Παράλληλες σπουδές AEI – Deree. Ακατόρθωτο ή μήπως όχι;

Πολλοί από εμάς, βλέποντας τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για ανταγωνιστικότητα καθώς και για να εξασφαλίσουμε κάποια θέση εργασίας στον τομέα που αγαπάμε σκεφτόμαστε τις παράλληλες σπουδές.

Το πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές των δημόσιων ΑΕΙ να συνδυάσουν τις σπουδές τους με σπουδές στο Deree δημιουργώντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς ειδικοτήτων (π.χ. προγραμματισμός με graphic design, νομική με χρηματοοικονομικά, αρχιτεκτονική με περιβαλλοντικές τέχνες κ.ά.) που θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν κάνοντας αυτό που αγαπούν. Εξάλλου, η έκθεση στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και οι επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει το Deree κάνουν τις παράλληλες σπουδές ένα σημαντικό εφόδιο, όπως γνωρίζουν οι 300 φοιτητές που ήδη έχουν διαλέξει να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο.

Επιπλέον, το Deree κάνει ακόμη πιο εύκολη την επιλογή. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρει υποστροφίες σε φοιτητές που θέλουν να κάνουν μία υποειδίκευση σε κάποια από τις σχολές του, ενώ υποστηρίζει τους φοιτητές ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της παρακολούθησης δύο σχολών.

Η Μαρία Μακρή και η Άρτεμις Ζοτάι είναι δύο μέλη της AIESEC που αποφάσισαν να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree, συνδυάζοντας τις σπουδές τους Αγγλικής Φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Deree.

 

 

-Πώς γνώρισες την AIESEC και ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που αποκόμισες;

Mαρία: Γνώρισα την AIESEC στο 2ο έτος της σχολής μου μέσα απο το πανεπιστήμιο.
Τελικά μετά από διάφορες εμπειρίες που έζησα με την AIESEC μπορώ να πω ότι έμαθα πόσο δύσκολο είναι να συνεργαζέσαι μέσα σε μία ομάδα, πώς να επικοινωνώ σωστά αυτό που θέλω και κυρίως πώς να οργανώνω τους στόχους μου. Θα πω κι ένα τέταρτο γιατι δεν κρατιέμαι: αξίες.

 

-Ποιό ήταν το κίνητρο σου να αποφασίσεις τις παράλληλες σπουδές στο Deree; Είχες κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα ή σκέψεις;

Άρτεμις: Η AIESEC έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο στο να αποφασίσω να κάνω παράλληλες σπουδές σε business. Από το πρώτο έτος ήξερα ότι το να αποκτήσω ακαδημαική γνώση μόνο πάνω στη Αγγλική Γλώσσα δεν μου ήταν αρκετό. Μέσα από την AIESEC ήρθα σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, με νέους και έμπειρους επιχειρηματίες που με ενέπνευσαν να θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου κι έτσι οδηγήθηκα στην απόφαση να κάνω ένα minor – δηλαδή μία υποειδίκευση σε business για να μάθω τα βασικά από ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Deree.

 

-Πώς οι παράλληλες σπουδές και ο συνδυασμός πεδίων (Αγγλική Φιλολογία με Business) βοηθούν να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να δημιουργήσεις ακριβώς την ειδικότητα που έχεις σκεφτεί να ακολουθήσεις;

Μαρία: Μέσα από την Αγγλική μαθαίνεις όχι μόνο ακαδημαϊκά αγγλικά, γεγονός που σε διευκολύνει με το «εμπόδιο» της γλώσσας, αλλα και επικοινωνία, μέσα απο μαθήματα επιλογής στο τομέα της Ψυχολογίας και της Γλωσσολογίας. Στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε και θα δουλέψουμε στο μέλλον, τόσο η γνώση της αγγλικής όσο και η σωστή επικοινωνία είναι must.

Επίσης, στο Minor που έχω επιλέξει έχω διδαχθεί τα 6 πιο βασικά business μαθήματα : Μικροοικονομία, Λογιστική, Management, Μarketing, Χρηματοοικονομικά και HR. Έτσι θα έχω μία πολύ καλή βάση για να προχωρήσω στο μεταπτυχιακό μου χωρίς να είμαι τελείως άσχετη με το περιβάλλον! Κι αν το σκεφτείς θα μπορούσα να κάνω μεταπτυχιακό ή να εργαστώ σε αρκετούς τομείς με αυτή τη βάση, μου ανοίγει πολλές προοπτικές  για τη συνέχεια.

 

– Πώς οι σπουδές στο Deree και η έκθεση σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα (το αμερικανικό) σε βοηθούν να αναπτύξεις τις ικανότητες/δεξιότητές σου και αξιοποιούν τα ξεχωριστά σου χαρακτηριστικά. 

Άρτεμις: To Deree είναι ένα φοιτητο-κεντρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που στοχεύουν στο να σε κάνουν –όχι μόνο- καλύτερο επαγγελματία αλλά και καλύτερο άνθρωπο. Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια μέσα στο κολλέγιο από τα οποία έχω πάρει χρήσιμη γνώση. Όσον αφορά το μάθημα αυτό καθ’αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα τμήματα είναι ολιγάριθμα και τα μαθήματα πολύ πρακτικά.

 

– Πώς αυτό το σύστημα που προάγει την ομαδική δουλειά, την έρευνα και την ενασχόληση με τη φοιτητική κοινότητα σε βοηθούν να αναπτύξεις soft skills που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για το επαγγελματικό σου μέλλον; 

Μαρία: Κατά τη διάρκεια των σπουδών έχεις απίστευτες ευκαιρίες να αναπτύξεις δεξιότητες και χόμπυ μέσα από φοιτητικές ομάδες όπως πχ θέατρο, Debate, γλώσσες, να ασχοληθείς με τη φοιτητική κοινότητα (student government) πιο σχολαστικά, να σπουδάσεις για ένα διάστημα σε ξένο πανεπιστήμιο ή να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.
Όλα αυτά δε σου δίνουν στο τέλος μόνο έναν τίτλο σπουδών αλλά εμπειρίες σε διαπολιτισμικό περιβάλλον, εθελοντική προσφορά, ομαδικότητα, οργάνωση, προϋπηρεσία και πολλές άλλες δεξιότητες που σε καθιστούν σαφώς πιο ανταγωνιστικό απόφοιτο αλλά και πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο.

 

– Πόσο σημαντική είναι η υποτροφία που έχεις λάβει;

Μαρία: Λαμβάνω οικονομική ενίσχυση από το Deree και υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θεωρώ ότι η οικονομική βοήθεια είναι πολύ σημαντική γιατί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω το πτυχίο αλλιώς. Χαίρομαι επίσης που η ανάγκη αυτή γίνεται αντιληπτή από το κολλέγιο και  δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν πολλά παιδιά που το αξίζουν χωρίς να μένουν στα οικονομικά εμπόδια.

 

– Έχεις κάποια tips για μαθητές που σκέφτονται να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree;

Άρτεμις: Να ρωτήσουν, να ψάξουν για υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής βοήθειας και να αξιοποιήσουν τους ανθρώπους του κολλεγίου στο έπακρον.

 

– Ασχολήθηκες με student life όσο είσαι στο Deree ή «συνδέθηκες» με το Γραφείο Career Services;

Μαρία: Με student life όχι ιδιαίτερα γιατί δουλεύω παράλληλα και δεν έχω χρόνο ελεύθερο. Με το Career Services εννοείται και με βοήθησε αφάνταστα. Έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου και το πιο τρελό, βρήκα ακριβώς τι επαγγέλματα μου ταιριάζουν!

 

-Έχεις κάποιο μήνυμα που θες να πεις σε όσους μας διαβάζουν για πιθανές αποφάσεις που θα χρειαστούν να πάρουν για τις σπουδές τους;

Μαρία: Να ψάξουν να βρουν τι είναι αυτό που λατρεύουν να κάνουν κι αυτό να ακολουθήσουν στις σπουδές τους. Όταν πέρασα στις πανελλήνιες σε μία σχολή που δεν μου άρεσε νόμιζα πως ήμουν καταδικασμένη και δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω αυτό που μου αρέσει. Μέσα από την AIESEC έμαθα να αναγνωρίζω ευκαιρίες και να αποκομίζω πάντα κάτι θετικό. Η ευκαιρία που είδα και αξιοποίησα, δηλαδή οι παράλληλες σπουδές στο Deree, με βοήθησε να ακολουθήσω αυτό που θέλω και  νιώθω πολύ τυχερή γι αυτό.

 

Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Μακρή και την Άρτεμις Ζοτάι.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις παράλληλες σπουδές, να επισκεφθείς το Deree και να συζητήσεις για τα προγράμματα, τις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και τις υποτροφίες που προσφέρει, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ για το Discover Deree Day που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου, 10:00 π.μ. στο Deree.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *