Οι ιδέες δεν έχουν αξία αν τις κρατάς μέσα στο κεφάλι σου!

Η νεανική  ανεργία ανάμεσα σε νέους αποφοίτους είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Έχεις σκεφτεί όμως πως μέσα από την εκπαίδευση μπορούμε να λύσουμε διάφορα κοινωνικά προβλήματα όπως την ανεργία; Αυτή την ιδέα ανέπτυξαν ο Σωτήρης Μπαράτσας και η Μαριάνθη Νικά φοιτητές του Οπα και alumni της AIESEC ιδρύοντας μια κοινωνική startup, την Εffect που στόχο έχει να κάνει τους νέους πιο απασχολήσιμους και να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που ζητάει η αγορά εργασίας και στα προσόντα που λείπουν από τους υποψηφίους. Έτσι έφτιαξαν το πρόγραμμα success academy με σκοπό να δώσουν σε νέους τελειόφοιτους και αποφοίτους την ευκαιρία να αναλάβουν ένα πραγματικό project μιας εταιρείας και να αναπτύξουν δεξιότητες που ζητάει η αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες παίρνουν μια γεύση της εκπαίδευσης με ομαδική δουλειά λίγη θεωρία και πολλή πράξη (που λείπει από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση) και με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο.

 


 

Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να εμπνευστείτε την ιδέα της Effect;

Παρατηρήσαμε ένα παράδοξο. Ότι ενώ οι επιχειρήσεις θέλουν να απασχολήσουν νέους ανθρώπους, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους πρόσφατους απόφοιτους των πανεπιστημίων, πιστεύοντας ότι τους λείπουν κάποιες δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, η δημιουργική σκέψη, η διαχείριση project, κά. Και δεν έχουν και άδικο. Είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε τι γίνεται σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Stanford, UCL, Leuven), όπου η εκπαίδευση έχει έναν πιο πρακτικό και χρήσιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με την στείρα γνώση που συχνά λαμβάνουμε στην Ελλάδα. Έτσι καταλάβαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εκπαίδευση ως εργαλείο για να καταπολεμήσουμε τη νεανική ανεργία και κάπως έτσι δημιουργήσαμε την Effect, για να κάνουμε τους νέους στην Ελλάδα πιο απασχολήσιμους και να τους βοηθήσουμε να μπουν στην αγορά εργασίας.

 

Πώς σας βοήθησε η AIESEC να υλοποιήσετε το όραμα σας;

Ο ρόλος που έπαιξε η AIESEC ήταν καθοριστικός! Πρώτα απ’ όλα, μέσα στην AIESEC ασχοληθήκαμε με την ενδυνάμωση των νέων, ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες και αναπτύξαμε οι ίδιοι σαν άτομα τις δεξιότητες που μας χρειάζονταν. Μέσα στην AIESEC, είδαμε και τη δύναμη της πρακτικής εκπαίδευσης, που μας ώθησε να δημιουργήσουμε ένα εντελώς εμπειρικό πρόγραμμα όπως το Success Academy. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, ότι στα 2 χρόνια που ήμασταν στην οργανισμό είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να αποτύχουμε αμέτρητες φορές. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα να ξεκινήσουμε τη δική μας startup, είχαμε πλέον το θάρρος να δοκιμάσουμε και είχαμε πάρει τα μαθήματα που χρειαζόμασταν για να κάνουμε το project μας να δουλέψει.

 

Τι δυσκολίες είχατε στο όλο εγχείρημα και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Στο ξεκίνημα, έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι η ομάδα μας έχει τα κατάλληλα άτομα για υλοποιήσουν το project. Ήταν μια δύσκολη περίοδος που ο χρόνος περνούσε πολύ αργά και νιώθαμε ότι μένουμε στάσιμοι για πολύ καιρό. Στο να βρεις τα κατάλληλα άτομα, οι ικανότητες δεν είναι τόσο σημαντικές, όσο το να σιγουρευτείς ότι τα μέλη της ομάδας θα έχουν την αφοσίωση, το πείσμα και την όρεξη να κάνουν την ιδέα πραγματικότητα. Μόλις η ομάδα μας φτιάχτηκε από τα κατάλληλα άτομα, μετά η δουλειά έβγαινε πολύ γρήγορα, είχαμε μεγάλη ευελιξία και πραγματικά το χαιρόμασταν.

 

Τι θα λέγατε στου νέους που θέλουν να πάρουν τη δική τους πρωτοβουλία για να λύσουν προβλήματα, ξεκινώντας τη δική τους startup;

Δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα ότι οι ιδέες δεν έχουν καμία αξία όσο τις κρατάς μέσα στο κεφάλι σου. Μόλις βρεις μια ιδέα που σε παθιάζει ξεκίνα αμέσως να την υλοποιείς και τότε θα ανακαλύψεις αν όντως ήταν μια καλή ιδέα. Δεύτερον, ότι ποτέ δεν θα έχεις σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα πριν υλοποιήσεις την ιδέα σου. Εμάς μας βοήθησε το να περάσουμε πολύ γρήγορα από το σχεδιασμό στην δοκιμή της ιδέας και να πάρουμε πραγματικό feedback από τους πελάτες μας. Και η αλήθεια είναι ότι μάθαμε τόσο χρήσιμα πράγματα που όσο χρόνο και αν αφιερώναμε στο σχεδιασμό της ιδέας, δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε προβλέψει.

 


 

 

Κρατάω αυτά που είπαν «οι ιδέες δεν έχουν αξία αν τις κρατάς μέσα στο κεφάλι σου» . Αρκετοί νέοι άνθρωποι έχουν αρκετές ιδέες που μπορούν να φέρουν μια αλλαγή στην κοινωνία αλλά δεν τις υλοποιούν και αρκετές φορές απλά γκρινιάζουν και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες. Όμως αυτό που έμαθα εγώ όσο καιρό ήμουν στην AIESEC, είναι ότι δεν μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να κάνουν την αλλαγή αλλά ότι εσύ ο ίδιος μπορείς να ορίσεις την ζωή σου όντας πολίτης αυτού του κόσμου και με θετική διάθεση να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις. Παράλληλα μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα της effect είδα  αρκετά πράγματα στην πράξη (η θεωρία απέχει από την πράξη) απέκτησα αρκετές νέες ικανότητες που δεν στοχεύει τόσο το πανεπιστήμιο σε αυτές και έτσι νιώθω ότι υπερτερώ από τους άλλους υποψήφιους στην αγορά εργασίας και ότι μπορώ να φέρω εις πέρας οποιοδήποτε εργασιακή πρόκληση μου ζητηθεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την effect δες εδώ!

Ο επόμενος γύρος του Success Academy θα ξεκινήσει το Μάιο. Μπορείς να μάθεις πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις εδώ: http://bit.ly/SAcadNews

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *