπους να συνεχίσουν,να χτίζουν συνεχώς ένα καλύτερο κόσμο.Μα τα όνειρα δεν χρειάζεται να ναι τόσο μεγαλεπίβολα ούτε να χουν σαν στόχο την αλλάγη του κόσμου γιατί η ουσία τους είναι αυτή ακριβώς η αλλάγη ανεπαίσθητα. Αν όλοι είχαμε όνειρα βασισμένα σε ευγενείς αξίες όπως ο σεβασμός,η ελευθερία, η ηθική, η εμπιστοσύνη,η ανοχή στη διαφορετικότητα,η διαφάνεια,η προσπάθεια για το καλύτερο και παλεύαμε για αυτα θα ενεργοποιούσαμε εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που κρύβει τη δύναμη να αλλάξει το μικρόκοσμό του, που μπορεί να κινητοποιήσει και τους γύρω μας να ονειρευτούν και εκείνοι και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.

Τα όνειρα και οι στόχοι είναι η κινητήρια δυναμή μας, είναι αυτά που μας τραβάνε μπροστά, που μας βγάζουν απο τη ζώνη ασφαλείας μας, είναι εκείνα που ορίζουν το γιατί της υπαρξής μας και τις δύσκολες μέρες μας κάνουν να χαμογελάμε και να θέλουμε να συνεχίσουμε.Όμως, στις μέρες μας τα όνειρα εκφυλίζονται χάνονται και η σκληρή πραγματικότητα μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν συννεφάκια όπου όλα μπορούν να συμβούν και ετσι σταματάμε να κινούμαστε προς τα μπροστά,βαλτώνουμε. Μα ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μετράμε το ύψος μας από το πόσο απέχουμε απο το έδαφος και όχι απο τον ουρανό. Γιατί μέσα στο ρεαλισμό γινόμαστε κυνικοι και τον άνθρωπο που έχει όνειρα για τη ζωή του τον κρίνουμε σαν ονειροπόλο κρατώντας τον καφέ μας ξαπλωμένοι στο καναπέ. Όμως η ζωή βρίσκεται εκεί έξω και ανήκει στα όνειρα και σ’αυτούς που τα κυνηγούν. Γι’αυτό σηκωθείτε απο τους καναπέδες σας,ψάξτε βαθιά μέσα σας τί σας κινητοποιεί είτε αυτό είναι ο εθελοντισμός,είτε είναι ο αθλητισμός,η τέχνη ή η τεχνολογία. Βρείτε το πάθος σας και θα βρείτε το ονειρό σας μέσα σ αυτό. Θα δείτε οτι θα φτάσετε τόσο μακρύα προσπαθώντας να βρίσκεστε όλο και πιο κοντά του.

Ασπασία Γκότση

1 reply
  1. anonymous
    anonymous says:

    Εξαιρετική η βασική ιδέα του άρθρου σου. Διαφαίνεται πως έχεις μια ισχυρή εσωτερική επιθυμία να παρακινήσεις τους συνομηλίκους σου. Ωστόσο, διακρίνω πάρα πολλά κατάλοιπα «τυποποιμένων εκθέσεων γυμνασίου» στον τρόπο γραφής σου, από τα οποία ίσως να απαλλαγείς σταδιακά και με εξάσκηση.

    Απάντηση

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *