fbpx

Οδηγός στην παραγωγικότητα, Συγγραφέας: Ο πιο αναβλητικός άνθρωπος στον κόσμο

Εντάξει, το παραδέχομαι. Είμαι αναβλητική.

Είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό μου, που ενώ υπόσχομαι στον εαυτό μου πως θα αλλάξω, συνεχώς το… αναβάλλω. Δυσκολεύομαι στη διαχείριση χρόνου και μερικές φορές προλαβαίνω οριακά τις διορίες που πρέπει να τηρήσω, επειδή τις προηγούμενες μέρες έβλεπα netflix αντί να ασχολούμαι με τις υποχρεώσεις αυτές. Γι΄ αυτό και μόνο η φράση “δουλειά το καλοκαίρι” μου προκαλεί κρύο ιδρώτα και έντονες τάσεις φυγής. Αν κι εσύ κουράστηκες να εμπίπτεις στην κατηγορία αυτή, έχω 5 συμβουλές για σένα.

#1. Προγραμμάτισε τα πάντα, αλλά έξυπνα.

   Όχι, φυσικά δεν σε παροτρύνω να συμπεριλάβεις πολλές διαφορετικές δραστηριότητες στο πρόγραμμά σου. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να δημιουργήσεις ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορέσεις να τηρήσεις. Αυτό που προτείνω είναι να καθορίσεις τις πιο επείγουσες υποχρεώσεις σου και στη συνέχεια να σημειώσεις τα πάντα αναλυτικά στην ατζέντα σου. Εκτός από τις υποχρεώσεις σου, σημείωσε το παραμικρό διάλειμμα για σνακ, για μουσική, τον μεσημεριανό σου ύπνο ή ακόμη και τον χρόνο που θα σπαταλήσεις γκρινιάζοντας πως έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και καθόλου όρεξη να τα κάνεις. Έτσι, θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του χρόνου που θα πρέπει να διαθέσεις σε κάθε εργασία χωρίς να νιώθεις ενοχή κάθε φορά που κάνεις ένα διάλειμμα. 

Τα σημείωσες όλα;

#2. Η λέξη Pomodoro σου λέει κάτι;

   Ένα συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στην προσπάθεια μας να είμαστε παραγωγικοί είναι η υπερβολή. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην προσπάθεια να είμαστε παραγωγικοί και οδηγούμαστε συχνά σε burnout, λόγω της υπερβολής αυτής. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό προσφέρει η τεχνική Pomodoro. Η κεντρική ιδέα της τεχνικής αυτής είναι πως αφιερώνεις 25 λεπτά σε μια συγκεκριμένη εργασία και σταματάς να ασχολείσαι με αυτή μόλις παρέλθει ο χρόνος αυτός. Στη συνέχεια κάνε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών, όπου μπορείς να χαλαρώσεις και να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου και έπειτα επανάλαβε τη διαδικασία. Μετά από 4 παραγωγικά σετ των 25 λεπτών μπορείς να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα των 15-30 λεπτών και έπειτα ξεκίνα πάλι από την αρχή. Έτσι, θα καταφέρεις να επιτεύξεις τους στόχους σου χωρίς να θέλεις να κλάψεις κάθε φορά που ανοίγεις την ατζέντα σου.

25,24,23…..

#3.Get your (AIESEC) buddy

   Ξέρεις τι θα βοηθούσε να ξεκινήσεις το παραγωγικό σου ταξίδι; Λίγη παρέα! Γι’ αυτό, στείλε μήνυμα σε ένα φίλο ή μια φίλη σου και ξεκινήστε μαζί. Βρεθείτε και προσπαθήστε να παρακινήσετε η μια την άλλη, ώστε να τελειώσετε επιτέλους εκείνη την εργασία που αναλάβατε ή το σημαντικό μέιλ που πρέπει να στείλετε. Αν η δουλειά αυτή σχετίζεται, μάλιστα, με την AIESEC είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσεις λίγο χρόνο με κάποιο μέλος της ομάδας ή της τοπικής σου όντας παραγωγική στο μεταξύ.

I’ll be there for you!

#4.Δε ξέρεις πώς; get the app

  Όπως πολύ σωστά τόνισε η Καλλιόπη, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιείς και για ο,τι δεν προσφέρεται υπάρχει μια εφαρμογή. Μπορείς, λοιπόν, να βρεις την εφαρμογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Αυτή μπορεί να αφορά μια ψηφιακή ατζέντα (π.χ. Notion), να σε βοηθά όταν χάνεις τα κίνητρα σου (π.χ. Study bunny: focus timer) ή να μπλοκάρει τις εφαρμογές που σε αποσυντονίζουν (π.χ. Forest: stay focused).

Tap tap

#5.Συγχώρεσε τον εαυτό σου.

   Ίσως η σημαντικότερη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι αυτή. Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι αν δεν πραγματοποίησες κάθε στόχο που είχες θέσει για εκείνη τη μέρα. Όλοι βιώνουν δύσκολες μέρες και αντιμετωπίζουν “αναποδιές”.Το σημαντικό είναι να μην αφήσεις αυτό το μικρό εμπόδιο να σταθεί αφορμή, ώστε να τα παρατήσεις. Ξανά προσπάθησε αύριο μέχρι η λίστα σου να ολοκληρωθεί και να μπορείς να νιώθεις περηφάνια για την πρόοδο που σημείωσες.

It’s ok…

Το να προσπαθήσεις να αλλάξεις τις παλιές σου συνήθειες σίγουρα δεν είναι εύκολο στην αρχή. Θυμήσου, όμως, πως δεν καταβάλλεις προσπάθεια για να ικανοποιήσεις κάποιον καθηγητή, συνάδελφο, συνεργάτη ή φίλο. Υπομένεις μία “αμήχανη” αρχική αλλαγή, ώστε να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη και διασκεδαστική, ακόμη κι όταν έχεις διορίες να προλάβεις.

Vaso Vlachou

Vaso Vlachou

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!