fbpx

Πρακτική Άσκηση: Να κάνεις ή να μην κάνεις;

Μετά από μερικά ανέμελα πρώτα φοιτητικά χρόνια, έρχεται η στιγμή που ο κάθε φοιτητής σκέφτεται αν θέλει να κάνει πρακτική άσκηση. Πολλοί θα μπορούσαν να την παραλείψουν, αφιερώνοντας τον χρόνο τους σε κάτι που τους ευχαριστεί περισσότερο. Όμως τι είναι η πρακτική άσκηση; Μια σπατάλη χρόνου ή μια επένδυση;

Αρχικά, πρέπει να αναφερθούν τα πιο συνήθη επιχειρήματα κατά της πρακτικής άσκησης, για να φανεί πόσο κενά είναι. Το κυριότερο είναι πως όλοι προτιμούν να βρουν μια σταθερή θέση εργασίας που θα καλύπτει τα έξοδά τους και θα τους προσφέρει μια πιο άνετη ζωή, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό. Δεν θα αναφέρω ότι πολλές πρακτικές εμπειρίες οδηγούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, γιατί δεν είναι δεδομένο για όλους. Όμως για να βρεις δουλειά χρειάζεσαι εμπειρία και για να κερδίσεις εμπειρία χρειάζεσαι δουλειά. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να λύσει η πρακτική άσκηση.

Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που επενδύεις κάνοντας πρακτική άσκηση είναι δυσανάλογος με τις γνώσεις που κερδίζεις. Εννοούν, δηλαδή, ότι πας σε μια εταιρία και σερβίρεις καφέδες στα στελέχη της. Όμως η αλήθεια είναι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους το πόσο θα ωφεληθούν. Δεν έχει σημασία τόσο το τι θα μάθεις, αλλά ποιους θα γνωρίσεις. Δεν είναι απίθανο κάποιο από αυτά τα στελέχη να αναλάβει μια θέση στην εταιρία των ονείρων σου. Τι θα κάνεις για να σε θυμάται και να σχηματίσει την καλύτερη δυνατή εντύπωση για εσένα; Δεν είναι απίθανο κάποιος υπάλληλος ή ακόμα και κάποιος συνασκούμενός σου να ξεκινήσει μετέπειτα την δική του επιχείρηση. Τι θα κάνεις για να είσαι από τα πρώτα άτομα που θα τηλεφωνήσει; Όχι γιατί θα είσαι ο ειδικός για κάποια θέση, αλλά επειδή εργαζόσουν με ευχαρίστηση όποιο και αν ήταν το αντικείμενό σου. Επειδή φρόντιζες για το κλίμα του γραφείου. Επειδή είσαι αυτός που κάνει ένα σύνολο ατόμων, ομάδα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα είναι ότι η πρακτική άσκηση είναι μια επένδυση, με άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αρκεί φυσικά να αξιοποιήσεις σωστά τον χρόνο σου εκεί και να αναπτύξεις σχέσεις με νόημα. Εξάλλου το πιο πολύτιμο εφόδιο για την καριέρα σου είναι το δίκτυο των γνωριμιών σου.

Αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος στο δικό σου δίκτυο που πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο, μπορείς να του το κοινοποιήσεις και αν θέλεις εσύ ο ίδιος να μάθεις πως μπορείς να κερδίσεις πρακτική εμπειρία στο εξωτερικό, αρκεί να κάνεις μια εγγραφή εδώ.

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!