Μείωσε το ενεργειακό σου αποτύπωμα και δράσε πράσινα!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pocket

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΖΕΣΤΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το λιώσιμο των πάγων είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα πως η κλιματική αλλαγή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ΕΔΩ. Αποτελεί μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας βάλει σε διαδικασία να σκεφτούμε πως θα προπορευτούμε από εδώ και πέρα. Φυσικά, οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι παγκόσμιες συμφωνίες για το κλίμα είναι αυτές που θα διαδραματίσουν και τον σημαντικότερο ρόλο, ωστόσο και εμείς, ο καθένας μας ξεχωριστά, είμαστε ικανοί να συμβάλλουμε έμπρακτα στον μεγαλύτερο αυτό σκοπό.

Ξεκίνα από το πιάτο σου.

Η μετάβαση σε μία plant-based διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του ΟΗΕ, κατά τη δημοσιοποίηση της μεγάλης έκθεσης της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή. Η αγροκτηνοτροφία και η δασοκομία ευθύνονται περίπου για το ένα τέταρτο του συνόλου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, η εντατική εκτροφή ζώων συμβάλλει στην υπερθέρμανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της παραγωγής μεθανίου από τα ζώα, αλλά και της καταστροφής των δασών προκειμένου να δημιουργηθούν βοσκότοποι. Άλλωστε, η εκτροφή ζώων παραγωγής κρέατος δεσμεύει υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις γεωργικών γαιών, επομένως αν περιορίσουμε το κρέας που καταναλώνουμε, όλες αυτές οι εκτάσεις γης μπορούν να απελευθερωθούν ξανά για τη δημιουργία δασών.

Μείωσε το πλαστικό σου.

Προτίμησε συσκευασίες με λιγότερο πλαστικό, μείωσε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης, προμηθεύσου με ποτήρια, καλαμάκια, σακούλες πολλαπλών χρήσεων και δώσε ένα τέλος στην αλόγιστη χρήση πλαστικού. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος του οποίου καταφεύγει στο οικοσύστημα και απαιτεί από δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. Αναθεώρησε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά και δες τι μπορείς να αντικαταστήσεις για ένα κόσμο με λιγότερα απορρίμματα. 10 τρόποι να μειώσεις τη χρήση πλαστικού

Ζήσε πράσινα.

Ένας περίπατος ή μία μετακίνηση με το ποδήλατο είναι σαφώς καλύτερες εναλλακτικές από τη χρήση των ΜΜΜ, πόσο μάλλον ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας. Η ανακύκλωση επίσης πρέπει να λαμβάνει την τιμητική της έτσι ώστε τα απορρίμματα μας να μετατρέπονται ξανά σε πρώτες ύλες και ακολούθως σε νέα προϊόντα προς κατανάλωση. Εκτός των άλλων,  ο μινιμαλισμός έχει πολλά να μας προσφέρει καθώς θα είμαστε σε θέση να φιλτράρουμε τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και τι όχι, μειώνοντας την κατανάλωσή μας και κατ’ επέκταση το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Οι μικρές αποφάσεις.

Βγάλε τα καλώδια των συσκευών που δεν χρησιμοποιείς από την πρίζα, προτίμησε thrifting – second hand αντικείμενα, άλλαξε τους παλιούς σου λαμπτήρες με λάμπες οικονομίας και ενημερώσου για το πως μπορείς να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο κλιματικά ουδέτερη.


Ψάξου και ευαισθητοποιήσου. Είμαστε μαζί σε αυτό και όλοι μας, λίγο – πολύ, οφείλουμε να λάβουμε το απαραίτητο μερίδιο ευθύνης. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι εκεί έξω με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις, αρκεί να έχεις την όρεξη και να είσαι διατεθειμένος για την αλλαγή. Ένας από αυτούς είναι μέσω των προγραμμάτων εθελοντισμού της AIESEC  για νέους έως 30 ετών. Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να προσφέρεις εθελοντισμό σε μία ξένη χώρα πάνω στον ΣΤΟΧΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΟΗΕ για το κλίμα στο www.aiesec.gr/volunteer Ο πλανήτης μάς χρειάζεται, άλλαξε συνήθειες και τρόπο σκέψης και δράσε πράσινα!    

Konstantinos Souliotis

Konstantinos Souliotis

Leave a Reply

Recent Posts

Το ThinkBiz Academy είναι εδώ!

Εσύ έχεις ακουστά το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα; Είναι φοιτητικό, είναι εθελοντικό, είναι διήμερο και είναι το ThinkBiz Academy! Το ThinkBiz Academy 2021 θα

Read More »

“Zero Waste Living”

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι υπερκαταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, έχουν αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση και μόλυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η λύση φαίνεται στον

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!