Hγεσία–η άγνωστη αυτή κυρία.

Με την …κυρία αυτή συναντηθήκαμε πρώτη φορά στο Λύκειο, Τρίτη λυκείου στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοικησης Επιχειρήσεων. «Μάθε το απ’έξω τον ορισμό, μπαίνει στις εξετάσεις». Έπραξα αναλόγως, το έμαθα, δεν το κατάλαβα, το έγραψα, το ξέχασα. Ούτως η άλλως ο όρος ηγεσία παράπεμπε πάντα σε κάτι μεγαλύτερο, άγνωστο, έξω από εμάς, από το συνηθισμένο.

Μετά από δύο χρόνια όμως ξανασυναντήθηκα με την κυρία αυτή. Αυτή τη φορά δεν ήταν σε κάποιο βιβλίο αλλά μέσω του οργανισμού που ασχολιόμουν εθελοντικά, της AIESEC. Κύρια δραστηριότητα της AIESEC είναι η ανάπτυξη της ηγετικής συμπεριφοράς.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως όταν παρουσίαζα εκ μέρους της AIESEC το τι αποτελεί ηγεσία πάντα ρωτούσα τους ανθρώπους που είχα απέναντι μου αν πιστεύουν πως ηγέτης γίνεσαι ή γεννιέσαι. Το μεγαλύτερο μέρος των απαντήσεων που λάμβανα, ήταν πώς «ηγέτης γεννιέσαι», ή «ηγέτης είναι αυτοί που μας κυβερνάνε τώρα, γιατί να πρεσβεύω την ηγεσία;» και «ηγεσία είναι κάτι άπιαστο». Και πολλές φορές συμφωνούσα μαζί τους. Ποιος είμαι εγώ που μπορώ να αυτοαποκαλεσθώ ηγέτης;

Όμως έφτασε ο καιρός όπου πιστεύω ακράδαντα πως η ηγεσία μπορεί να αναπτυχθεί στον κάθε άνθρωπο με τα σωστά εργαλεία και το σωστό περιβάλλον. Και η μεγαλύτερη απόδειξη του παραπάνω; Ο ίδιος μου ο εαυτός. Μέσα σε 365 έντονες μέρες, αυξημένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στον οργανισμό, κλήθηκα να κάνω πράγματα που δεν είχα ξανακάνει και χωρίς να το περιμένω είδα τι μπορώ να κάνω, τι μου αρέσει και να επενδύσω μετέπειτα στις ικανότητες που απέκτησα. Και τι έκανα; Μπορώ να μιλήσω ώρες για το τι περιελάβανε μία μέρα στο γραφείο αλλά θα σταθώ στο ότι η μέρα κατά  στο 90% περιελάμβανε επικοινωνία με άλλα άτομα, είτε στην ομάδα που ήμουνα είτε με εξωτερικούς συνεργάτες και βλέποντας τους άλλους ανθρώπους, τι καταλαβαίνουν, τι χρειάζονται, τι φοβούνται αρχίζεις και καταλαβαίνεις και εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου καλύτερα.

Ένα από τα πιο δύσκολα που μου είχε ανατεθεί να πραγματώσω ήταν να προετοιμάσω και παρουσιάσω σε ένα σεμινάριο όπου το κοινό ήταν από διαφορετική χώρα και διαφορετική ήπειρο μεταξύ τους. Είδα πως είναι να επικοινωνείς  σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα ένα μήνυμα που θες να περάσεις και θέλεις να το ενστερνιστούνε. Και φυσικά όταν δουλεύεις σε μία ομάδα, και πόσο μάλλον όταν είσαι ο αρχηγός της ομάδας, πρέπει να παρακινείς την ομάδα, να την ενδυναμώνεις και κάθε μέρα να είσαι πηγή έμπνευσης για αυτούς. Δεν μπορώ να πω πως το κατάφερα στο μέγιστο βαθμό, αλλά είναι κάτι που θέλω να δουλέψω.

Επιπλέον, βλέποντας άτομα από πολλές μεριές του κόσμου, έμαθα για τα προβλήματα των χωρών τους, και έτσι άρχισα να βλέπω την προσφορά του καθενός στην κοινωνία και ότι μπορείς να αλλάξεις πράγματα αν το θέλεις πραγματικά. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, ούτε η επιτυχία ούτε η αποτυχία. Με αυτόν τον τρόπο βρήκα το πάθος μου και ποια θέλω να είναι η δική μου συνεισφορά στον κόσμο.
Φυσικά ο χρόνος αυτός δεν ήταν εύκολος και ίσως για αυτό με ανέπτυξε τόσο. Είδα πως αντέχοντας, μεταδίδοντας θετικότητα στα επικείμενα προβλήματα και παίρνοντας τα κατάλληλα ρίσκα μπορεί να οδηγηθεί εκτός του λαβυρίνθου όπου είναι ο καθένας μας.

Συνολικά, δεν μπορώ να πω πώς έγινα ο τέλειος άνθρωπος και δεν θα το πω ποτέ στη ζωή μου. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είδα πως είμαι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, τι καταφέρνω, ποια είναι τα έμπρακτα αποτελέσματα μου και ποια είμαι στη χειρότερή μου. Αποφάσισα να επιλέγω να είμαι όσο το δυνατόν η καλύτερη εκδοχή και να μετατρέψω σε πράξη τις ιδέες και το πάθος μου.

 

Και τώρα δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι, αν κάθε άνθρωπος σε κάθε κοινωνική θέση είχε τα παραπάνω γνωρίσματα με τις κατάλληλες αξίες, αρετές, ακολουθούσε το πάθος του, πώς θα ήταν ο κόσμος μας;

Εγώ είμαι ένα παράδειγμα όπου γνώρισα την άγνωστη κυρία ηγεσία. Υπάρχουν άλλα επτά δισεκατομμύρια άτομα όπου γνωρίζοντάς την θα μπορούσαν να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα  απ’ ότι ισχυρίζομαι ότι έχω φτάσει και να κάνουν πράγματα πολύ καλύτερα απ’ ότι θα έκανα εγώ στον τομέα που απασχολούμαι. Ο κόσμος συνολικά χρειάζεται άτομα που ξέρουν και αγαπούν τον εαυτό τους, νοιάζονται για τον κόσμο γύρω τους έμπρακτα, και κάνουν πράξη το πάθος τους.

Και τους χρειάζεται τώρα. Και είσαι ένας από αυτούς. Εσύ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *