Η εμπειρία μου σαν μέλος της AIESEC || Δάφνη Φανερωμένου

Με λένε Δάφνη, είμαι 20 χρονών και σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Στις αγαπημένες μου ασχολίες περιλαμβάνονται οι ξένες γλώσσες (ξέρω ήδη 5 άλλα ποτέ δεν είναι αρκετές!), τα ταξίδια, το σινεμά και πλέον και η AIESEC.

Έμαθα για την AIESEC την πρώτη μέρα που γράφτηκα στο πανεπιστήμιο. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν ένας φοιτητικός οργανισμός που ασχολείται με θέματα marketing, management και επειδή δεν είχα ιδέα από αυτά, είπα πως θα το αφήσω για τα επόμενα έτη των σπουδών μου. Συνέχεια όμως το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και έψαχνα πληροφορίες. Πάντα ήθελα να μπω μέσα στο γραφείο της AIESEC του πανεπιστημίου μου και να δω τι κάνουν, γιατί πάντα το γραφείο είναι τόσο γεμάτο και τα παιδιά φαίνονται χαρούμενα. Ώσπου έφτασα σε ένα σημείο στο δεύτερο έτος που απλά βαρέθηκα το καθημερινό «σχολή-καφές-σπίτι», και ξανά. Και είπα να το δοκιμάσω. Ήρθα σε επαφή με μια συμφοιτήτρια μου που ήταν ήδη μέλος, με ενημέρωσε για τις δράσεις του οργανισμού και έτσι έγινα μέλος!

Στην αρχή ένιωθα περίεργα καθώς όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και πολύ κοινωνικοί, γεγονός που με φρίκαρε καθώς είμαι αρκετά ντροπαλή. Από την πρώτη στιγμή όμως ένιωσα μια ανεξήγητη ασφάλεια μαζί τους, ένιωθα ότι μπορώ να τους πω πράγματα, να μοιραστώ τις σκέψεις μου και τις ιδέες μου μαζί τους. Και τότε που ήταν που άρχισε η «μαγεία» της AIESEC για μένα. Άρχισα να ξεπερνώ τους φόβους μου και τα «κολλήματα» που είχα και άρχισα πραγματικά να βελτιώνομαι σαν άνθρωπος (μέχρι και η μαμά μου το παραδέχτηκε!) Άρχισα να κοινωνικοποιούμαι, να μην νιώθω άβολα μεταξύ αγνώστων, να μην ντρέπομαι. Άρχισα να δουλεύω ομαδικά, πράγμα ακατόρθωτο για μένα μέχρι τότε. Άρχισα να οργανώνομαι: τον χρόνο μου, τις προτεραιότητες μου, τις σκέψεις μου. Άρχισα να πιστεύω σε μένα και στις δυνατότητες μου και ένιωθα πως έχω να δώσω πολλά….

Η πρώτη μου ενασχόληση στον οργανισμό ήταν να προετοιμάζω τους συμμετέχοντες φοιτητές για ένα από τα προγράμματα της AIESEC, το «Global Citizen» (πρόγραμμα εθελοντικής κοινωνικής δράσης στο εξωτερικό. Ψάξτε. Είναι μοναδικό.) Εκεί ήταν ίσως η μοναδική φορά που ένιωσα σημαντική, είχα να διαχειριστώ ολόκληρη την εμπειρία τριών ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την ζωή τους. Και όταν αυτοί γύρισαν και μου είπαν «Δάφνη σ’ ευχαριστω για όλα, σ’ ευχαριστω για την εμπειρία που μου έδωσες» ήταν για μένα η καλύτερη ανταμοιβή. Κατάλαβα πως το να προσφέρεις είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, και κερδίζεις πολύ περισσότερα πράγματα από όσα νομίζεις.

Μετά από 6 μήνες έγινα υπεύθυνη μιας ομάδας. Πλέον ήταν άλλες οι ευθύνες, άλλες και οι προκλήσεις που είχα να ξεπεράσω. Ήμουν υπεύθυνη για μια ομάδα 4 ατόμων, τους όποιους έπρεπε να τους βοηθήσω να αναπτυχτούν, να κερδίσουν πράγματα άλλα ταυτόχρονα και να τους καθοδηγώ ώστε να δώσουν και αυτοί εμπειρίες στα παιδιά του Global Citizen. Ήταν μια πολύ γλυκιά εμπειρία, είχε και πολύ δύσκολες άλλα και πολύ χαρούμενες στιγμές που σκαφτόμουν «Εσύ τα κατάφερες όλα αυτά!» Ανέπτυξα την επικοινωνία μου, να μπορώ να μιλώ αποτελεσματικά με τους άλλους. Περιόρισα το άγχος μου και ανέπτυξα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους. Έγινα καλύτερη στο να προγραμματίζω το χρόνο μου και το τι έχω να κάνω , απέκτησα ενσυναίσθηση, μπορώ πλέον να καταλαβαίνω καλυτέρα τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, να μπω στη θέση τους και να τους εμψυχώσω να κάνουν τις ιδέες τους, τα όνειρα τους πράξεις. Τέλος, έμαθα να βάζω στόχους, προσωπικούς και συλλογικούς και να κάνω ότι μπορώ για να τους πτυχή.

Και δεν σταματώ εδώ. Προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνομαι μέσω από των ευκαιριών που μου δίνονται. Αυτό είναι η AIESEC για μένα. Είναι οι ευκαιρίες που σου δίνονται να αλλάξεις και να βελτιωθείς σαν άτομο και πίστεψε με, είναι πλέον δυσεύρετες στις μέρες μας. Είναι οι άνθρωποι, που μοιράζεσαι ένα κοινό όραμα μαζί τους και ακόμα και αν είστε τελείως διαφορετικοί σας δένουν αυτομάτως πολλά πράγματα. Είναι αυτό που δεν μπορώ να το βρω πουθενά άλλου, σε κανένα πανεπιστήμιο, σε καμία δουλειά. Είναι κάτι που ο μελλοντικός μου εαυτός θα με ευχαριστεί που το έκανα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *