Tips για μια πιο παραγωγική καθημερινότητα

Η καθημερινή ζωή του φοιτητή είναι γεμάτη υποχρεώσεις: διάβασμα, εργασίες, τρέξιμο γενικά. Βιώνεις τα χρόνια που βάζεις τις βάσεις και μαθαίνεις τα πράγματα που θα σε πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. Ταυτόχρονα προσπαθείς να χωρέσεις μέσα σε μια βδομάδα σχολή, φίλους, δραστηριότητες, δουλειά και εθελοντισμό. Μάλλον δύσκολα φαίνονται τα πράγματα… Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, λοιπόν, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτεις και πως οργανώνεις τον χρόνο σου, προκειμένου να ανταπεξέλθεις αποτελεσματικά;

Αν έχεις ήδη δρομολογήσει, έστω και στο περίπου, την πορεία που θες να ακολουθήσεις, το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει να μη χάσεις το δρόμο σου στην πορεία.

Πρώτο και βασικό, είναι το να οργανώνεις τα πράγματα όσο μπορείς. Αυτό δε σημαίνει να γίνεις control freak αλλά ένα ημερολόγιο, ένα Google Calendar ή μια Agenda μπορείς να χρησιμοποιείς όσο σε εξυπηρετεί. Αν ξεχνάς πράγματα χρησιμοποίησε post it ή οποιαδήποτε άλλη μορφή υπενθυμίσεων.

Είναι σημαντικό να έχεις ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου και να θέτεις ρεαλιστικά deadlines. Αν τρέχεις όλη μέρα μην περιμένεις να κάνεις εργασία αργά το βράδυ και ενώ πριν έχεις βγει και για ένα ποτάκι γιατί «βρε αδερφέ, με κάλεσαν!». Ειδικά αν ξέρεις ότι δε θα αντέξεις να την ολοκληρώσεις στη συνέχεια. Πες όχι στους φίλους σου αν αυτό που κάνεις είναι σημαντικό και επείγον για σένα. Θα σε καταλάβουν και θα είναι εκεί για σένα και την επόμενη μέρα.

Να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει. Προσπάθησε να δομείς έτσι το πρόγραμμά σου ώστε κάθε μέρα να έχεις ένα κενό για να κάνεις οτιδήποτε θα σε ξεκουράσει χωρίς να φορτώσει με παραπάνω πληροφορίες τον εγκέφαλό σου.

Παρακάτω σου παραθέτω μερικά ενδεικτικά tips από το Business Insider όπως τα συγκράτησα και τα εφάρμοσα εγώ μέχρι τώρα:

  • Δημιούργησε ρουτίνες. Το να έχεις προαποφασίσει τα βασικά σημεία της καθημερινότητάς σου θα σε απαλλάξει από στιγμές αβεβαιότητας και διλήμματα που τρώνε χρόνο και ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, θα έχεις λιγότερο στρες ενώ θα εξοικονομείς ενέργεια για σημαντικότερες ή επείγουσες αποφάσεις.
  • Προσπάθησε να λαμβάνεις αποφάσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, που το μυαλό είναι ακόμα καθαρό και ξεκούραστο.
  • Να προσέχεις τη διατροφή σου. Ειδικά το καλό πρωινό γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας ενισχύοντας τη μνήμη και την προσοχή.
  • Αν θες να είσαι πιο αποφασιστικός, να έχεις ισχυρό και αποδοτικό willpower, να κοιμάσαι καλύτερα. Επιπλέον, δεν αξίζει να καταστρέφεις το νευρικό σου σύστημα με καφέδες και ενεργειακά ποτά και την επόμενη μέρα να σέρνεσαι.
  • Ήξερες ότι το υποσυνείδητό σου παίζει βασικό ρόλο στις αποφάσεις που παίρνεις; Αν, λοιπόν, έχεις κολλήσει και δεν ξέρεις τι απόφαση να πάρεις ή τι να γράψεις στην εργασία σου κάνε κάτι άλλο. Απέσπασε το μυαλό σου με αυτό και το υποσυνείδητό σου θα κάνει τη δουλειά του. Όταν ξαναξεκινήσεις θα έχεις ξεκολλήσει.
  • Προηγουμένως ανέφερα το να λες «όχι» σε προτάσεις φίλων αλλά έτσι για την ισορροπία προφανώς και μπορείς να λες και «ναι» σε κάποιες «κακές» αποφάσεις.
  • Αν ξέρεις ότι τελικά θα λουφάρεις και δε θα πας στο σεμινάριο της σχολής σου ή οποιοδήποτε άλλο σεμινάριο που σε ενδιαφέρει (που και γνώσεις θα σου προσφέρει και στο βιογραφικό σου θα μπει) δεσμεύσου με ένα φίλο/φίλη ότι θα πάτε μαζί. Τουλάχιστον το να έχεις ευθύνη απέναντι στον άλλο δε θα σε αφήσει να κάθεσαι στον καναπέ.
  • Να έχεις και να δημιουργείς ποιοτικές σχέσεις. Αυτό σαν life advice. Οι ποιοτικές σχέσεις είναι πλούσιες σε καλές συζητήσεις, ιδέες και φυσικά εποικοδομητικό feedback.

Κάποια από τα παραπάνω πολύ πιθανόν να τα έχεις ξαναδιαβάσει ή να τα εφαρμόζεις ήδη νομίζω όμως πως το να είναι οργανωμένα και συγκεντρωμένα κάπου βοηθάει ακόμα πιο πολύ! Προσπάθησε να εφαρμόσεις όσα μπορείς και μην αφήνεις το άγχος και την πίεση του χρόνου να σε καταβάλλουν.

Για περισσότερα άρθρα, προσωπικές εμπειρίες και ιδέες μπορείς να παρακολουθείς το blog της AIESEC!

Δες ολόκληρο το άρθρο του Business Insider εδώ.

 

Πόλλυ Βαρελοπούλου

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *