Η εμπειρία μου σαν μέλος της AIESEC || Αλεξάνδρα Πατσοπούλου

Η μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο δίνει την αίσθηση ότι η ζωή όντας φοιτητής έχει αλλάξει ριζικά. Πράγματι αλλάζει. Ωστόσο, δεν είναι ούτε οι διαλέξεις ούτε τα φοιτητικά πάρτι που σε αλλάζουν ολοκληρωτικά. Αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο αν κανείς εξερευνήσει και τις υπόλοιπες πτυχές της πανεπιστημιακής ζωής. Στην δικιά μου περίπτωση είχα την τύχη να γνωρίσω την AIESEC μέσω του προγράμματος Global Citizen, το διεθνές πρόγραμμα κοινωνικής δράσης στο εξωτερικό και έπειτα να ενταχθώ σε αυτήν μέσω του ACT.

Έπειτα από ένα χρόνο στον οργανισμό κατάφερα να αναπτυχθώ με έναν πιο δημιουργικό τρόπο από αυτόν της παραδοσιακής μάθησης των αμφιθεάτρων. Η AIESEC, ο μεγαλύτερος φοιτητικός οργανισμός στον κόσμο με την συμβολή και τις δράσεις της συμπληρώνει κατά ένα τρόπο κάποια από τα ελλείμματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Όταν το πανεπιστήμιο αποτυγχάνει να προσφέρει πρακτική εκπαίδευση και εμπειρίες σε πραγματικές συνθήκες, τότε η AIESEC αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για δράση.  Αυτός είναι ένας από τους λόγους που με ώθησε να ενταχθώ στον οργανισμό. Η ευκαιρία να μπω στον επαγγελματικό κόσμο. Όμως ο πρώτος λόγος αυτής της επιλογής μου ήταν η έντονη επιθυμία μου να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό. Μέσα στο περιβάλλον του πανεπιστημίου δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να προσφέρει τόσες υπηρεσίες σε εθελοντικό επίπεδο. Αυτά που κάνουν τα μέλη είναι πραγματικά αξιέπαινα.

Η πορεία μου, λοιπόν, στην AIESEC ξεκίνησε στην Βουλγαρία με την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Global Citizen, όπου ασχολήθηκα με την οργάνωση και την προώθηση εκδηλώσεων για την προβολή της τοπικής κουλτούρας. Οι εμπειρίες αυτών που συμμετέχουν στο Global Citizen είναι πραγματικά μοναδικές και πολλές φορές είναι δύσκολο να τις περιγράψει κανείς γιατί απλά πρέπει να τις ζήσεις για να τις κατανοήσεις. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα εντάχθηκα σε μία ομάδα, στην οποία σε συνεργασία με τα λύκεια της Θεσσαλονίκης φέρναμε φοιτητές από το εξωτερικό προκειμένου να μεταφέρουν την κουλτούρα τους στους μαθητές. Μετά από την πρώτη μου εμπειρία ως μέλος ασχολήθηκα με κάτι πιο ιδιαίτερο. Με την συμβολή ενός συνεργάτη της, η AIESEC πήρε χρηματοδότηση για να συμβάλλει οικονομικά στις εμπειρίες των επόμενων που θα αποφασίσουν να γίνουν Global Citizen. Μετά από όλα αυτά συνειδητοποίησα ότι αυτό που αξίζει περισσότερο είναι ο αντίκτυπος που αφήνεις στην κοινωνία.

Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές στην AIESEC είναι τα σχόλια που δεχόμαστε από τους συνεργάτες μας. Σου δίνουν κουράγιο για να συνεχίσεις και να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Γι’ αυτό θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στην AIESEC. Είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για κοινωνική δικτύωση και για να ανακαλύψεις τις αμέτρητες δυνατότητες για προσωπική ανάπτυξη αλλά και για ακαδημαϊκή εξέλιξη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *