Τα success stories είναι για να ακούγονται και για να μοιράζονται. Συλλέγεις ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες ατόμων διαφορετικών από εσένα που σε επηρεάζουν και σου δίνουν τροφή για σκέψη. Έτσι λοιπόν εγώ είχα την τιμή να μιλήσω με τη Φιλοθέη Ματσίγκου, πρώην AIESECer, που μου μίλησε για το δικό της success story και πως ο οργανισμός τη βοήθησε στην επαγγελματική της ζωή.
Φιλοθέη θα ήθελα να κάνεις μία πρώτη αναφορά στον εαυτό σου και στην καριέρα σου.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ολλανδία, δουλεύω για μία πολυεθνική οικονομικής φύσεως ως Global Learning and Development Specialist. Στην ουσία ο ρόλος μου είναι να δημιουργώ εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υπαλλήλους της εταιρείας και μέρος αυτού είναι να κάνω και training. Επίσης είμαι υπεύθυνη για το online learning της εταιρείας παγκοσμίως καθώς και για το employee engagement.
Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με κατεύθυνση εκπαίδευση ενηλίκων διά βίου μάθησης. Ό,τι έχω καταφέρει το οφείλω πιστεύω στις εμπειρίες μου, τόσο επαγγελματικές όσο και εθελοντικές, από τις οποίες απέκτησα πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, χτίζοντας τουβλάκι στο τουβλάκι.
Πως η AIESEC σε επηρέασε στην επαγγελματική σου εξέλιξη;
Αρχικά να σου πω πως αγάπησα τη σχολή μου, την εκπαίδευση, το ανθρώπινο δυναμικό από τη στιγμή που μπήκα στην AIESEC και μετά. Ο οργανισμός μού έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσω πράγματα και να συνειδητοποιήσω από νωρίς τι μου αρέσει και τι όχι. Και οι εμπειρίες αυτές μού έδωσαν την πρώτη μου πρακτική στην Ελλάδα, η οποία μετά μου έδωσε τη δεύτερη και αυτό συνεχίστηκε μέχρι την τωρινή μου θέση.
Εκτός αυτού με βοήθησε να βγω λίγο από το κέλυφός μου, να αρχίσω να δικτυώνομαι και να κοινωνικοποιηθώ στον επιχειρηματικό και όχι μόνο κόσμο, πράγματα που μου έχτισαν ένα δίκτυο και έφτασα σε σημείο να μου κάνουν πρόταση για εργασία χωρίς να έχω κάνει καν αιτήσεις.
Ποιο είναι το background σου στον οργανισμό;
Το Νοέμβριο του 2011 είχε χτυπήσει ένα καμπανάκι στο μυαλό μου: Φιλοθέη δεν κάνεις τίποτα με τη ζωή σου, είσαι σε μία σχολή που δεν σου αρέσει (έτσι νόμιζα τότε), είσαι μίζερη και έτσι αποφάσισα να πάω για εθελοντισμό στην Αφρική μέσω των προγραμμάτων της AIESEC. Ωστόσο πριν φύγω για την ανταλλαγή αποφάσισα να γίνω μέλος της AIESEC απλά για τη δοκιμή και προς έκπληξή μου βρήκα εκείνο το κομμάτι του παζλ της ζωής μου που μου έλειπε. Λάτρεψα τους στόχους του οργανισμού, τα ακομπλεξάριστα άτομά του, το όραμα που έχει και στη συνέχεια βρέθηκα αντιμέτωπη και με το leadership, όπου διοικούσα μια ομάδα και ήμουν υπεύθυνη για τα άτομά της, μία τρομερά εποικοδομητική εμπειρία. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν πήγα να δουλέψω στην πρώτη μου εταιρεία κατάλαβα τι γνώσεις είχα λάβει από τις εμπειρίες μου και το πόσο μπροστά είναι ο οργανισμός,
Αφότου τελείωσα τη θητεία μου ως πρόεδρος της AIESEC του ΠαΜακ, ήταν τότε που αποφάσισα να πάω σε ανταλλαγή και έτσι πήγα στη Γκάνα για εθελοντισμό και αμέσως μετά από αυτό έκανα την πρώτη μου πρακτική. Ωστόσο η AIESEC μού είχε θέσει υψηλά standards και έψαχνα το τέλειο εργασιακό περιβάλλον, κάτι που συνειδητοποίησα είναι πολύ δύσκολο να το βρεις, ειδικά στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της LeadCompass.
Μίλα μας για τη LeadCompass:
Τη LeadCompass τη δημιουργήσαμε 4 άτομα και ξεκίνησαμε επειδή θέλαμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας και έτσι εξελίχθηκε σε ένα career coaching – job preparation environment. Και θέλαμε να γίνει τόσο innovative που για να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο βιωματικά τα προγράμματά μας εγώ πήγα σε δεύτερο εθελοντικό πρόγραμμα μέσω του οργανισμού στη Ρουμανία με θέμα βιωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων και career development σε εφήβους.
Τι έχεις να πεις στους νέους φοιτητές που αμφιταλαντεύονται αν πρέπει να γίνουν μέλη στον οργανισμό;
Αυτό που έχω να πω είναι, άμα δεν το δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις. Αν είσαι ο νέος που ψάχνει κάτι διαφορετικό που να σε ιντριγκάρει, δεν θα το βρεις ποτέ διαβάζοντας απλά ένα βιβλίο στη σχολή, θα το κάνεις μόνο εάν εκτεθείς σε νέες εμπειρίες και ερεθίσματα. Η AIESEC σου δίνει αυτή την ευκαιρία, είναι επιλογή σου αν θα την αδράξεις. Και στην τελική, αν δεν χτυπήσεις ποτέ την πόρτα, η πόρτα θα είναι για πάντα κλειστή.
Ο εθελοντισμός είναι κάτι το υπέροχο, η ανταμοιβή που έχεις είναι ασύλληπτη, είναι στο χέρι σου λοιπόν να το αποφασίσεις.
Αποφάσισέ το και εσύ! Γίνε μέλος στο www.aiesec.gr/join