fbpx

Πώς ο Δράκουλας αποτελεί παράδειγμα πετυχημένου επιχειρηματία

Photo by Igam Ogam on Unsplash

Ο κόμης Δράκουλας αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες στην παγκόσμια λογοτεχνία. Δημιουργήθηκε από τον Ιρλανδό συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, ως ο πρωταγωνιστής στη νουβέλα Ο Δράκουλας και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες σειρές, ταινίες και βιβλία ανά τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό που λίγοι παρατηρούν είναι το γεγονός ότι ο Δράκουλας έχει στην κατοχή του δεξιότητες επιχειρηματικότητας που σήμερα αποτελούν must-have για τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες. Παράξενο, σωστά; Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές:

Δικτύωση

Όταν ξεκινάει κανείς το δικό του project, χρειάζεται το ανάλογο δίκτυο που θα πιστέψει σε αυτό και που θα στηρίξει την ιδέα. Οι πιο επιτυχημένοι entrepreneurs σήμερα ξέρουν πως οι συνεργασίες και το να βρίσκεσαι παντού αποτελούν απαραίτητα στοιχεία. Ο κόμης Δράκουλας, αντίστοιχα, σήμερα αποτελεί το δεύτερο πιο διάσημο λογοτεχνικό χαρακτήρα – μετά το Σέρλοκ Χολμς. Ο Δράκουλας έχει καταφέρει να έχει παρουσία σε ταινίες τρόμου, σε παιδικές σειρές, σε κουτιά δημητριακών (!) αλλά και σε περισσότερα από 1000 βιβλία κάθε είδους.

Αφοσίωση προς το στόχο

Σίγουρα κάθε νέο εγχείρημα θα αντιμετωπίσει στην αρχή δυσκολίες και εμπόδια, προτού αποτελέσει success story. Μάλιστα, ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, απέτυχε πολλές φορές προτού καταφέρει να ιδρύσει την Amazon. Αντίστοιχα, η ιστορία του κόμη Δράκουλα δεν χάρηκε την επιτυχία από την αρχή κιόλας. Για την ακρίβεια, ο εμπνευστής του Δράκουλα, Μπραμ Στόκερ, στο τέλος της ζωής του ζούσε στα όρια της φτώχειας. Το έργο του αποτέλεσε επιτυχία μετά το θάνατό του κι έπειτα από δικαστικές διαμάχες της συζύγου του για τα πνευματικά δικαιώματα του μυθιστορήματος.

Photo by Majkl Velner on Unsplash
Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία

Μεταδοτικότητα

Κάθε επιτυχημένος entrepreneur σήμερα έχει μία ιδέα και ένα όραμα τα οποία εκφράζονται μέσα από το project του. Φυσικά, για να πετύχουν αυτά, χρειάζεται η ανάλογη μεταδοτικότητα ώστε να γίνει κατανοητή η αξία του αλλά και για να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνεργασίες. Ο κόμης Δράκουλας φημίζεται για τη μεταδοτικότητά του, καθώς, σύμφωνα με θρύλους, έχει την ιδιότητα να μετατρέπει και άλλους ανθρώπους σε βαμπίρ. Τέλειο;

Branding

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σήμερα ταυτίζουν το όνομά τους με τα ονόματα των ανθρώπων που της δημιούργησαν ή που της στήριξαν στο ταξίδι προς την επιτυχία. Facebook = Mark Zuckerberg, Apple = Steve Jobs και Alibaba = Jack Ma. Χάρη στον κόμη Δράκουλα, η Τρανσυλβανία, που σήμερα ανήκει στη Ρουμανία, έχει ταυτιστεί με τον ίδιο αλλά επιπλέον θεωρείται ως η γενέτειρα για όλους τους βρικόλακες. Δύσκολα γίνεται αυτό χωρίς δυνατές δεξιότητες personal branding.

Ηγετικές δεξιότητες

Οι οργανισμοί αποτελούνται από ανθρώπους. Και προκειμένου αυτοί να πετύχουν, χρειάζονται ηγέτες με δυνατές δεξιότητες έμπνευσης, παρακίνησης, οράματος. Η επιτυχία σπάνια οφείλεται σε έναν άνθρωπο, αλλά συνήθως σε ομάδες που όλοι μαζί πίστευαν σε έναν σκοπό και συνεργάστηκαν προκειμένου να τον πετύχουν. Ο κόμης Δράκουλας – ή ακόμα ορθότερα ο Βλαντ Τσέπες, από τον οποίο είναι εμπνευσμένος ο θρύλος – ήταν και αρχηγός του στρατού της Τρανσυλβανίας. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή, ήταν εκείνος ο οποίος ενέπνευσε τους στρατιώτες του προκειμένου να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους εισβολείς.

Accelerate Romania

Σίγουρα όταν ακούει κανείς αναφορές στον κόμη Δράκουλα η επιχειρηματικότητα δεν θα αποτελεί το πρώτο πράγμα που θα έρθει κατά νου. Με αφορμή το Accelerate Romania, το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας σε start-up επιχειρήσεις της Ρουμανίας για Έλληνες φοιτητές, παρατηρήσαμε τα παραπάνω κοινά μεταξύ ενός θρύλου παραμυθιών αλλά και θρύλου του επιχειρηματικού κόσμου.

Αν θες να αναπτύξεις και εσύ δεξιότητες όπως οι παραπάνω, μπες τώρα στο www.aiesec.gr/global-entrepreneur, κάνε την αίτησή και έφυγες για Ρουμανία.

Πηγή 1 , Πηγή 2 , Πηγή 3

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!