Πόσα ταξίδια χωράνε μέσα σε λίγες ώρες;

Ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο κάποτε είχε πει ότι  «Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός θεραπεύεται με τα ταξίδια». Το διάβασμα, θα λέγαμε, είναι απλό. Παίρνεις ένα βιβλίο, διαβάζεις το βιβλίο, παίρνεις ένα δεύτερο βιβλίο, ίσως και κάτι πιο ‘ψαγμένο’ αυτή τη φορά, διαβάζεις και το δεύτερο βιβλίο. Έτσι σιγά σιγά γνωρίζεις καινούρια πράγματα, βλέπεις μία άλλη οπτική, αναπτύσσεις κριτική σκέψη, μαθαίνεις.

Μετά, έρχεται το ταξίδι. Ταξίδι, η μετακίνηση μας σε έναν μακρινό προορισμό. Κάπου που βλέπεις αλλιώς, ακούς αλλιώς, μιλάς και γεύεσαι αλλιώς. Πόσο ανοίγει ο ορίζοντας μας μέσα από τα ταξίδια! Είναι ωραίο να μπορείς να κάνεις, όσα ταξίδια λαχταράς. Ποιος δεν ζηλεύει αυτούς που το κάνουν με ευκολία; Είμαστε όμως και εμείς που θέλουμε να πάμε ταξίδια αλλά δεν μας βοηθάει ούτε το πορτοφόλι μας, ούτε το πρόγραμμά μας. Μαζεύουμε για να πάμε κάπου, έστω κοντά, έστω μία φορά τον χρόνο. Αλλά δεν μας φτάνει, ποτέ δεν μας έφτανε.

Ευτυχώς πριν από λίγο καιρό βρήκα μία λύση. Ανακάλυψα κάτι που ικανοποίησε, έστω και λίγο, αυτή την αστείρευτη επιθυμία μου για τα ταξίδια και ότι κρύβουν αυτά.

Αυτό ήταν είναι ένα παγκόσμιο χωριό στην πόλη μου. Ήταν το Global Village, μία γιορτή πολιτισμών. Μία γιορτή γεύσης, μουσικής και χρωμάτων. Το Global Village, που διοργανώνεται από την AIESEC, είναι ένα event που κρατάει περίπου 3 με 4 ώρες, είναι διαδραστικό και διασκεδαστικό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε νέους από χώρες όλου του κόσμου, αυτούς και τις ιστορίες τους. Νέους που ήρθαν στην Ελλάδα για να δράσουν εθελοντικά προς όφελος της κοινωνίας μας, μέσα από προγράμματα της AIESEC στην Ελλάδα. Κάποιοι είναι σε σχολεία και δείχνουν στους έλληνες μαθητές τι σημαίνει πολυπολιτισμικότητα και ρατσισμός, άλλοι πηγαίνουν σε ΜΚΟ και προσπαθούν να τους αναπτύξουν σε διάφορους τομείς.

Σε αυτό το χωριό λοιπόν εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου, έκαναν μια παρουσίαση για την χώρα τους, ίσως να χόρευαν έναν παραδοσιακό χορό και μετά έστηναν το τραπεζάκι τους με γεύσεις από τον τόπο τους, φωτογραφίες από τοπία που δεν θυμίζουν με τίποτα Ελλάδα και μουσική να παίζει ρυθμικά.

12900250_590722404415348_330026987_n

Το Global Village συμβαίνει στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στην Αθήνα έγιναν δύο. Ένα στο Γκάζι, στην Τεχνόπολις, σε συνεργασία με την start-up Βlood-e, με νέους από Μαλαισία, Πακιστάν, Ουκρανία, Μολδαβία, Κίνα, Βέλγιο, Γερμανία, Σερβία. Ενώ το δεύτερο έγινε στο φοιτητικό αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ, στις 18/02 όπου και συναντήσαμε νέους από Ιορδανία, Τυνησία, Αίγυπτο, Αρμενία, Γεωργία, Βραζιλία, Κίνα, Καναδά και Ταϊβάν.

Στην Θεσσαλονίκη το Global Village έγινε στον πολυχώρο WE, στις 22/03. Εκεί, μάθαμε για χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Πακιστάν, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία, Αργεντινή, Αρμενία, Βραζιλία.

Τέλος στην Πάτρα, στις 24/02, βρήκαμε εθελοντές από Βραζιλία, Αρμενία, Ταιβάν, Ιταλία και Κίνα στην Αγορά Αργύρη.

12887347_1154655861212642_1925477641_o

Και όσοι πήγαν έτσι απλά και ανέξοδα είδαν πως ζουν οι άνθρωποι στην Ταιβάν, δοκίμασαν Άιβαρ από την Σερβία, επέστρεψαν στο σπίτι τους με ένα κόκκινο χαρτί γραμμένο στο χέρι με παραδοσιακή πένα που γράφει καλή χρονιά στα κινέζικα, γιατί μάθαμε ότι στην Κίνα φέτος πρωτοχρονιά είχαν στις 08/02.

Και κάπως έτσι μέσα σε ένα απόγευμα καταλαβαίνεις πόσο όμορφοι είναι οι πολιτισμοί, όλοι μαζεμένοι σε έναν χώρο. Μαθαίνεις τι σημαίνει πολυπολιτισμικότητα και διαφορετικότητα. Βλέπεις νέους να γελάνε, να μιλάνε για την χώρα τους, να κερνάνε τον κόσμο ένα τοπικό φαγητό και να γιορτάζουνε την κάθε στιγμή και εσύ, να γελάς ανεπιτήδευτα. Το Παγκόσμιο Χωριό σε ταξιδεύει, χωρίς να πας χιλιόμετρο μακριά.

12899825_1352800654737103_302665667_n

Ένα ταξίδι που κάθε βήμα είναι και μία άλλη χώρα! Ένα ταξίδι που ο ρατσισμός ξεθωριάζει μέσα σε ένα Hello, Hallo, Ciao, مرحبا (μερ χαμπεν), Bonjour, 你好(νι χαο), Γεια σας…

Ας μην ξεχάσουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα μας, κάπου στα μέσα Ιουνίου, το δεύτερο Global Village της χρονιάς με τους εθελοντές του Καλοκαιριού γιατί τα ταξίδια αξίζουν να είναι στην ζωή μας.

 

1935878_10153866439230071_46002959823840255_n

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *