fbpx

Τα 4 skills που ο Covid-19 έκανε πλέον απαραίτητα

Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κορονοϊός και η νέα πραγματικότητά του ήταν μία ηχηρή αφύπνιση για όλους μας. Αναθεωρήσαμε αξίες, στόχους, θέσαμε πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας, αναλογιστήκαμε τη σημασία των εννοιών της ελευθερίας, της ατομικής ευθύνης και εν ολίγοις μας δόθηκε αρκετή τροφή για σκέψη. Από εδώ και στο εξής, η ζωή μας θα είναι διαφορετική (δεν γνωρίζουμε σε πόσο μεγάλο βαθμό βέβαια), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να εξοπλιστούμε με ορισμένες δεξιότητες, τις οποίες η καραντίνα και η τωρινή μας καθημερινότητα έκανε πιο επιτακτικές.

1. Προσαρμοστικότητα

Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που μας δίδαξε όλη αυτή η εμπειρία είναι να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα και καταστάσεις. Η προσαρμοστικότητα θεωρείται από τα μεγαλύτερα προσόντα που μπορεί να διαθέτει κάποιος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τους ρευστούς καιρούς που διανύουμε όπου όλα αλλάζουν και μεταβάλλονται συνεχώς.

2. Ψηφιακές δεξιότητες

Η τεχνολογία μας ενώνει. Η τεχνολογία είναι απαραίτητη πλέον για την εργασία. Όχι ότι παλιότερα τα παραπάνω δεν ίσχυαν, αλλά πλέον από τον Μάρτιο και μετά όλοι μας, λίγο πολύ, ήρθαμε αντιμέτωποι πρακτικά με αυτό. Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, οι εξ αποστάσεως κοινωνικές επαφές ήρθαν για να μείνουν, επομένως ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να εξοικειωθεί με τις συγκεκριμένες μεθόδους προκειμένου να συνεχίζει τη ζωή του σε στιγμές σαν και αυτή.

3. Επικοινωνία και συναισθηματική νοημοσύνη

Η επικοινωνία και η συναισθηματική νοημοσύνη συμβαδίζουν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πραγματική ανθρώπινη σύνδεση και κατανόηση, τόσο στην εργασία όσο και στην κοινωνική ζωή.  Το κλειδί είναι η ενσυναίσθηση για το πως αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω μας, ειδικά όταν κατακλύζονται από αβεβαιότητα. Καθώς πολλοί  συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων παραγωγικότητας.

4. Δημιουργικότητα

Ένα στοιχείο που μας διακρίνει από τις μηχανές, είναι η δυνατότητά μας να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί. Η δημιουργικότητα είναι δύναμη, όχι μόνο στα χέρια των επιχειρήσεων που αν μη τι άλλο είναι καταλύτης στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη, αλλά και σε εμάς που αν κατανοήσουμε το πως μπορούμε να την εισάγουμε ανάλογα στην καθημερινότητα μας θα επωφεληθούμε κυρίως ψυχικά. 

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που αποκτούν περισσότερες δεξιότητες και τις συνδυάζουν με δημιουργικό τρόπο. – Robert Greene, Αμερικανός συγγραφέας.

Ανακάλυψε και εσύ για το τι είσαι ικανός και ποια skills μπορείς να αναπτύξεις. Μάθε πως στο https://aiesec.gr/

Konstantinos Souliotis

Konstantinos Souliotis

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!