Πως θα ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία; Είμαι έτοιμος;

Ο σύγχρονος Έλληνας φοιτητής προσδοκεί έπειτα από την αποφοίτησή του να βρει τη δουλειά των ονείρων του. Τι παραπάνω έχει κάνει όμως στην πορεία του ώστε να διεκδικήσει αυτή τη θέση; Η αγορά εργασίας σήμερα απαιτεί πολλά περισσότερα από ένα απλό πτυχίο πανεπιστημίου, και κάποιες από τις απαιτήσεις της είναι η εμπειρία, η ευελιξία και δημιουργικότητα. Ίσως έφτασε η ώρα να αρχίσεις να αναρωτιέσαι και να ψάξεις για την ευκαιρία που σε βοηθήσει να κάνεις το πρώτο βήμα στην καριέρα σου.

Μία εμπειρία στο εξωτερικό μπορεί χωρίς αμφιβολία να αποτελέσει μια ισχυρή βάση για την καριέρα ενός φοιτητή. Σίγουρα η πρακτική ακόμα και στην Ελλάδα είναι ένα πλεονέκτημα στο βιογραφικό κάθε φοιτητή, αλλά μια επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα. Και αυτό γιατί;

Πέρα από την απόκτηση γνώσης πάνω στο επαγγελματικό κομμάτι, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την καθημερινότητα μιας νέας χώρας, με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικές αντιλήψεις, βλέποντας έτσι τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Ακόμα και ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές απλές συνήθειες των ανθρώπων μιας ξένης χώρας μπορούν να αποτελέσουν για τη δική μας χώρα μια καινοτομία καθώς πρόκειται για κάτι άγνωστο και πρωτότυπο. Η σωστή αξιοποίηση των ιδεών μπορεί να φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα. Γι αυτό αν βρεθείς σε μια χώρα διαφορετική, μη μείνεις στη ρουτίνα της επαγγελματικής σου καθημερινότητας. Ψάξε, ψάξε, ψάξε! Υπέροχα πράγματα υπάρχουν εκεί έξω και περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Οι διαφορές ωστόσο δεν σημειώνονται μόνο στον τρόπο ζωής μεταξύ των χωρών. Σε πολλές περιπτώσεις οι μέθοδοι εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον, οι συνθήκες εργασίας και διάφοροι άλλοι παράγοντες, απέχουν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική πραγματικότητα. Διαφορετικά συστήματα εφαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας και ίσως κάποια απ αυτά να είναι αποδοτικά για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Επίσης χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνολογίες που πολλές από αυτές παραμένουν άγνωστες σε εμάς. Γνωρίζοντας όλες αυτές τις διαφορετικές ιδέες και απόψεις ανά τον κόσμο θα μπορούσες χωρίς αμφιβολία να κρίνεις ποιες θα ταίριαζαν στην ελληνική πραγματικότητα και να προωθήσεις κάποιες απ αυτές εδώ πρωτοτυπώντας για τα δικά μας δεδομένα.

Όσα όμως θα μπορούσες να αποκομίσεις από μια τέτοια εμπειρία είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από τα παραπάνω. Πέρα από το κέρδος σου σε επαγγελματικό επίπεδο και τις γνώσεις που θα κερδίσεις στο αντικείμενό σου, μία εμπειρία πρακτικής στο εξωτερικό θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τον εαυτό σου. Κάνοντας μία νέα αρχή σε ένα νέο περιβάλλον θα μπορέσεις να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, τα όρια σου, να γνωρίσεις ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις και να καταλάβεις πάνω απ όλα αν αυτό που κάνεις σε γεμίζει, αν είναι κατάλληλο για σένα και αν θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου αφιερώνοντας το χρόνο σου σ αυτό.

Πλησιάζοντας λοιπόν στο τέλος των σπουδών σου, πως σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου πορεία; Έφτασε η στιγμή να αναζητήσεις τις κατάλληλες για σένα ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προετοιμαστείς για τη σύγχρονη αγορά εργασίας και να αποκτήσεις δυνατές εμπειρίες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Όλα είναι στο χέρι σου..αρκεί να κάνεις την αρχή!

 

Την ευκαιρία μιας επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό μέσω μίας πρακτικής, μπορεί να σου δώσει το πρόγραμμα Global Talent της AIESEC. Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται εδώ και 67 χρόνια αναζητά τις ανάγκες του σύγχρονου φοιτητή και έχει δημιουργήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να δώσει στον Έλληνα φοιτητή την ευκαιρία να κάνει το πρώτο βήμα στην καριέρα του!

Mπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Global Talent και πώς μπορεί να αλλάξει και τη δίκη σου ζωή!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *