fbpx

“Είμαι καλός υπάλληλος” vs “Είμαι επαγγελματίας”

Σου αρέσει η τάξη και η οργάνωση; Είσαι παραγωγικός 24/7; Θέλεις να αναπτύσσεσαι συνεχώς; Είσαι άνθρωπος της ρουτίνας; Κρατάς σημειώσεις για τα πάντα; Έχεις πολύ υψηλά standards; Είσαι μήπως τελειομανής; Και αν ναι, είναι απαραίτητα κακό;

Συνήθως, οι άνθρωποι βάζουν αρνητικό πρόσημο στις λέξεις με συνθετικό την μανία, καθώς παραπέμπουν στην ψύχωση και την εμμονή. Ωστόσο, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Οι τελειομανείς είναι άνθρωποι δίκαιοι, καλά οργανωμένοι, συνεπείς, πειθαρχημένοι, ηθικοί, με κριτική σκέψη και έντονο αίσθημα αυτοβελτίωσης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, επικριτικοί προς τους άλλους, δυσκολεύονται να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους και περιορίζονται στις υψηλές τους προσδοκίες, με αποτέλεσμα να μην συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από αυτό που εκείνοι ορίζουν ως “ιδανικό”. Παρόλα αυτά, δεν είναι αδύνατο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να βρουν μια ισορροπία, να γίνουν πιο ευέλικτοι, να πετύχουν και – γιατί όχι; – να αποτελέσουν πρότυπο για τους άλλους. Ενημερωτικά, πολλοί άνθρωποι με διεθνή αναγνώριση και επιρροή στο κοινό, όπως ο Nelson Mandela, o Mahatma Gandhi και η Meryl Streep, είναι τελειομανείς!

Ο ιδεαλιστής ηγέτης, ο φιλειρηνιστής “μαχητής” και η πρωτοκλασάτη κυρία του σινεμά!

Ο Stephen Hawking  είχε πει ότι “η ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή”. Αν το καλοσκεφτούμε, άλλωστε, διανύουμε μια εποχή όπου η ευελιξία είναι ο “χρυσός” κανόνας της επιτυχίας. Καθημερινά, τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και καλούμαστε να προσαρμοστούμε αναλόγως. Η προσαρμοστικότητα δεν σε κάνει λιγότερο αληθινό απέναντι σε αυτά που πρεσβεύεις, ούτε έρχεται για να αλλάξει ή να αλλοιώσει οτιδήποτε κάνεις. Αντιθέτως, είναι η δεξιότητα που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα σου στις αντιξοότητες και θα σου μάθει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Κανείς, όμως, δεν γεννήθηκε προσαρμοστικός. Πρόκειται για επίκτητο χαρακτηριστικό, που ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει με καθημερινή προσπάθεια και δουλειά… ακόμα και οι τελειομανείς! 

Change is inevitable, growth is optional.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο δεξιοτήτων. Πλέον, οι γνώσεις από μόνες τους δεν σε κάνουν να ξεχωρίσεις, καθώς οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της αγοράς εκεί έξω μεταβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας – ιλιγγιωδώς.  Σήμερα οι εργοδότες δεν χρειάζονται απλά αυτούς που θα κάνουν κάτι σωστά και καλά, αλλά εκείνους που θα κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα, αποτελεσματικά και φυσικά με ευελιξία. Χρειάζονται δηλαδή άτομα με δεξιότητες. Άτομα που ελίσσονται, προσαρμόζονται, βλέπουν μπροστά,  είναι καλοί ομιλητές, καινοτόμοι, συνεργάσιμοι, αποδοτικοί σε μικρό χρονικό διάστημα και η λίστα συνεχίζεται… Ίσως, αυτές οι δεξιότητες είναι που ξεχωρίζουν τον καλό υπάλληλο από τον επαγγελματία.

Ωστόσο, οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής αφήνουν χώρο και χρόνο για την ανάπτυξη όλων αυτών των δεξιοτήτων; Η απάντηση είναι ότι γίνεται, εξαρτάται όμως από το πόσο καλά επενδύεις τον χρόνο σου και φυσικά πού! Προσπάθησε να μην αντιμετωπίζεις τόσο διστακτικά τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, να είσαι πιο δεκτικός/η προς τις προκλήσεις και να κυνηγάς την εξωστρέφεια. 

Τώρα η AIESEC,  με το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής άσκησης Global Talent,  σου δίνει την δυνατότητα να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες πριν την ηλικία των 30, και μάλιστα στο εξωτερικό. Αν είσαι νέος ηλικίας 18-30 ετών, έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία σε μια εταιρεία του εξωτερικού για ενάμιση μήνα έως ενάμιση χρόνο. Γνώρισε την αγορά εργασίας μιας ξένης χώρας, συνεργάσου με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και ανάπτυξε χρήσιμα skills, εξασκώντας τις ακαδημαϊκές σου γνώσεις. Η AIESEC Ελλάδος προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής εμπειρίας σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα εδώ και 64 χρόνια. Γίνε ένας από τους νέους που φέτος θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και θα δοκιμάσει τον εαυτό του σε μια μοναδική εμπειρία. 

Κάνε το πρώτο βήμα και βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει εδώ: https://aiesec.gr/intern/ 

* Τα προγράμματα μας αφορούν στην καλοκαιρινή περίοδο (από Μάιο του 2021 και έπειτα)

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!