fbpx

Πώς να κάνεις καλό branding του εαυτού σου

Αρχικά για να μάθει κάποιος να κάνει σωστό branding του εαυτού του πρέπει να ξέρει τι είναι το personal branding.

Personal branding, λοιπόν, είναι το πώς να προωθήσεις αποτελεσματικά την προσωπικότητά σου, δηλαδή το πώς θα πακετάρεις τον εαυτό σου ώστε να τοποθετηθείς σωστά στην αγορά.  Η προσδοκία του καθένα μας να προβάλλει την δική του ξεχωριστή πρόταση αξίας.

Το personal branding χτίζεται σταδιακά στη ζωή ενός ανθρώπου μέσα από τις δράσεις του και εκτυλίσσεται τόσο στον πραγματικό κόσμο αλλά και στην ψηφιακό στον αιώνα που διανύουμε.

Το ερώτημα, όμως, είναι τι χρειάζομαι για να κάνω σωστό branding του εαυτού μου.

Τέσσερα απλά χαρακτηριστικά: Ξεκάθαρο στόχο, Διαφορετικότητα, Αυθεντικότητα, Συνέπεια.

Κάτι το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε αρχικά είναι το τι θέλουμε να επιτύχουμε και σε ποιούς θα απευθυνθούμε και για ποιό σκοπό.

  • Σκοπός 

Καλό είναι  να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα τόσο των προσωπικών όσο και των επαγγελματικών μας στόχων.  

Αυτό απαιτεί βέβαια αυτογνωσία και ψυχολογική δουλειά με τον εαυτό μας.

Σε αυτό το στάδιο αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητές μας και καθορίζουμε τις ενέργειές μας ώστε να φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο μας.

Η προσωπική επωνυμία είναι αυτό που περιμένουν οι άλλοι από μας, οπότε πρέπει πρώτα εμείς να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να προσδοκούν οι άλλοι από εμάς.

Δύο καλά ερωτήματα για να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε είναι: «Για ποιο πράγμα θα ήθελα να είμαι γνωστός;» και «Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι που θα ήθελα να δουν αυτήν την εικόνα μου;»

  • Διαφορετικότητα

Η προσωπική επωνυμία συνεπάγεται μία μοναδική πρόταση αξίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ξεχωριστοί σε κάτι δημιουργώντας ωφέλεια για το σύνολο.

Απαιτείται να είμαστε διαφορετικοί, έτσι ώστε όταν κάποιος σκέφτεται το θέμα για το οποίο είμαστε οι ειδικοί, να απευθύνεται χωρίς δεύτερη σκέψη σε εμάς.

Πρέπει να μαθαίνουμε συνεχώς, να γνωρίζουμε τις τελευταίες τάσεις, να ενημερωνόμαστε για έκτακτες ειδήσεις και για σημαντικές αλλαγές στον κλάδο μας. Είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ.

Δύο καλές ερωτήσεις για να μάθουμε σε τι είμαστε διαφορετικοί είναι: «Τι με κάνει μοναδικό;» και «Τι ξεχωριστό κάνω εγώ που ελάχιστοι άλλοι κάνουν;»

  • Αυθεντικότητα

Το personal branding δεν πρέπει να συγχέεται με την αυτοπροβολή.

Ο μόνος τρόπος για να μην γίνεται αυτό είναι να συνδέεται η εικόνα μας με τον πραγματικό μας εαυτό. Κι αυτό συμβαίνει μόνο όταν μπορούμε να εκφραστούμε αυθεντικά.

Μόνο με ειλικρίνεια μπορούμε να είμαστε διαρκώς αυθεντικοί. Επίσης, η προβολή ενδιαφερόντων μας, και άλλων στοιχείων της προσωπικότητάς μας, μας κάνει να φαινόμαστε πιο ανθρώπινοι. Κάτι που σημαίνει ότι είμαστε πιο προσιτοί, δηλαδή άνθρωποι που εμπιστεύονται οι άλλοι πιο εύκολα.

Ένα ερώτημα για να κατανοήσουμε την αυθεντικότητά μας είναι: «Ζω όντως σύμφωνα με την προσωπική επωνυμία που έχω στόχο να προβάλλω;»

  •  Συνέπεια

Με την λέξη “συνέπεια” εννοούμε την ευθύνη που έχουμε να εκπληρώνουμε συστηματικά τις προσδοκίες των άλλων. Να είσαι ο ηγέτης στον τομέα σου, που φέρνει ορατά αποτελέσματα.

Μάλιστα η συνέπεια πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ικανοποιεί ακόμη και υποσυνείδητες προσδοκίες και αν είναι δυνατόν να εντυπωσιάζει με τα επιτεύγματα.

Ο ηγέτης μοιράζεται τη γνώση που έχει και βρίσκεται εκεί για τους άλλους. Πάντα θα είναι εκεί και δεν θα διαψεύσει ποτέ την εικόνα του.

Μια καλή ερώτηση για την συνέπεια είναι: «Θα είμαι πάντα ορατός και διαθέσιμος να βοηθήσω τους άλλους;»

Το branding λοιπόν συνεπάγεται εμπιστοσύνη, είναι αυτή η προσδοκία που έχουμε στο μυαλό μας και αναμένουμε να καλυφθεί.

Τέλος το personal branding είναι μια διαδικασία που γίνεται εφόρου ζωής.

Αν θες να μάθεις περισσότερες συμβουλές για την προσωπική σου ανάπτυξη, μπορείς να διαβάσεις το blog μας.

Πηγές:

https://financialadvisor.gr/self-improvement/personal-branding/ 

https://www.terry.gr/personal-branding-pos-na-provalleis-ton-eauto-sou/ 

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!