Καθημερινή πρόκληση : ένα βήμα πριν την επιτυχία.

Αγωνία, προβληματισμός, απογοήτευση. Τρία συναισθήματα με τα οποία βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, αντιμέτωποι οι νέοι τη σημερινή εποχή. Δυστυχώς, είμαστε η γενιά που βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, καθώς και σε καινούργιες προκλήσεις. Ζούμε, λοιπόν, σε μία εποχή, όπου όλα μεταβάλλονται καθημερινά  με ραγδαίους ρυθμούς, σε μία κοινωνία που κυριαρχείται από πάρα πολλές γνώσεις και πληροφορίες.  Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις, πως για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις και εσύ σαν νέος στην σημερινή πραγματικότητα, οφείλεις να αλλάζεις και να αναπτύσσεσαι  καθημερινά.

Τι μπορώ να κάνω για να αποκτήσω ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό; Να μάθω και 3η ξένη γλώσσα ή να ξεκινήσω για το πτυχίο πληροφορικής; Αξίζει να δραστηριοποιηθώ εθελοντικά; Είμαι σίγουρη, πως όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε προβληματιστεί για  το μέλλον και την επαγγελματική μας ανέλιξη.

Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, το πανεπιστήμιο οφείλει να καλλιεργεί στους νέους αξίες, καθώς και δεξιότητες απαραίτητες τόσο για μέλλον τους, όσο και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Χαρακτηριστικά, όπως σωστή διαχείριση και οργάνωση χρόνου, επαγγελματισμός, ανάληψη πρωτοβουλιών, κριτική σκέψη, καθώς και συνεργασία είναι κάποιες από τις εν λόγω προσωπικές δεξιότητες ή αλλιώς soft skills που ξεχωρίζουν και διαφοροποιούν έναν υποψήφιο. Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας αποτελεί η ύπαρξη πληθώρας αξιόλογων νέων  με αρκετά τυπικά προσόντα και γνώσεις, που δυστυχώς δεν έχουν την ικανότητα να πείσουν ή να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά υπό την πίεση χρόνου. Άραγε, διαθέτω και εγώ τις ικανότητες αυτές; Μπορούν να καλλιεργηθούν; Αξίζει; Η απάντηση είναι προφανέστατα ναι!

Κάθε άτομο μπορεί να κρύβει ταλέντα ή κλίσεις που ποτέ μέχρι τώρα δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξει. Αυτά τα προσόντα δεν έχουν να κάνουν με γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά είναι χαρακτηριστικά που σε ακολουθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής σου και σου προσδίδουν ταυτότητα. Είναι οι βασικές αποσκευές  για το προσωπικό σου ταξίδι στην ζωή. Καλλιέργησε τες και θα δεις πως θα βγεις  νικητής, θα βρεθείς αντιμέτωπος με μία άγνωστη, αλλά ταυτόχρονα πολυ ενδιαφέρουσα πτυχή του εαυτού σου. Μάθε να αγχώνεσαι, να φοβάσαι, καθώς και να νιώθεις ανασφάλεια. Εξέθεσε τον εαυτό σου και μάθε να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις ακραία πράγματα, απλά ξεκίνα να τολμάς, να κάνεις αλλαγές, καθώς και να έρχεσαι αντιμέτωπος με νέες ιδέες και πράγματα. Βρες τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ και απλά δοκίμασε το. Για παράδειγμα, διστάζεις να μιλήσεις μπροστά σε κοινό ή στα αγγλικά; Προσπάθησε το και θα δεις την επόμενη φορά θα σου είναι πιο εύκολο. Γενικότερα, η συστηματική προσπάθεια, καθώς και η δρατηριοποίηση ενός ατόμου σε οργανισμούς, όπου προσφέρει εθελοντικά το χρόνο και τις γνώσεις του, έχουν αντίκτυπο και στον ίδιο. Ας πούμε, ερχόμενος ο νέος σε επαφή με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους αναπτύσσει την υπομονή και την εφευρετικότητα του για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων. Μαθαίνει να δεσμεύεται για το έργο που αναλαμβάνει, καθώς και να είναι υπεύθυνος. Εθελοντισμός σημαίνει μαθαίνω να δουλεύω σε μία ομάδα, να καθοδηγούμαι αλλά και να καθοδηγώ.  Προάγονται αξίες, όπως ομαδικό πνεύμα, συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση,  δεξιότητες μέγιστης σημασίας στην σημερινή κοινωνία. Τι θα έλεγες λοιπόν και εσύ να δραστηριοποιηθείς εθελοντικά σε οργανισμούς, όπως η AIESEC και άλλους παρόμοιους;

Διότι βελτιώνοντας σε βάθος τον εαυτό σου και αναπτύσσοντας τις προσωπικές σου δεξιότητες, οδηγείς την ζωή σου προς το καλύτερο. Κατανόησε τα στοιχεία της προσωπικότητας σου, και άγγιξε τα όνειρα σου μέσα από ένα απλό πλάνο προσωπικής ανάπτυξης και σκιαγράφησης του εαυτού σου. Άλλωστε, αυτό είναι το κλειδί προς την επιτυχία.

 

Ευαγγελία Βλαχοπαναγιώτη

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *