fbpx

Εσύ πόσο “World Citizen” είσαι;

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν καταστήσει εφικτά πολλά πράγματα, τα οποία πριν από 30 χρόνια θεωρούνταν αδύνατα. Ένα από τα κυριότερα είναι η ευκολία και οι δυνατότητες στην επικοινωνία και την ενημέρωση. Κάποτε, ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσεις με κάποιο άτομο, αλλά και να ενημερωθείς για γεγονότα που συνέβησαν ακόμη και στην ίδια σου την πόλη, ήταν είτε η αποστολή γραμμάτων, μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, είτε το ραδιόφωνο και ο τύπος, τα οποία, όμως δεν ήταν πάντοτε αξιόπιστα. Ωστόσο, το διαδίκτυο ανέτρεψε ριζικά τα παραδοσιακά μέσα, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία και την ενημέρωση σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή η νέα προοπτική έφερε στο προσκήνιο έναν πολύ σημαντικό όρο, το να είσαι δηλαδή “πολίτης του κόσμου” ή αλλιώς “world citizen”. Τι σημαίνει όμως αυτό και τι θα μπορούσες να κάνεις για να είσαι ακόμη πιο ενεργός/ή;

Αρχικά, “πολίτης του κόσμου” σημαίνει να είσαι ενεργός/ή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Πώς μπορείς να το καταφέρεις τώρα αυτό; Ένα από τα βασικά κλειδιά είναι η ενημέρωση. Αναζήτησε για το τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, ποιές είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι και ποιές δυνατότητες για εξέλιξη παρέχονται στους ανθρώπους. Έτσι θα γνωρίζεις για τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, όπως μεταξύ άλλων είναι η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική κρίση και οι ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορείς να συμμετέχεις σε δράσεις για την καταπολέμησή τους.

moving train near trees

Αν είσαι  άτομο που του αρέσει η δράση, σου έχω μια καταπληκτική και ευχάριστη ιδέα. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μπορείς να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου για απολαυστικά ταξίδια. Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι “world citizen” είναι να αναμειχθείς με τον ντόπιο πληθυσμό της κάθε χώρας, να μάθεις την κουλτούρα τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα και νέες κουζίνες, να μάθεις για την ιστορία τους και στοιχεία από την γλώσσα τους, να ανακαλύψεις τον γεωγραφικό πλούτο και τα φυσικά τοπία. Επομένως παράλληλα από ένα ταξίδι αναψυχής, θα έχεις και την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα πράγματα για άλλες περιοχές του κόσμου.

Τέλος, αν είσαι ευαισθητοποιημένος/η και θέλεις να προσφέρεις  στην κοινωνία και τους συνανθρώπους σου, μπορείς να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές εθελοντικές οργανώσεις, μέσα από τις οποίες μπορείς να αφήσεις τον αντίκτυπό σου στον κόσμο, να γνωρίσεις νέα άτομα από όλες τις γωνιές του πλανήτη, να κάνεις νέες φιλίες, αλλά και να αποκτήσεις μοναδικές ευχάριστες εμπειρίες, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και το βιογραφικό σου. Ένας από τους πιο σπουδαίους παγκόσμιους οργανισμούς είναι και αυτός της AIESEC, ο οποίος έχει ως στόχο την καλλιέργεια της νεανικής ηγεσίας, μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

girl wearing blue shirt planting plants

Συνεπώς, το να είσαι “πολίτης του κόσμου” είναι  πάρα πολύ σημαντικό και αναγκαίο για τα δεδομένα της εποχής μας, ενώ τα μέσα και οι τρόποι για να γίνει κανείς ενεργός, είναι πάρα πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Αν λοιπόν είσαι και εσύ έτοιμος/η και θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα “μυστικά” του κόσμου, δεν έχεις παρά να μπεις στο aiesec.gr και να μάθεις περισσότερα για τις εθελοντικές  ανταλλαγές που πραγματοποιεί η AIESEC στο εξωτερικό.

Τελικά εσύ πόσο “World Citizen” είσαι;

Evaggelia Kasioti

Evaggelia Kasioti

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!