χρηματοδότηση

Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων – 7 τρόπους που σας προτείνουμε

Ψάχνεις για χρηματοδότηση της επιχείρησης ή της ιδέας σου; Είσαι ή θέλεις να γίνεις νέος επιχειρηματίας και δεν ξέρεις πως να στήσεις οικονομικά την επιχείρηση σου; Μήπως απλά ψάχνεις να βρεις τον τρόπο για να τα υλοποιήσεις, χωρίς μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο;

Παρακάτω λοιπόν σου παραθέτουμε εναλλακτικούς τρόπους που μπορείς να βρεις εφόσον δεν μπορείς να αντλήσεις χρηματικά κεφάλαια από κάποιον τραπεζικό φορέα:

Ανεπίσημα Επενδυτικά Κεφάλαια

Αυτό που μπορείς να κάνεις, αρκετά άμεσα, όταν αποφασίζεις να ανοίξεις μία επιχείρηση είναι προκειμένου να καλύψεις τα πρώτα λειτουργικά έξοδα, να βρεις κάποιον επενδυτή. Το πιο σημαντικό όμως για να βρεις κάποιον επενδυτή είναι να δομήσεις μια σωστή στρατηγική γύρω από την ιδέα σου, έτσι ώστε να γίνει γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο και να σου αποδοθεί το μεγαλύτερο δυνατό κεφάλαιο.

Κεφάλαια Επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital)

Το venture capital αποτελεί ένα τρόπο χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων (Start-Ups) ή επιχειρήσεων σε ώριμο στάδιο. To venture capital αποτελεί ένα δίκτυο επενδυτών που χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες κατά βάση δεν έχουν άλλη επιλογή χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση προσφέρεται κατά βάση σε τεχνολογικούς κλάδους και μαζί με την χρηματοδότηση της ιδέας, προσφέρεται συμβουλευτική για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης την οποία ανέλαβαν.

Επενδυτικά προγράμματα από Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποτελούν τα πιο ευρέως διαδεδομένα επενδυτικά προγράμματα και συνήθως η δεύτερη επιλογή μετά τα τραπεζικά κεφάλαια. Πολλές μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση, και ενώ οι τράπεζες αδυνατούσαν να παρέχουν κάποιο δάνειο πια, λόγω της κατάστασης που διαμεσολάβησε.

Horizon 2020

Το ‘’Ορίζοντας 2020’’ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης για καινούργιες και καινοτόμες ιδέες στην ΕΕ. Κοινώς, χρηματοδοτεί με σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, προάγεται η βιομηχανική, επιστημονική και κοινωνική ανάπτυξη του περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης.

ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ αναφέρεται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος-μέλος. Σκοπός των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Διαγωνισμοί & Θερμοκοιτίδες 

Chivas Venture – για ιδέες που σχετίζονται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Social Impact Award από το ImpactHub Athens – για ιδέες με κοινωνικό αντίκτυπο (να τονίσουμε πως και το ImpactHub λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα)

Venture Garden από το American College of Thessaloniki – κυρίως λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα, συμβουλευτική

Hellenic Entrepreneurship Award – διαγωνισμός επιχειρηματικότητας εθνικού επιπέδου

School of Entrepreuneurship από την Think Young & την Coca-Cola – διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες

Online Πλατφόρμες Χρηματοδότησης (Fundraising – Crowdfunding)

www.groopio.com

www.indiegogo.com (σας την συνιστούμε)

www.kickstarter.com (σας την συνιστούμε)

www.gofundme.com

www.peerbackers.com

www.rockethub.com

Με λίγο ψάξιμο, βρήκαμε 7 τρόπους χρηματοδότησης μιας επιχείρησης και αυτό που καταλάβαμε ήταν πως παρά τις δυσκολίες που βλέπουμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να αντιμετωπιστούν. Οπότε, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει όρεξη για δουλειά και πιθανόν μια καλή ιδέα. Γιατί αν δεν βασιστούμε στην νεανική επιχειρηματικότητα, τότε πού θα βασιστούμε;

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *