Πώς η συμμετοχή σου σε μια ομάδα θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου;

Το κλειδί για να προοδεύσει κανείς στη ζωή του είναι η γνώση. Αυτό μας έλεγαν οι γονείς μας όταν είμαστε μικροί. Αυτό μας έλεγαν και στο σχολείο. Ακόμη και στο Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μάθει ότι η γνώση βρίσκεται στα βιβλία και σε όσα μαθαίνουμε στις σχολικές αίθουσες και στα αμφιθέατρα. Αν, όμως, δεν είναι έτσι; Εν έτει 2016 τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ταχύτητα φωτός. Ο τρόπος που ακούμε μουσική, ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους φίλους μας, ακόμη και ο τρόπος που γνωρίζουμε νέους ανθρώπους. Γιατί όχι, λοιπόν, και ο τρόπος που διδασκόμαστε;

Οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο εξωτερικό, καθώς οι εργοδότες δεν αναζητούν πλέον άτομα που κατέχουν γνώσεις και πανεπιστημιακή πιστοποίηση, αλλά άτομα που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές καταστάσεις, που έχουν πρακτική εμπειρία και έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν όλα όσα διδάχτηκαν στα ακαδημαϊκά έδρανα. Στην Ελλάδα της κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ, οι νέοι να μάθουν να ξεχωρίζουν, να αποκτήσουν δεξιότητες και να καταφέρουν στο μέλλον να τις θέσουν σε πράξη και στο περιβάλλον της εργασίας τους. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου αναφερόταν κάποτε στη θεωρία των κύκλων. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ένας νέος οφείλει να εισάγει τον εαυτό του σε όσο το δυνατόν περισσότερους και πιο στενούς κύκλους. Από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο, από το Πανεπιστήμιο σε διάφορες ομάδες και από εκεί σε πρακτική άσκηση, εργασία, Μεταπτυχιακό και ούτω καθεξής. Σε κάθε νέο βήμα ο αριθμός των ατόμων μικραίνει. Όλο και λιγότεροι ακολουθούν αυτή την πορεία. Και κάπως έτσι το άτομο έχει καταφέρει όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά πολύ περισσότερο να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που πολλοί νέοι στην ηλικία του δεν κατέχουν.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω ένα μέσο απόκτησης αυτών των δεξιοτήτων (ή και των skills αν θέλετε) είναι η συμμετοχή σε ομάδες που δραστηριοποιούνται μέσα στο Πανεπιστήμιο. Τι κερδίζει, όμως, κάποιος μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πρακτική εφαρμογή όλων των γνώσεων που λαμβάνουμε μέσα στις ακαδημαϊκές αίθουσες. Ένας νέος έχει τη δυνατότητα να δει στην πράξη πως λειτουργούν όσα έχει διαβάσει, να τα δοκιμάσει, να κάνει λάθη και να αρχίσει από την αρχή. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να κάνει κάτι αντίστοιχο στην εργασία του, θα έχει ήδη μια σχετική εμπειρία. Επίσης, μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα. Είτε προέρχονται από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες είτε έχουν ζήσει σε μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από τη δική μας, οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να αποδειχτούν μια πρόκληση. Το να μάθεις να επικοινωνείς με κάποιον, να τον κάνεις να αντιληφθεί τις ιδέες σου ή να τον πείσεις για κάτι, είναι πολύ δύσκολο αλλά και πολύ ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Από την άλλη εντός της ομάδας, κανείς μαθαίνει να θέτει στόχους, να ακολουθεί βήματα για να τους καταφέρει, να ανταποκρίνεται σε δυσκολίες και προθεσμίες και ίσως τελικά να καταφέρνει αυτό που θέλει.

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι ότι κάθε νέος που ασχολείται με κάτι πέρα από το Πανεπιστήμιο, μαθαίνει να κάνει πράγματα για όσα τον ενοχλούν στον κόσμο. Γίνεται πιο υπεύθυνος και παίρνει ο ίδιος πρωτοβουλίες για να φέρει έστω και μια μικρή αλλαγή στην κοινωνία. Και μέσα από όλη αυτή την αλλαγή, καταφέρνει τελικά να αλλάξει ο ίδιος και να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος που κυνηγά τα όνειρα και τους στόχους του. Και αν το δοκίμασε μια φορά όταν ήταν φοιτητής, σίγουρα θα το ξανακάνει. Φανταστείτε, λοιπόν πως θα ήταν ο κόσμος μας αν ήταν γεμάτος με τέτοιους ανθρώπους.

Εγώ το δοκίμασα! Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι;

Μπες σε μια ομάδα όπως η AIESEC και αναπτύσσοντας τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά δες τον εαυτό σου να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του, βοηθώντας παράλληλα τους ανθρώπους γύρω σου να αναπτυχθούν κι αυτοί, αφήνωντας έναν αντίκτυπο στην κοινωνία σου!

Αλεξάνδρα Νικοπούλου

tumblr_o0wbpgRfdY1tdceueo1_500

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *