Success Stories Φοιτητών που Tόλμησαν

«Η συγκεκριμένη εμπειρία στο εξωτερικό, σίγουρα μου έχει δώσει τα εφόδια για την συνέχεια της επαγγελματικής μου πορείας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη αξία της προσαρμοστικότητας, που είναι απαραίτητη για τον καθένα μας» λέει ο Σ. Παλαβάτσιος λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Global Talent.

Το Πρόγραμμα Global Talent της AIESEC, έχει σαν στόχο την μείωση της ανεργίας και την ενδυνάμωση των πρακτικών δεξιοτήτων των νέων πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Global Talent είναι το πρόγραμμα Διεθνούς Επαγγελματικής Εμπειρίας στο εξωτερικό μέσω μιας αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Λαμβάνει χώρα σε επιχειρήσεις και start – ups του εξωτερικού και η διάρκεια του είναι έξι ως δώδεκα μήνες.

Γιατί να τολμήσει κανείς να ζήσει μια επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό;

«Γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις καινούριες χώρες και να συνεργαστείς με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις. Πέρα από την προσωπική ανάπτυξη είναι ένας τρόπος για να ανελιχθείς επαγγελματικά. Τις περισσότερες φορές αν και κάνεις πρακτική αναλαμβάνεις ουσιαστικές αρμοδιότητες και projects τα οποία σε βοηθάνε να μάθεις και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Σε αντιμετωπίζουν ως κομμάτι της ομάδας και η γνώμη σου ακούγεται. Γνωρίζεις πώς είναι το περιβάλλον εργασίας στο εξωτερικό και επιλεγεις τί είναι αυτο που μπορείς να μάθεις και τί μπορείς να προσφέρεις εσύ από την εμπειρία και την κουλτούρα σου.» λέει η Κ. Αρσλάνογλου

 

Πώς μετέτρεψες το πρώτο βήμα της καριέρας σου, σε επιτυχία;

«Όσο κλισέ και να ακούγεται την εμπερία σου την φτιάχνεις εσύ. Το πόσα θα πάρεις από την χώρα που θα πας εξαρτάται από το πόσο ανοιχτός είσαι να γνωρίσεις την χώρα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα. Το πόσα θα κερδίσεις από τη δουλειά σου εξαρταται από το πόσο θα δώσεις. Έχει τύχει φορές να μην σου δίνουν δουλειά ή να είναι κάτι πολύ μικρό.  Αν δεν ζήτησεις και δεν δείξεις ενδιαφέρον οτι θέλεις να κάνεις κι άλλα και να διεκδικίσεις πράγματα και να αφιερώσεις χρόνο τότε δεν θα σε εμπιστευτούν. Αν συμπεριφέρεσαι σαν intern τότε θα σε αντιμετωπίζουν έτσι, αν συμπεριφέρεσαι σαν εμπαγγελματίας τότε θα σου σεμπεριφέρονται ανάλογα.»

 

Πώς σε βοήθησε το internship μέσω του Global Talent;

«Ο κυριοτερος λόγος για τον οποίο θα συμβούλευα κάποιον να επιλέξει ένα πρόγραμμα πρακτικής μέσω της AIESEC, είναι η σημαντική διεύρυνση του οπτικού του πεδίου. Με την εμπειρία μου, κατάλαβα ότι είμαστε όλοι μέρος μια παγκόσμιας κοινωνίας, που μας καθιστά υπεύθυνους για την καθημερινή βελτίωσή της ώς World Citizens.» λέει ο Σ. Παλαβάτσιος.

«Επέλεξα το Global Talent διότι είχα μάθει από φίλους και γνωστούς που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα ότι είναι μία μοναδική εμπειρία. Μπορείς μέσα από αυτό να συναντήσεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Αποκτάς επαγγελματική εμπειρία χωρίς να χρειάζεσαι προϋπηρεσία. Αλλά κυρίως ανακαλύπτεις τον εαυτό σου!» λέει η Ν. Σταφίδου

Είναι συνδιασμός πολλών πραγματων.
– Το περιεχόμενο της πρακτικής: Είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, συνεργάστηκα, έμαθα από επαγγελματίες του κλάδου. Αλλά πέρα από όσα έμαθα και πήρα είχα την δυνατότητα να δώσω την δική μου άποψη, να κάνω προτάσεις και να υλοποιήσω τις ιδέες μου
– Η εταιρία: Η κουλτούρα της εταιρίας και οι συνεργάτες σου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην εμπερία που θα έχεις. Το να δουλεύεις σε μια εταιρία που σε εμπνέει κάνει την καθημερινότητα πιο ευχάριστη.

– Η χώρα: Για να ζήσεις όσο περισσότερο μπορείς την εμπειρία πρέπει να γίνεις κομμάτι της χώρας. Να θέλεις να ανακαλύψεις πράγαμτα, μέρη, να δεις τις συνήθιες των ανθρώπων… αυτό είναι κάτι που μπορείς να ζήσεις μόνο εκεί. Αν δεν είσαι έτοιμος/η να προκαλέσεις το comfort zone σου και να σπάσεις στερεότηπα, τότε καλύτερα να πας να πιεις εναν φραπέ στην παραλία. Οι άνθρωποι που γνώρισα εκτός και εκτός δουλειάς έκαναν την εμπειρία μου μοναδική.

«Με βοήθησε να κάνω το επαγγελματικό όνειρό μου πραγματικότητα. Μετά την πρακτική μου έγινε πρόταση να μείνω μόνιμα στην ομάδα. Είναι αυτό ακριβώς που ήθελα για να πρώτα βήματα στην καρίερα μου. Έκλεισα πρόσφατα τον πρώτο χρόνο στην θέση αυτή και νιώθω ότι έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα για το πώς να δουλεύω αλλά και έχω αναπτυχθεί σαν επαγγελματίας στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και συνεργασίες.»
Αυτοί οι νέοι τόλμησαν και πέτυχαν. Κυνήγησαν το όνειρο τους και απέκτησαν εμπειρίες που θα τους μείνουν ανεξίτηλες. Έμαθαν τον εαυτό τους, τον κόσμο γύρω τους και εργάστηκαν στο αντικείμενο τους κερδίζοντας πρακτική εμπειρία. Μια επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θα τους μείνει αξέχαστη!

 

Mπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Global Talent και πώς μπορεί να αλλάξει και τη δίκη σου ζωή!

Ντίνα Παιταρίδου

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *