entrepreneur

Entrepreneur: Συνέντευξη με έναν από τους μικρούς επιχειρηματίες της AIESEC Ελλάδος

Η Πελαγία Ρεπάνη είναι 21 ετών, φοιτήτρια ακόμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Πρόσφατα συμμετείχε μέσω του νέου προγράμματος της AIESEC, Global Entrepreneur. Το Global Entrepreneur, έχει ως σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των νέων μέσω της αλληλεπίδρασης τους με μία νεοφυή επιχείρηση (start-up), αποκτώντας μία πρώτη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, μόλις, από το 3ο έτος των σπουδών σου, σε ένα περιβάλλον πάνω στο οποίο μαθαίνεις πως δημιουργείται κάτι από το μηδέν. Παρακάτω μας περιγράφει την εμπειρία της και αποτελεί παράδειγμα του τι μπορείς να πετύχεις και πόσα μπορείς να κερδίσεις αν ξεπεράσεις τους φόβους σου, και παλέψεις για να κερδίσεις μία αξέχαστη εμπειρία.

Που είσαι αυτή τη στιγμή και με τι ακριβώς ασχολείσαι?

Το διάστημα αυτό βρίσκομαι στο Novi Sad (Σερβία) και εργάζομαι στην εταιρία NS Web Development ως βοηθός μάρκετινγκ μέσω του προγράμματος Global Entrepreneur της AIESEC.

Τι έχεις κερδίσει μέχρι στιγμής και γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντικό που τα απέκτησες από τώρα?

Η συγκεκριμένη δουλειά με βοήθησε στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου, στην απόκτηση επαγγελματικών εμπειριών και δεξιοτήτων, αλλά και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων μου. Καταρχάς, βρέθηκα σε ένα περιβάλλον που ήταν άγνωστο για εμένα έως πρότινος, αλλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερα να προσαρμοστώ. Η συναναστροφή μου με επαγγελματίες και άτομα εξοικειωμένα στον εργασιακό χώρο με γέμισε αυτοπεποίθηση και θάρρος να στοχεύω πιο ψηλά, αλλά ταυτόχρονα ανέπτυξα κι άλλο το ομαδικό μου πνεύμα αφού, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε τις ιδέες μας για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Πέρα από αυτα, εργάστηκα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου καθώς έκανα έρευνες μάρκετινγκ, γεγονός πολύ σημαντικό αφού είναι σπάνιες οι ευκαιρίες στις μέρες μας να εξασκήσεις αυτό που σπουδάζεις. Είναι μεγάλη η σημασία να αποκτά τέτοιες εμπειρίες από τόσο νωρίς, διότι η αγορά εργασίας είναι τρομερά ανταγωνιστική και χάρη σε αυτές έχεις κερδίσει το πλεονέκτημα απέναντι σε ένα υπέρμετρο πλήθος ανέργων που ζητάν την ίδια δουλειά με εσένα.

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής (πχ θέματα προσαρμογής) και τι έμαθες εν τέλει μέσα από αυτές?

Αυτή τη στιγμή, διανύω την 6η εβδομάδα της πρακτικής μου και έχω να πω πως τίποτα απ’ όλα όσα αντιμετώπισα αρχικά δεν ήταν τόσο εύκολα όσο φαντάζουν τώρα. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ο φόβος που σε διακατέχει λίγο πριν συναντήσεις κάτι τελείως άγνωστο ή έστω κάτι με το οποίο δεν έχεις εξοικειωθεί ιδιαίτερα. Το βίωσα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, όπως όταν πρωτοέφτασα στη χώρα, λίγο πριν πάω στη νέα μου δουλειά, αλλά και όταν χρειάστηκε να κάνω κάποιες παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό. Παρ’ όλο όμως το άγχος που πέρασα, ξέρω ότι τώρα έχω περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίζω δύσκολες καταστάσεις αποτελεσματικότερα με λιγότερο άγχος. Όσον αφορά τη διανομή μου εδώ, υπήρχαν κάποια προβλήματα με τη συγκατοίκηση, αλλά με καλή θέληση και συνεννόηση όλα διορθώνονται και βρίσκονται λύσεις. Αυτό συγκεκριμένα, με βοήθησε να ενισχύσω το θάρρος μου για να εκφράζομαι περισσότερο και να λέω πράγματα που δε μου αρέσουν, ώστε να βελτιώνονται οι καταστάσεις.

Γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντικό κάποιος να συμμετέχει στο πρόγραμμα Global Entrepreneur, μέσω της AIESEC?

Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα και θεωρώ οτι μέσω του Global Entrepreneur κάθε νέο μέλος εξοπλίζεται με εφόδια, απαραίτητα για τις προκλήσεις που υφίστανται στην αγορά εργασίας, καθώς αποκτά μία γεύση του να εργάζεται σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Πέρα από αυτό, όμως του δίνεται η ευκαιρία να ζήσει σε μία ξένη χώρα, να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους με άλλη κουλτούρα κακ τρόπο ζωής διευρύνοντας τους ορίζοντές του και να γεμίσει με εμπειρίας που μια συνηθισμένη πρακτική δε θα του πρόσφερε!

 

Η Πελαγία λοιπόν τα κατάφερε. Εσύ, τι περιμένεις?

*Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις μέσω αυτού του link. Επιλέγοντας την κατηγορία Global Entrepreneur. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να μας προσεγγίσετε μέσω mail ή facebook.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *