Global Citizen, μία ολοκληρωμένη εμπειρία ζωής με το προσωπικό σου στίγμα!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Μαριαλένα έγινε Global Citizen στο Βελιγράδι στο πρόγραμμα  Social Care της AIESEC και αυτή ήταν η πιο ολοκληρωμένη εμπειρία της ζωής της. Το όνειρο της Μαριαλένας ήταν και συνεχίζει να είναι να δημιουργήσει ένα γνωστό ΜΚΟ που θα στηρίζει παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειες τους, μία πρωτοβουλία που δεν υπάρχει στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, αποφάσισε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της AIESEC. Έκανε αυτή την επιλογή για να δει αν όντως μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία δυνατή και διαφορετική απόφαση. Ήθελε να πάρει τη γνώση, την εμπειρία και να την εφαρμόσει στα μελλοντικά της όνειρα.    

Στην ουσία η Μαριαλένα στο πρόγραμμα Social Care, δούλευε εθελοντικά 6 ώρες καθημερινά σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μαζί με άλλα παιδιά το προγράμματος από διαφορετικές χώρες για 1,5 μήνα. Τις 3 πρώτες ώρες έκανε «δουλειά γραφείου» και τις υπόλοιπες 3 πήγαινε σε σπίτια και σε κλινικές και απασχολούσε  παιδιά με καρκίνο. Ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Το Global Citizen και η καθημερινή επικοινωνία με παιδιά που υπέφεραν από καρκίνο ήταν ένα μάθημα ζωής για τη Μαριαλένα. Την έκανε να εκτιμήσει απλά και καθημερινά πράγματα. Όταν έβλεπε αυτά τα παιδιά να χαμογελάνε δεν σκεφτόταν ούτε το χθες ούτε το αύριο. Σκεφτόταν ότι ήταν εκεί για να τους δώσει ελπίδα. Αυτό που κατάλαβε ήταν ότι έβλεπε παιδιά να παλεύουν για τη ζωή τους και να το αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και αισιοδοξία, ήταν ότι αν μπορούν αυτά τα παιδιά να χαμογελούν, τότε  όλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή την τόσο απλή και σημαντική συνήθεια.

Στο ΜΚΟ που βρισκόταν βοήθησε τα άτομα που απασχολούσε να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλα, να είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες και προκλήσεις. Έμαθε τα παιδιά να εμπιστεύονται το διαφορετικό, να μη το φοβούνται και να συνεχίζουν τους στόχους τους βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Πέρα όμως από τις εμπειρίες που πήρε, αντιμετώπισε και προκλήσεις. Η Μαριαλένα ήθελε να αφήσει το στίγμα της στο πρόγραμμα στο οποίο βρισκόταν, ήθελε να αφήσει κάτι διαφορετικό στην κοινωνία της Σερβίας. Ήθελε να πάρει μία πρωτοβουλία και στη συνέχεια όταν ολοκλήρωνε το πρόγραμμα, να έλεγε: «αυτό το έκανα εγώ!». Στην αρχή είχε μόνο δουλειά γραφείου στο ΜΚΟ που βρισκόταν, ήθελε να κάνει κάτι παραπάνω. Τη δουλειά γραφείου την έκαναν οι προηγούμενοι, θα την κάνουν και οι επόμενοι. Έτσι, βγήκε από τη ζώνη ασφαλείας της και πήρε την απόφαση να δώσει κάτι δικό της εκεί, κάτι πιο διαφορετικό, να τους κάνει πιο ανοιχτόμυαλους σε κάποια θέματα!

Αυτό που συνειδητοποίησε από το πρόγραμμα ήταν ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν ομοιότητες στην αντιμετώπιση των καρκινοπαθών. Δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, ούτε το κατάλληλο σύστημα υποστήριξης.

     Έτσι, καταλήγουμε στο ερώτημα: αν δεν κάνουμε εμείς κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις, που μας επηρεάζουν, μας ενοχλούν και θέλουμε να τις αλλάξουμε… τότε ποιος θα το κάνει;  Η Μαριαλένα πήρε την απόφαση να συνεισφέρει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που κυρίως κατάλαβε ήταν ότι μπορείς να παρατηρείς ένα πρόβλημα και να μη κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις και να παραπονιέσαι … αυτό όμως δεν θα αλλάξει! Ή επίσης μπορείς να πάρεις την πρωτοβουλία και να τα αλλάξεις όλα και να αφήσεις το προσωπικό σου στίγμα, παρά τις προκλήσεις. Είναι κρίμα να είμαστε τόσο νέοι και να εστιάζουμε στο πρόβλημα και όχι στη λύση. Επομένως, εμείς είμαστε αυτοί  που θα αναλάβουμε δράση και θα βοηθήσουμε να πάει η κοινωνία μας ένα βήμα παραπέρα.

Τέλος, ανακάλυψε και κάποια πράγματα για τον εαυτό της. Ανακάλυψε ποια είναι και τι αξίζει. Βελτίωσε τις αδυναμίες της και έκανε φιλίες σε πολλά σημεία του πλανήτη. Διεύρυνε τους ορίζοντες της και μπορεί να δει ένα βήμα παραπέρα από τη σκιά της. Συνειδητοποίησε ότι παντού υπάρχουν προβλήματα σε διαφορετική κλίμακα. Είναι σίγουρη πλέον ότι θα μείνει στην Ελλάδα και θα παλέψει για τα όνειρά της. Ποτέ δεν πίστευε πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει μέσα σε 1,5 μήνα και είναι μαγικό να γυρνάς πίσω μετά από μία τόσο δυνατή εμπειρία και να καταλάβεις τι άλλαξες σε εσένα, στην κοινωνία και τι θέλεις να αλλάξεις στο μέλλον γύρω σου! Το Global Citizen σε ένα τόσο δυνατό πρόγραμμα ήταν μία εμπειρία ζωής!

 

Εσύ, θα ήθελες να ζήσεις μια ανάλογη δυνατή εμπειρία σαν της Μαριαλένας; Να αναλάβεις δράση και να βελτιώσεις την κοινωνία σου, τον εαυτό σου, τους γύρω σου;

Μπες στο globalcitizen.aiesec.gr, και άρπαξε τη δικιά σου ευκαιρία να αλλάξεις το κόσμο!

 

Εριέττα Μπέκα

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *