fbpx

Bravo… στην AIESEC – Συνέντευξη με τη Δάφνη Φανερωμένου

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2019, έλαβαν χώρα τα Bravo Sustainability Awards, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η AIESEC Ελλάδος βρέθηκε εκεί με δύο υποψήφιες δράσεις. Μιλήσαμε με την Δάφνη Φανερωμένου, την Πρόεδρο της AIESEC Ελλάδος και συζητήσαμε σχετικά με την εμπειρία της.

 

Πώς βρέθηκε η AIESEC στα Bravo Sustainability Awards;

Ο θεσμός Bravo Sustainability Awards έλαβε χώρα για 9η συνεχή χρονιά και η AIESEC, ως οργανισμός που προσφέρει κοινωνικό αντίκτυπο δεν θα μπορούσε να λείπει. Συγκεκριμένα, δύο δράσεις μας ήταν υποψήφιες για Bravo Sustainability Award: το πρόγραμμα Global Entrepreneur για τις start-up επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία Youth 4 Global Goals, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Ήταν εξαιρετική τιμή μας που και οι δύο υποψηφιότητές μας βραβεύτηκαν!

Πώς είναι να είσαι 23 χρονών και να βραβεύεσαι σε έναν τέτοιο θεσμό;

Αυτό που ένιωθα ήταν υπερηφάνεια, όχι μόνο γιατί εγώ η ίδια είχα την ευκαιρία να ζήσω μια τέτοια εμπειρία αλλά κυρίως το γεγονός πως εκπροσωπούσα τις προσπάθειες που έκαναν νέοι 18-30, είτε συμμετέχοντας στις δράσεις αυτές είτε συνεισφέροντας για τη δημιουργία τους. Ένιωσα χαρά και πίστη για τη δύναμη των νέων και το τι μπορούν να καταφέρουν, καθώς ήμασταν ένας από τους ελάχιστους οργανισμούς νέων που παρευρεθήκαμε στη διοργάνωση και ο μοναδικός με διπλή βράβευση. Και ενώ παρά την έλλειψη εμπειρίας ή άλλων εφοδίων, καταφέρνουμε καθημερινά να δημιουργούμε κοινωνικό αντίκτυπο με κίνητρο την όρεξη, τη δημιουργικότητά μας και το πάθος μας.

Ποιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης;

Η διοργάνωση μου άρεσε πάρα πολύ λόγω της ποικιλομορφίας της – υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι με διάφορα υπόβαθρα ο καθένας, το οποίο μου άρεσε πολύ. Επίσης, μου κέντρισαν πολύ το ενδιαφέρον οι πρακτικές από άλλους οργανισμούς και φορείς και αναρωτήθηκα πολλές φορές πώς και εμείς (ως AIESEC) θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε αντίστοιχες δράσεις ή να συνεργαστούμε με τον κάθε ένα ώστε να πετύχουμε μαζί.

Καλά, αγχώθηκα πάρα πολύ όταν σηκώθηκα να μιλήσω, έχασα και λίγο τα λόγια μου, πέταξα και κάτι αγγλικές λέξεις αλλά κατά τα άλλα το χάρηκα πάρα πολύ. Υπήρχε πολύς κόσμος, πολλές κάμερες αλλά εν τέλει κατάφερα οι παρευρισκόμενοι να μάθουν για το τι κάνουμε και να ενεργοποιήσω συζητήσεις μετά την εκδήλωση.

 

Η Δάφνη Φανερωμένου και το βραβείο Bravo Sustainability Award

 

Ποιο ήταν το highlight της ημέρας;

Τα ρούχα μου (γελάει)! Είχα πάρα πολύ καιρό – ίσως και η πρώτη φορά που ντύθηκα τόσο καλά, για μία τόσο καλή εκδήλωση. Πιστεύω πήγε καλά!

Τώρα θα ήθελα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις που να συνδέονται και με τις βραβευμένες δράσεις σας. Τι σημαίνει επιχειρηματικότητα για εσένα;

Επιχειρηματικότητα για εμένα είναι να βλέπεις ευκαιρίες εκεί που «δεν υπάρχουν». Να κάνεις πράγματα που κανείς δεν έχει κάνει πριν από εσένα, να παίρνεις ρίσκα, να δοκιμάζεις, να έχεις ένα πάθος και ένα όνειρο και να δουλεύεις καθημερινά για να το πετύχεις. Επιχειρηματικότητα σημαίνει να είσαι θαρραλέος για να το κάνεις πραγματικότητα και χαίρομαι που βλέπω περισσότερους νέους να αναπτύσσουν τα εγχειρήματά τους και τις start-ups τους και να ασχολούνται όλο και πιο ενεργά με την επιχειρηματικότητα – κάτι που βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό. Σήμερα, για εμένα όσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα οι νέοι, λειτουργούν ως role models, γιατί σε δύσκολους καιρούς και με λίγα εφόδια, βλέπουμε πολλά λαμπρά παραδείγματα για το πώς οι νέοι σήμερα έχουν καταφέρει μεγάλα πράγματα. Όλοι εμείς μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτούς και, γιατί όχι, να κάνουμε τη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτή η απάντηση μου δίνει πολύ ωραία πάσα για την επόμενη ερώτηση, που συνδέεται με το Youth 4 Global Goals. Πώς μπορούν οι νέοι να συνεισφέρουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ατζέντα 2030;

Οι νέοι είναι οι πρώτοι και οι κύριοι που πρέπει να ασχοληθούν με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη γιατί είναι ουσιαστικά η γενιά που μπορεί να κάνει κάτι πολύ πρακτικό και να συνεχίσει την πορεία της γενιάς μας προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο καθένας μας μπορεί με πολύ μικρές δράσεις, που ίσως χωρίς καν να τις καταλαβαίνουμε, να συνεισφέρουμε σε έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όσο αυτοί γίνονται πιο γνωστοί, θα υπάρχουν και περισσότερες ευκαιρίες για την επίτευξή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε αυτές τις ευκαιρίες από το μηδέν.

Τι έχει η “ατζέντα” της επόμενης χρονιάς;

Ως AIESEC Ελλάδας αυτό το οποίο σχεδιάζουμε για τον επόμενο χρόνο είναι να μεγαλώσουμε αρχικά τον κοινωνικό μας αντίκτυπο μέσα από τα εθελοντικά μας προγράμματα, είτε δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους νέους της Ελλάδας να γίνουν εθελοντές στο εξωτερικό ή σε οργανισμούς της Ελλάδας να συνεισφέρουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω των εθελοντών μας. Επιπλέον, θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, τα οποία μεγαλώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί συνεισφέρουν πολύ στην ανάπτυξη του επιχειρείν στη χώρα καθώς και γιατί οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτά μπορούν και μαθαίνουν μέσα από την πράξη.

Αυτά, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο, που είναι να επηρεάσουμε και να αναπτύξουμε κάθε νέο άνθρωπο στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του 2019, θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 1200 διαπολιτσμικές εμπειρίες, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα και μέσα από τις νέες εθελοντικές μας δράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ποιος ξέρει, ίσως του χρόνου, στα Bravo Sustainability Awards, να αναγνωριστούν εκείνες…

 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το Global Entrepreneur για τις start-up επιχειρήσεις, επισκέψου τη σελίδα μας εδώ

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις συνεργασίες μας, επισκέψου τη σελίδα μας εδώ

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!