fbpx

Απασχολησιμότητα: Πώς να την ενισχύσεις!

Απασχολησιμότητα: η ικανότητα του ατόμου να αποκτά μια απασχόληση. Είναι μια δύναμη, ένα σετ δεξιοτήτων το οποίο σου επιτρέπει να κυνηγήσεις και να αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου. Όχι, η απασχολησιμότητα δεν έρχεται αυτόματα με ένα πτυχίο ή με τα πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων. Πώς όμως, μπορείς να ενισχύσεις την απασχολησιμότητά σου;

Με την παρουσία σου στα Social Media

Ας το παραδεχτούμε: το να είναι κανείς ενεργός σήμερα στα social media θεωρείται σχεδόν αυτονόητο. Οι recruiters σήμερα λαμβάνουν υπόψη τους την παρουσία των υποψηφίων στα social media και ειδικότερα σε πλατφόρμες επαγγελματικές όπως το LinkedIn. Για το λόγο αυτό, αν χτίσεις μια ισχυρή εικόνα και ένα δυνατό προφίλ σε συνδυασμό με την ενεργό αλληλεπίδραση με άλλους υποψηφίους και recruiters, θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να σε προσεγγίσει ο recruiter της δουλειάς των ονείρων σου ή να ανελιχθείς εσωτερικά στο παρόν εργασιακό σου περιβάλλον.

Χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο

Μόνοι μας, θα πάμε γρήγορα – μαζί, θα πάμε μακριά! Αυτή η φράση εφαρμόζεται και στην απασχολησιμότητα. Αν θες να γίνεις μέλος μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας ή κλάδου, τότε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να δικτυωθείς με τα άτομα που εργάζονται εκεί. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους – συμμετέχοντας σε online ομάδες αφιερωμένες στον κλάδο, πηγαίνοντας σε events αφιερωμένα στους κλάδους αυτούς ή ακόμα και έχοντας ένα μέντορα που θα μπορεί να σε στηρίξει στη δικτύωσή σου.

Λαμβάνοντας μέρος σε “εικονικές” συνεντεύξεις

Είτε έχεις μια εξαιρετική εμπειρία στο βιογραφικό σου είτε τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα, η συνέντευξή σου μπορεί να είναι ίσως και ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον recruiter. Σε αρκετά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, τα Γραφεία Διασύνδεσης προσφέρουν στήριξη σχετικά με τη διαδικασία των συνεντεύξεων. Συγκεκριμένα, μπορείς να λάβεις μέρος σε interview trainings ή και να ζητήσεις μια προσωπική συνάντηση προκειμένου να σου δείξουν οι ειδικοί πώς να σταθείς σε μία συνέντευξη, τι να προσέξεις, τι να πεις κλπ. Αλλά μπορείς να κάνεις και το πιο απλό βήμα: δοκίμασε να κάνεις συνεντεύξεις με ένα φίλο σου, ώστε να εξασκηθείς και να λάβεις ανάλογο feedback.

Φτιάχνοντας το βιογραφικό σου

Μπες στη θέση του recruiter: καθημερινά λαμβάνει πολλά βιογραφικά και αναλύει πολλή πληροφορία. Τώρα σκέψου: πώς θα κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει; Είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να ενισχύσεις την απασχολησιμότητά σου, όχι μόνο να έχεις ένα πλούσιο βιογραφικό, αλλά να μπορείς και να το παρουσιάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα να μπορεί να ξεχωρίσει αλλά και να περάσει όλη τη σημαντική πληροφορία που θέλεις. Αναρωτήσου: είναι σωστό το layout; Φαίνονται τα σημαντικότερα σημεία που θες να τονίσεις; Είναι εμφανείς οι δεξιότητες και τα χόμπι σου, πέρα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου εμπειρία; Ένας έξυπνος τρόπος να βελτιώσεις το βιογραφικό σου είναι ρωτώντας τους ίδιους τους recruiters. Εκτύπωσε το βιογραφικό σου, πήγαινε σε εκδηλώσεις και ημέρες καριέρας και ρώτα τους αν η πληροφορία είναι ξεκάθαρη και ποια είναι τα πρώτα πράγματα που προσέχουν.

Αποκτώντας πρακτική εμπειρία

Οι θεωρητικές γνώσεις είναι πολύ σημαντικές και θέτουν τη βάση για το μέλλον σου. Προκειμένου, ωστόσο, να ξεκλειδώσεις τη δυναμική τους, είναι πολύ σημαντικό να τις εφαρμόσεις στην πράξη. Σήμερα, υπάρχουν πολλά προγράμματα μέσα από τα οποία μπορείς να εξασκήσεις τις γνώσεις σου. Αυτά ποικίλουν από προσομοιώσεις και διαγωνισμούς έως και διαδραστικά σεμινάρια και προγράμματα πρακτικής άσκησης. Με τη συμμετοχή σου σε αυτά, θα χρειαστεί να ανατρέξεις στην πληροφορία που έλαβες στη σχολή σου και έτσι να δεις πώς εφαρμόζονται στην πραγματικότητα.

Σίγουρα, είναι πολύ σημαντική η ακαδημαϊκή γνώση. Ωστόσο, ενισχύοντάς την απασχολησιμότητά σου, θα μπορέσεις να βγάλεις προς τα έξω όλη την εμπειρία που έχεις και έτσι να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Η AIESEC σου προσφέρει μία ευκαιρία να ενισχύσεις την απασχολησιμότητα σου. Με το πρόγραμμα Global Talent, μπορείς να εργαστείς σε μια εταιρεία στο εξωτερικό για 6-18 μήνες, να αναβαθμίσεις την καριέρα σου και με την επιστροφή σου στην Ελλάδα να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα στη σελίδα: www.aiesec.gr/Global-Talent/

Πηγή 1, Πηγή 2

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!