fbpx

Πως βίωσα το Global Volunteer

Αυτό το καλοκαίρι συμμετείχα στο πρόγραμμα Global Volunteer της AIESEC και ταξίδεψα στην Πολωνία για να προσφέρω εθελοντικά σε έναν παιδικό σταθμό.

Φέτος τον Ιούλιο ταξίδεψα στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Augustow. Εκεί γνώρισα την ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού που θα περνούσα τις επόμενες 6 εβδομάδες, η οποία με φιλοξένησε στο σπίτι της καθόλη την διάρκεια της εμπειρίας μου. Αν και στην αρχή ήμουν αρνητική στο ενδεχόμενο να με φιλοξενήσει οικογένεια, στη συνέχεια αισθάνθηκα πολύ άνετα διοτι η οικογένεια με αντιμετώπισε σαν μέλος της και δέθηκα αρκετά μαζί της, ιδιαίτερα με τα τρία παιδάκια της ιδιοκτήτριας.

  Η πρώτη μου μέρα στον παιδικό σταθμό ήταν αξέχαστη. Θυμάμαι να είμαι τρομερά αγχωμένη για το αν θα μπορέσω να επικοινωνήσω με τα παιδιά και για το αν θα τα καταφέρω να με εμπιστευτούν. Ευτυχώς τα παιδιά γνώριζαν καλά αγγλικά και έτσι η επικοινωνία ήταν εύκολη. Το πρώτο πράγμα που τους ρώτησα ήταν αν ήξεραν που είναι η Ελλάδα στον χάρτη που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο της αίθουσας. Αφού λοιπόν όλα τα παιδιά απάντησαν με μεγάλη προθυμία μου ζήτησαν να παίξουμε μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι στον κήπο.

  Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναπτύξαμε μια πολύ ωραία σχέση με τα παιδιά. Μου μιλούσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πράγματα και δραστηριότητες με μεγάλη ευκολία και περνούσαμε πολλές ώρες συζητώντας, ζωγραφίζοντας και παίζοντας. Το καλύτερο ήταν όταν προσπαθούσαν να με μάθουν πολωνικά!

  Στην Πολωνία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και συνομηλίκους μου. Τα παιδιά από την τοπική επιτροπή της AIESEC εκεί με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ στα δεδομένα της χώρας. Προσφέρθηκαν μάλιστα πολλές φορές να με φιλοξενήσουν όταν πήγαινα στην κοντινότερη μεγάλη πόλη για να επισκεφθώ και τους υπόλοιπους εθελοντές του προγράμματος.

  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άλλοι 20 νέοι από όλον τον κόσμο. Γνώρισα ανθρώπους από την Κίνα, από την Τουρκία, την Ισπανία και την Ουκρανία. Είχαμε πολλά κοινά παρά τους διαφορετικούς πολιτισμούς από τους οποίους προερχόμαστε. 

  Εκτός από τις απίστευτες εμπειρίες που θα θυμάμαι για πάντα, αυτό που μου θυμίζει καθημερινά την εμπειρία μου είναι το πόσο άλλαξα εγώ σαν άτομο. Έμαθα πως για να επικοινωνήσουν δύο άτομα δεν χρειάζεται μόνο η πρόθεση και δεν έχει καμία σημασία η γλώσσα. Ανακάλυψα πως να κρατάω την ψυχραιμία μου σε δύσκολες καταστάσεις και πόσο γρήγορα προσαρμόζομαι σε νέα δεδομένα.

  Τέλος ενθουσιάστηκα με τον διαφορετικό πολιτισμό που γνώρισα και συνειδητοποίησα πόσο όμοιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα με το πού έχουμε ζήσει και μεγαλώσει.


Αν θές και εσύ να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα μπές τώρα στο aiesec.gr/global-volunteer και ΚΑΝΤΟ!!!

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!