Το Youth Today από την οπτική των δημιουργών του!

Φέτος, για δέυτερη συνεχόμενη φορά θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα το Youth Today, μια πρωτοβουλία της AIESEC που έχει στόχο να φέρει σε επαφή τον επιχειρηματικό κόσμο με φοιτητές και νέους, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση τους να προάγει την εξωστρέφεια, την ηγετικότητα και την δύναμη της αυτογνωσίας.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η ιδέα του Youth Today; Ποιο είναι το όραμα πίσω από της ιδέα και πώς υλοποιήθηκε; Ο Γιώργος Βάρβάρης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, βλέποντας τις ανάγκες της γενιάς μας, σκέφτηκε ότι μια εκδήλωση που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να έρθουν κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο, θα δώσει τη γνώση, το κίνητρο και την έμπνευση να κυνηγήσουν τα όνειρα τους! Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Youth Today, το οποίο είχε τεράστια ανταπόκριση την περσινή χρονιά.

Ο Αντώνης Θεοχάρης, επίσης φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχει αναλάβει την υλοποίηση της οργάνωσης της φετινής εκδήλωσης.

Τι έχουν να μας πουν για την ιδέα της εκδήλωσης, τις ανάγκες των νέων σήμερα, το περσινό Youth Today και την οργάνωση της φετινής εκδήλωσης;

 

10387202_315686095306152_8999030250539589666_n

 

Ε: Γιώργο, πώς γεννήθηκε η ιδέα/θεσμός του Youth Today?

Α: Η ιδέα γεννήθηκε από την φοιτητική καθημερινότητα. Η καθημερινότητα ενός φοιτητή αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι «Να πάω για καφέ» πρόκειται για την μερίδα των νέων που είτε κρατούν αδιάφορη στάση όσο αναφορά την εκπαίδευση καθώς δεν εκτιμούν την συνεισφορά της στο μέλλον τους, είτε δεν έχουν θέσει στόχους για να κινητοποιηθούν γιατί δεν έχουν συνδέσει την σχολή την προσωπική κλίση και φιλοδοξία. Η δεύτερη είναι «Να πάω για μάθημα» με σκοπό να τελειώσω γρήγορα και να κυνηγήσω στο δυσοίωνο περιβάλλον μια επαγγελματική αποκατάσταση και αν δεν τα καταφέρω να δοκιμάσω και στο εξωτερικό ή να συνεχίσω με ακόμη περισσότερη εκπαίδευση.

Αυτό που δεν έχουμε σαν νέοι πιστεύω είναι ξεκάθαρους στόχους που θα μας καθοδηγήσουν, δεν έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δικού μας μέλλοντος, αντιθέτως απορρίπτουμε το στρατηγικό πλάνο και αρκούμαστε στην «επικίνδυνη ασφάλεια της παθητικότητα».

Η ιδέα λοιπόν του Youth Today είναι να δημιουργήσει αυτό ακριβώς το περιβάλλον που θα κινητοποιήσει τους νέους να πάρουν αυτοί τα ηνία. Μέσα από του Youth Today θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να εμπνευστούν, να συμβουλευτούν, να αναπτυχθούν και να αποφασίσουν για τους ίδιους.

 

 Ε: Γιατί είναι σημαντική η σύνδεση των νέων με τον επιχειρηματικό κόσμο;

Α: Προσωπικά πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υπηρετεί την καινοτομία και την ανάπτυξη, πιστεύω ότι υπηρετεί ένα καλύτερο μέλλον. Είναι αρκετά δυσάρεστο που έχουμε συνδέσει την επιχειρηματικότητα με τις οικονομικές επιστήμες. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτός που επαγγέλλεται παιδαγωγός προορίζεται αποκλειστικά για δάσκαλος σε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, αυτός που σπούδασε δικηγόρος η ζωή του οριοθετείτε κάπου ανάμεσα σε ένα γραφείο και ένα δικαστήριο κ.ο.κ. Με λίγα λόγια αυτή η αντίληψη καλλιεργεί την στασιμότητα και παραγκωνίζει την εξέλιξη.

Η επιχειρηματικότητα είναι το μέσο για να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες, ανεξερεύνητες δυνατότητες και αδιάβατα μονοπάτια για την επιτυχία.

Η σύνδεση των νέων με τον κόσμο αυτό του δίνει την ευκαιρία να τον εξερευνήσει και να αναπτύξει το επιχειρηματικό του πνεύμα.

 

Ε: Ποιές στιγμές ξεχωρίζεις από το περσυνό Youth Today?

Α: Όλο το διήμερο ήταν αρκετά έντονο και δημιουργικό αλλά αν είναι να διαλέξω μια στιγμή μπορώ να πω με ευκολία όταν έπειτα από ένα success story από ένα ομιλητή, άκουσα ένα τελειόφοιτο που καθόταν στις μπροστινές θέσεις να λέει ψιθυριστά στον εαυτό του «και εγώ μπορώ να το κάνω αυτό, ώρα να βάλω κάποιους στόχους». Αυτή την στιγμή πολλές φορές την ονομάζουν turning point, είναι όταν μια στιγμή καθορίζει πολλά για τον μέλλον σου, αν και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν ήταν, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ξεχώρισε για εμένα.

 

 Ε: Πως νιώθεις για το φετινό Youth Today?

Α: Είναι η ιδιαίτερη η χαρά να βλέπεις ολοένα και περισσότερα άτομα να συμμετέχουν στο Youth Today. Πέραν από την προσφορά στους συμμετέχοντες είναι αξιοσημείωτο να βλέπεις φοιτητές στο ελεύθερο τους χρόνο να οργανώνουν με επαγγελματισμό αυτό το συνέδριο, και ομιλητές να αφιερώνουν προσωπικό χρόνο για να εμφυσήσουν στους νέους αυτές τις αξίες και μια νέα προοπτική.  

 

11896220_659381287532001_6302414358281973344_n

 

Ε: Αντώνη, ποιά είναι η θεματική του φετινού Youth Today?

Α: H θεματική του φετινού Youth Today μπορεί να συνοψιστεί σε 3 λέξεις: Connect.Inspire.ACT

Connect: οι νέοι θα έρθουν σε επαφή με επιχειρηματικού ηγέτες και θα μάθουν από την εμπειρία τους

Ιnspire: Θα ακούσουν διαφορετικές απόψεις και συμβουλές για το μέλλον και την καριέρα που μπορούν να ακολουθήσουν

ACT: Θα πάρουν τα εφόδια και θα μάθουν για ευκαιρίες που θα μπορούν να αξιοποιήσουν γύρω τους!

 

Ε: Πώς είναι η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου event στις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας;

Α: Είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι, που συνεχώς μαθαίνεις, συνεργάζεσαι και δημιουργείς αλλά αντιμετωπίζεις και πολλές προκλήσεις, που δεν έχεις άλλη αλλη επιλογή παρά να ξεπεράσεις.  Είναι πραγματικά ανεκτίμητο να ξεκινάς κάτι από το μηδέν και να το βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα και να έχει τόσο αποδοχή από το νεανικό κοινό.

 

Ε: Ποιό είναι το αγαπημένο σου στοιχείο στην διοργάνωση του Youth Today;

Α: Πρέπει να διαλέξω δύο πράγματα:

  1. Την δουλειά των εθελοντών πίσω από το event κάθε πόλης. Τα παιδιά δουλεύουν με τόσο πάθος και όρεξη για να προσφέρουν το Youth Today στους νέους που πραγματικά με συγκινεί και με κάνει να νιώθω περήφανος που υπάρχουν τέτοιοι νέοι στην Ελλάδα.
  2. Τα μηνύμα των φοιτητών για το Youth Today. Βλέπω τόση όρεξη και τόσο διάθεση να συμμετέχουν & να κερδίσουν το 100% που πραγματικά λες οτι όλες αυτές οι ατελειώτες ώρες δουλειάς για αυτό το event αξίζουν και με το παραπάνω.

 

Ε: Τί έχεις να πεις στους νέους που διαβάζουν την συνεύντευξη αυτή τη στιγμή;

Α: Να σταματήσουν να βάζουν δικαιολογίες και εμπόδια για τα πράγματα που θέλουν να πετύχουν και να ξεκινήσουν να διεκδικούν και να πράττουν. Είναι και προσωπικό μου μόττο!

 

nbk

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *