fbpx

Όσα δεν ήξερες για την ευεργετική επαφή με τα ζώα

Μήπως τυχαίνει να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο; Αν η απάντηση είναι όχι, μήπως θα ήθελες να αποκτήσεις ένα; Οποιαδήποτε και αν είναι η απάντησή σου, τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι η επαφή με τα ζώα έχει πάρα πολλά οφέλη σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία, απέδειξε με επιστημονικές μελέτες, ότι “η σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομη, ωφέλιμη και δυναμική σχέση που επηρεάζει την υγεία και την ευεξία και των δύο”. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει, ότι αν έχεις ένα κατοικίδιο ζώο, ή η εργασία σου σχετίζεται με ζώα, αυτόματα βελτιώνεται η ποιότητα της υγείας σου, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική.

woman carrying long-coated white dog near green leafed plants

Αρχικά, όσον αφορά την ψυχική υγεία, η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, παρέχει στοργή, συναισθηματική υποστήριξη και σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος. Για παράδειγμα, αν βρίσκεσαι μόνος σου σε μία νέα πόλη για τα επόμενα φοιτητικά σου χρόνια, και έχεις ένα κατοικίδιο ζώο, δεν θα νιώσεις ποτέ μόνος/η. Θα έχεις ήδη έναν “φίλο” ή πολύ περισσότερο ένα μέλος της “οικογένειας” σου, και ειδικά αυτήν την περίοδο που βιώνουμε μια απαιτητική καθημερινότητα με τον COVID και τον εγκλισμό.

Έπειτα, ως προς το κομμάτι της σωματικής ευεξίας, έρευνες (https://mariospagkratis.gr/anthropos-kai-zoa-aprosdokita-ofeli/) έχουν τεκμηριώσει ότι η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα σε στρεσογόνες καταστάσεις, μειώνει σημαντικά τους παλμούς της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμά την κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που ειδικοί και οι κλινικές απασχολούν τους ασθενείς με ζώα, ενώ ταυτόχρονα συνιστούν ως θεραπεία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες την επαφή τους με το κατοικίδιο.

Πέρα, όμως από το κομμάτι της υγείας, η παρουσία ενός ζώου στην ζωή σου, θα σε κάνει και πιο υπεύθυνο σαν άτομο. Πλέον, εσύ θα αναλαμβάνεις την φροντίδα του, τις βόλτες του, τις επισκέψεις του στον κτηνίατρο, την διατροφή του, επομένως θα έχεις την ευκαιρία να οργανώσεις αποτελεσματικότερα το πρόγραμμά σου και να διαχειριστείς ανεξάρτητος/η πια τις ευθύνες. Αυτό, δεν θα σε βοηθήσει μόνο στη σχέση σου με το ζώο, αλλά και στην επαφή σου με τους άλλους ανθρώπους καθώς και στην μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία, μιας και θα είσαι έτοιμος/η να αναλάβεις οποιαδήποτε ευθύνη και κατάσταση σου αναθέσουν.

Επομένως, η επαφή του ανθρώπου με τα ζώα, πέρα από την ποιοτική ψυχαγωγία που παρέχει και στους δύο, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την προσωπική ζωή. Αν λοιπόν, θέλεις και εσύ να αδράξεις την ευκαιρία αυτή και να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου, μην διστάσεις να επισκεφτείς το https://aiesec.gr/volunteer/ και να μάθεις περισσότερα για τις εθελοντικές μας ανταλλαγές στο εξωτερικό.

Μήπως τελικά να το ξανά σκεφτόσουν;

Evaggelia Kasioti

Evaggelia Kasioti

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!