Η υπεραξία του πανεπιστημίου

Όπως και πέρσι, αρκετές θα είναι οι οικογένειες που θα επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους και θα τα στηρίξουν παρά τα οικονομικά εμπόδια. Όμως, η αξία της σύγχρονης ανώτατης εκπαίδευσης συχνά υπερεκτιμάται, κάτι το οποίο αποδεικνύεται εν μέρει από τα ποσοστά ανεργίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής μας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αποφοίτους που δεν είναι δυνατό να διοχετευτούν στην αγορά εργασίας. Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν κριτικά την γνώση και να είναι ικανοί να παράγουν καινούργια γνώση από την ήδη υπάρχουσα. Αυτό χρειάζεται η κοινωνία.

Η υπεραξία των πτυχίων, η οποία είναι πλέον γεγονός οδηγεί τους νέους σε ένα νέο κυνήγι γνώσης. Οι ανταγωνιστικές εταιρείες στην διεθνή αγορά, οι οποίες ζητούν συνέχεια κάτι παραπάνω δεν αρκούνται μόνο στο θεωρητικό υπόβαθρο. Μεγάλη βάση δίδεται στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα. Υπάρχει έλλειψη από ηγετικές μορφές, άτομα με όραμα που γνωρίζουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Άτομα που είναι ικανά να διακρίνουν τι είναι σημαντικό πίσω από το προφανές. Συνεπώς, η επαγγελματική επιτυχία γίνεται ανέφικτη μερικές φορές όταν κάποιος υστερεί σε ορισμένες δεξιότητες.

Όμως, οι απόψεις της φοιτητικής κοινότητας διίστανται. «Φταίνε και οι ίδιοι οι φοιτητές για την απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», παραδέχεται ο Γιάννης, φοιτητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το περιβάλλον του πανεπιστημίου είναι ικανό να συμβάλει στην ανάπτυξη των φοιτητών. Συστηματικά στηρίζει και προωθεί ευκαιρίες που απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές. Όμως από ένα σημείο και μετά είναι αναγκαίο να πάρει πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο φοιτητής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καθησυχάζονται και παρακολουθούν αυστηρά μόνο τα μαθήματα που θα τους εξασφαλίσουν το πτυχίο. Οι τωρινοί απόφοιτοι πρέπει να μάθουν να είναι προσαρμοστικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι και διορατικοί.

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για έναν φοιτητή να κάνει την μεγάλη αλλαγή. Οι ευκαιρίες δεν είναι λίγες και δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες οργανισμών που στηρίζουν τους φοιτητές είναι αυτές της HelMSIC, μίας οργάνωση φοιτητών Ιατρικής με τοπικές επιτροπές σε κάθε Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και της AIESEC, ενός οργανισμού που αποδεικνύει συστηματικά πόσο συμβαδίζει με τις ανάγκες τις κοινωνίας. Οι απόφοιτοι του αύριο δεν θα έπρεπε να βασίζονται τόσο στο πτυχίο τους και η υπεραξία που έχει αποκτήσει η ανώτατη εκπαίδευση, τελικά καταδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Από την Αλεξάνδρα Πατσοπούλου

 

AIESEC: http://aiesec.gr

HelMSIC: http://www.helmsic.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *