Ήμουν κι εγώ Global Citizen!

Ο Χάρχας είναι κοντά στα 20 χρονών κι σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι ένας πολύ δραστήριος νέος με συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα ανταλλαγής και ασχολείται με την κατασκήνωση εδώ και 10 χρόνια. Είναι επίσης ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας InfinityGreece, μιας ομάδας νέων στη Θεσσαλονίκη που στόχο έχει να βελτιώσει τα μέλη της και την τοπική κοινωνία εμπνέοντας τόσο μέσα από το περιεχόμενο που δημιουργεί online όσο και απο real life δράσεις μέσα στην πόλη δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον θέλει να δημιουργήσει μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που υπάρχει όρεξη και κατανόηση στο λάθος, κάνοντας ραδιόφωνο, βίντεο ή γράφοντας κείμενα. Έναν χρόνο πριν αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Global Citizen της AIESEC. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με το marketing στο City Hostel στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

Ας δούμε τι έχει να μας πει γι αυτή την εμπειρία.

 

Γιατί επέλεξες να πας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τι ακριβώς ασχολήθηκες;

Όταν έμαθα πως υπάρχει κάτι που λέγεται AIESEC από έναν φίλο, ποιος ειναι ο λόγος ύπαρξής της και ποια τα προγράμματα που τρέχει, αμέσως ενθουσιάστηκα γιατί είχα ξανασυμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα. Οπότε ήρθα στο γραφείο σας, μου δείξατε όλες τις επιλογές και ξεκίνησα τις διαδικασίες. Αν το σκεφτόμουν πιο πολύ, ίσως να μην έφευγα μέσα στην εξεταστική, με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, αλλά αν περίμενα κάποια στιγμή που δεν θα’χω να κάνω κάτι μπορεί να μη πήγαινα Global Citizen ποτέ.

Έκανα Marketing στο City Hostel (διαχείριση social media, ιδέες, γραφικά). Θεωρώ πως το marketing είναι παντού, με ενδιέφερε πάντα και με θυμάμαι να καίγομαι με τις ώρες διαβάζοντας για τη διαχειριση social media και άλλα σχετικά. Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να πειραματιστώ σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

Πρακτικά, τι κέρδισες από την εμπειρία σου;

Αν και πάντα είχα μια επαφή με την διαχειριση σελίδων στο facebook (τόσο απο την κατασκήνωση που δουλευω, όσο και από το InfinityGreece.com) ήταν σίγουρα άλλη υπόθεση να καλείσαι να διαχειριστείς κάτι που δεν ξέρεις. Δεν είχα κοιμηθεί ούτε μια φορά σε hostel και έπρεπε ξαφνικά να μπω στη θεση του πελάτη και να καταλάβω τι θα του άρεσε να δει στα social media του City Hostel. Σε αυτό με βοήθησε η κοπέλα που δουλευε εκει και διαχειριζοταν μαζι μου τη σελίδα.

Οπότε, ας πούμε πως ειδα τα πράγματα απο μια άλλη οπτική και βέβαια οποιοδήποτε “επαγγελματικό θέμα” έπρεπε να το λύσω μιλώντας Αγγλικά, κάτι που σίγουρα με ανάγκασε να βελτιωθώ. Εκτός δουλειάς έκανα σε κάποιες συναντήσεις της AIESEC παρουσιάσεις στα Αγγλικά. Το να μιλάς για κατι που μπορεί να μην ενδιαφερει καν το ακροατήριό σου σε μια γλώσσα που δεν ειναι μητρική ούτε για εσένα ούτε για αυτούς είναι σιγουρα μια πρόκληση, που κυμαίνεται στη σφαίρα ενδιαφερόντων μου οπότε την αποδέχτηκα με χαρά.

 

Η αλληλεπίδραση με άτομα διαφορετικής κουλτούρας ήταν εύκολη; Τι έμαθες από αυτό;

Ήταν αρκετά εύκολη διότι δεν επέλεξα κάτι δύσκολο, οι Σέρβοι μας μοιάζουν σαν λαός και με υποδέχτηκαν όμορφα και ζεστά. Αφού να φανταστείς ξαναπήγα Σερβία και επειδή είχα μαθει την πόλη ένιωσα πολύ άνετα σαν να πήγα στο χωριό μου. Το στάδιο του “πως επικοινωνω στα Αγγλικά” το’χα ξεπεράσει και με τη συμμετοχή μου στο comenius, αλλά και επειδή ειμαι χρόνια στην κατασκήνωση τσαφ τσουφ όπου συχνά υπάρχουν international projects, με αποτέλεσμα από 12 χρονών να τρέχω και να ενοχλώ όποιον μιλάει Αγγλικά. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επαφή με άτομα από άλλες χώρες, όπως η Τυνησία και η Τουρκία, που εχουν διαφορετική νοοτροπία και μεταφέραμε ο ένας στον άλλον εμπειρίες από την καθημερινοτητα ή την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Με μια φίλη μου μάλιστα, την Gokcen, που και που αντιπαραβάλλαμε τις ίδιες ειδήσεις στο πως διατυπώνονται από τα Ελληνικά και πως από τα Τούρκικα ΜΜΕ.

Γενικότερα, θεωρώ πως τέτοιου είδους project δίνουν πολύ σημαντικά ερεθίσματα και αφορμές για προβληματισμό στους συμμετέχοντές τους. Μπορείς πάντα να παρατηρήσεις στοιχεία από τους άλλους λαούς, να κρατήσεις τα καλά, να καταλάβεις ποια είναι τα δικά σου ισχυρά σημεία και να αναρωτηθείς “χμμ… πως θα’ταν άραγε μια ιδανική κοινωνία με όλα αυτά τα όμορφα χαρακτηρηστικά μαζί;”. Εκεί επιτέλους αντιλαμβάνεσαι πως το πρόβλημα του διπλανού σου είναι στην πραγματικότητα και δικό σου πρόβλημα, και πως αξίζει την προσοχή σου. Δεν διαφέρουμε όσο νομίζουμε από τους άλλους λαούς στην ουσία, μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και να λύσουμε τα σύγχρονα προβλήματα. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, λέω ότι ειναι εφικτό.

 

 

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες; Ήταν σίγουρα δύσκολη απόφαση να φύγεις για 1μιση μήνα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικούς ανθρώπους. Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις; 

Ήμουν αρκετα τυχερος γιατί πηγαν όλα ρολόι σε θεματα υποδοχής, διαμονης κλπ. Δυσκολεύτηκα να επικοινωνησω με τον συγκατοικο μου που δεν ήξερε αγγλικά και εκεί δοξάσαμε το google translate σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερονοτητας. Ήταν ακόμα δύσκολο να βρεις τυρί φέτα που να’ναι ωραίο σαν Ελληνικο, τρομακτικά δύσκολο. Ίσως κάποιες φορές που ένιωσα αμήχανα ή μόνος ήταν που περνούσε από το μυαλό μου να τα παρατήσω αλλά ποτέ σοβαρά, μόνο ως σκέψη. Με κράτησαν οι άνθρωποι που γνωρισα, κάποιοι από αυτούς πολύ σημαντικοί για εμενα με τους οποιους ακομα μιλάμε αλλά και η ίδια η πόλη, διότι το Novi Sad εκτός από όμορφο είναι και πολύ οργανωμένο. Γενικότερα δεν θα’θελα να εγκαταλείψω έτσι απλά μια τόσο δυνατή εμπειρία γιατί δεν θα μπορέσω να την ξαναέχω εύκολα.

 

Αυτή η εμπειρία σε βοήθησε να καταλάβεις κάποια πράγματα για εσένα; Πώς άλλαξε η καθημερινότητα σου;

Μου έδωσε γενικότερα κάποια skills και με ώθησε να τακτοποιήσω όλα αυτά που με απασχολούσαν στον εγκέφαλό μου. Γενικότερα, αυτό που παρατήρησα ήταν πως με το που επέστρεψα άρπαζα πιο εύκολα ευκαιρίες που παρουσιάζονταν μπροστά μου, από μια πρόταση συνεργασίας ως μια έξοδο για καφέ ή ένα πάρτυ.

Στον γυρισμό είχα ακόμα τακτοποιήσει κάποια πράγματα μεσα μου για τον εθελοντισμό, το τι μπορει να προσφερει στην κοινωνία η ομαδα και γενικοτερα πράγματα για την οργανωση και την προώθηση του InfinityGreece. Κάποιες από τις προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω στο Global Citizen βλέπω πως καλούμαι να τις αντιμετωπίσω και εδώ, και το καλό είναι πως τις έχω προβάρει ήδη μια φορά.

 

Θα συμβούλευες κάποιον νέο της ηλικίας σου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα; Γιατί;

Φυσικά! Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενεργοί και να διεκδικούμε τη ζωή μας. Όπως μου αρέσει να λέω, μάθαμε να κυνηγάμε χαρτιά (πτυχία, διπλώματα, πιστοποιήσεις) και ξεχάσαμε να κυνηγάμε εμπειρίες. Τρέχουμε από σχολή σε σχολή χωρίς να ξέρουμε που πάμε. Το Global Citizen, και γενικότερα προγράμματα αυτού του είδους, σου μαθαινουν να επιβιώνεις μόνος σου σε μια χώρα που δεν ξερεις κανέναν. Είναι μια διαδικασία που σε ωριμάζει, και είναι μια καλή πρόβα generale για όποια άλλη μεγάλη αλλαγή συμβεί στη ζωή σου αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με προσωπικό manager και την τοπική επιτροπή της AIESEC να στέκονται δίπλα σου όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Χτίζεις τη ζωή σου σχεδόν από την αρχή. Είναι δύσκολο, αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να το κάνεις. Θα μου πεις, και η Java είναι δύσκολη, αλλά ακόμα δεν προσπάθησα να την περάσω. Όλα στην ώρα τους.

 

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις;

Απλά θέλω όποιος διαβάσει αυτό το κείμενο, να προσπαθήσει να ξεβολευτεί (με την καλή έννοια) λίγο από την καθημερινότητα του και να κάνει πράγματα που θα τον ταρακουνήσουν, όποια και αν ειναι αυτα. Δεν λέω πως είναι εύκολο, λέω πως ειναι σημαντικό. Αν δεν ξεβολευόμασταν ποτέ, δεν θα ξέραμε για τι είμαστε ικανοί, ούτε θα προχωρούσαμε ως είδος ως εδώ. Ίσως ακόμα να τρώγαμε μπανάνες στα δέντρα.


 

Εσύ, θα ήθελες να ζήσεις μια ανάλογη δυνατή εμπειρία; Να αναλάβεις δράση και να βελτιώσεις την κοινωνία σου, τον εαυτό σου, τους γύρω σου; Η πρωτοβουλία των νέων είναι απαραίτητη ώστε να έρθει η αλλαγή. Βλέποντας πόσα θετικά μπορείς τόσο να κερδίσεις εσύ ο ίδιος σαν άτομο, αλλά και να προσφέρεις στην κοινωνία γιατί να μην το δοκιμάσεις; Μέσα σε 6 βδομάδες μπορείς να αλλάξεις τόσο τον εαυτό σου όσο και να γίνεις ενα κομμάτι της αλλαγής για τον κόσμο. Θα το τολμήσεις;

Μπες στο globalcitizen.aiesec.gr, και άρπαξε τη δικιά σου ευκαιρία να κυνηγήσεις το όνειρο σου!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *