Εσύ πώς θα κάνεις το 2016 μια ξεχωριστή χρονιά;

Το 2015 βρίσκεται ήδη κάποιες μέρες πίσω μας. Αναμνήσεις, όμορφες και άσχημες στιγμές, αποφάσεις και αλλαγές μιας ολόκληρης χρονιάς είναι πια παρελθόν. Και αφού φάγαμε, ήπιαμε και γιορτάσαμε, ήρθε η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις της νέας χρονιάς. Ξέρετε, αυτά τα new year’s resolutions που τα θυμόμαστε το πολύ για καμιά βδομάδα και την υπόλοιπη χρονιά κάνουμε τα ίδια, ίσως χειρότερα από αυτά που κάναμε πέρσι. Θα σας πω, λοιπόν κάτι. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις.

Πέρσι, είχα δοκιμάσει να φτιάξω αυτή την περίφημη λίστα και όταν πριν λίγες μέρες έπεσα πάνω της συνειδητοποίησα ότι, ίσως δεν τα είχα πάει τόσο καλά όσο πίστευα. Τρεις στόχοι που είχα πετύχει απόλυτα, 4 που είχα πετύχει εν μέρει, 3 που δεν πέτυχα καν και 2 στόχοι που ξέχασα γιατί ήθελα να τους πετύχω περίπου ένα μήνα αφού τους έθεσα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήμουν και πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Κι όμως κάτι με έτρωγε. Ακόμη κι αν δεν το ένιωθα κάθε μέρα, μέσα μου ήξερα ότι τα είχα πάει καλύτερα απ’ ότι δήλωνε η συγκεκριμένη λίστα. Τα έβαλα, λοιπόν, κάτω και έκανα μια αναδρομή στους περασμένους μήνες. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι μπορεί μέσα στη χρονιά να είχα ξεχάσει αυτούς τους στόχους, αλλά υποσυνείδητα είχα επιδιώξει να καταφέρω ορισμένους από αυτούς και ακόμη περισσότερο, είχα πετύχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα που δεν θα μπορούσα καν να φανταστώ στην αρχή της χρονιάς.

Και η αλήθεια είναι ότι τελικά όλοι χρειαζόμαστε μια καινούρια αρχή. Ακόμη κι αν το new year’s resolution μας έρθει κάποιες μέρες ή μήνες μετά, το θέμα είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να μετακινηθούμε από μια στάσιμη κατάσταση. Η Πρωτοχρονιά είναι απλά μια πολύ καλή ευκαιρία να το αποφασίσουμε, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη. Δεν θα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις επειδή το επιτάσσει η μέρα, αλλά επειδή το επιτάσσει η δική μας ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να διαβάσουμε πιο πολλά βιβλία, να μάθουμε κάτι καινούριο, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και πολιτισμούς, να ταξιδέψουμε, να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Η Πρωτοχρονιά είναι η μοναδική στιγμή που ίσως καθόμαστε να οραματιστούμε πως θα θέλαμε να είναι η ζωή μας για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Και αυτό από μόνο του έχει κάτι μαγικό.

Καλώς ή κακώς, όμως, δεν θα έπρεπε να μένουμε σε αυτό. Το μυστικό για μένα είναι όπως γιορτάζουμε τη ζωή μας εκείνη τη μέρα, να το κάνουμε όλη τη χρονιά. Να πούμε ότι φέτος θα κάνουμε όσες καινούριες αρχές χρειαστεί αρκεί να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους μας και να προσπαθήσουμε έστω να τους ξεπεράσουμε. Να κάνουμε κάτι τελείως έξω από όσα κάνουμε συνήθως. 

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι αυτή: φέτος δοκίμασε κάτι τρομακτικό. Αν φοβάσαι να μιλήσεις σε κόσμο ή να βάλεις ένα στόχο και να προσπαθήσεις να τον πετύχεις, ξανασκέψου το. Μπες σε μια ομάδα, ενεργοποιήσου και άλλαξε όσα δεν σου αρέσουν γύρω σου. Κάνε μικρά βήματα και θα δεις ότι αν ξεκινήσεις να παίρνεις πρωτοβουλίες, θα μείνεις έκπληκτος από το πόσα μπορείς να καταφέρεις. Μπορεί να μην είναι εύκολο και μπορεί τα new year’s resolutions να μην πετυχαίνουν πάντα, αλλά σίγουρα αξίζει να κάνουμε μια δοκιμή.

Αλεξάνδρα Νικοπούλου

 

Μία από τις ομάδες στις όποιες μπορείς να μπεις και να ξεκινήσεις δυναμικά τη χρονιά σου είναι η AIESEC! Μην ξεχνάς ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Youth Talent της AIESEC είναι ήδη ανοιχτές!
Αν αυτή τη χρονιά θες να κάνεις κάτι διαφορετικό αναπτύσσοντας τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου μην το σκέφτεσαι άλλο!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *