fbpx

Γίνε ο καλύτερος συνομιλητής με 5 απλά βήματα!

Η επικοινωνία είναι χάρισμα ή δεξιότητα; Γιατί είναι σημαντική; Πώς μπορεί να μάς επηρεάσει από την συνεννόηση μ’ έναν φίλο μέχρι και την απόδοση μας σε μια επαγγελματική συνέντευξη; Βελτίωσε ή τέσταρε τα επικοινωνιακά σου skills με τους 5 παρακάτω τρόπους.

Επικοινωνία και ατομικότητα – πώς ο σεβασμός προς την δεύτερη οδηγεί στην επιτυχία της πρώτης; Καθημερινά αλληλεπιδρούμε με πολλούς ανθρώπους, υπό διαφορετικές συνθήκες και πλέον με πολλά μέσα. Ειδικά σήμερα, που έχουμε εντάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την διαδικτυακή επικοινωνία στην ζωή μας. Όμως, το ότι επικοινωνούμε με τους άλλους με μεγάλη συχνότητα, σημαίνει ότι το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά;   Με ποιον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό και την αρμονία κατά την επικοινωνία μας με τους άλλους; Ας δούμε, λοιπόν, μαζί – όχι έναν – αλλά 5 τρόπους με τους οποίους μπορείς να επικοινωνείς με τους γύρω σου πιο ουσιαστικά και με μεγαλύτερη επιτυχία!

1. Άκου

Όσο απλό και αν σου φαίνεται, το No1 συστατικό της επιτυχίας στην επικοινωνία είναι το να ακούς με προσοχή τα όσα σου λέει ο/η συνομιλητής/τρια σου. Πολλές φορές απορροφόμαστε τόσο πολύ από τις σκέψεις μας ή από το πώς θέλουμε να ανταπαντήσουμε εμείς στην συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην ακούμε το άτομο απέναντι μας. Χάνοντας, όμως, λέξεις-κλειδιά (μερικές φορές και ολόκληρες προτάσεις) επειδή είμαστε αφηρημένοι, δεν κατανοούμε πλήρως τον άλλον ή ακόμα παρεξηγούμε τα λεγόμενα του. Επίσης, το ότι δεν ακούς,  μπορεί πολλές φορές να γίνει αντιληπτό από το άλλο άτομο – πράγμα που οδηγεί την επικοινωνία σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Οπότε, κάνε μια μικρή παύση, αφουγκράσου τα όσα ακούς και στην συνέχεια, όταν θα έρθει η σειρά σου να μιλήσεις, θα έχεις να πεις περισσότερα πράγματα και ο λόγος σου θα είναι σαφώς πιο εμπεριστατωμένος. Εν ολίγοις, γίνε ‘ενεργός ακροατής’.

Balance listening and talking

2. Απέφυγε την κριτική διάθεση.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας μια δόση ισχυρογνωμοσύνης και στο τέλος της ημέρας πιστεύουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Ωστόσο, δεν είναι κακό σε μια συζήτηση να αποφεύγουμε την επικριτικότητα και να είμαστε πιο ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις. Μην συγχέεις την δεκτικότητα και την μετριοπάθεια με την ανεκτικότητα –  το να ακούσεις και να σεβαστείς μια διαφορετική άποψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείς με αυτή. Δώσε χρόνο και χώρο στο άλλο άτομο να εκφραστεί και επικοινώνησε την διαφωνία σου με επιχειρήματα και ηπιότητα, δεν είναι ανάγκη να ανεβάσεις τους τόνους και να επικρίνεις τον άλλον επιθετικά. Αντί, λοιπόν, να ασκείς έντονη κριτική, ανατροφοδότησε τον/την συνομιλητή/τρια σου με σχόλια που θα βοηθήσουν να καταλάβει σε ποια σημεία διαφωνείτε και γιατί. Δώσε, δηλαδή, εποικοδομητικό feedback.

Drop your strong judgment

3. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Συμπληρωματικά με το σημείο (2), δεν είναι ανάγκη να συμφωνείς σε όλα με όλους. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της ανθρώπινης φύσης. Όσο cliché και αν ακούγεται, ο κόσμος θα ήταν πραγματικά βαρετός, αν όλοι έμοιαζαν και συμφωνούσαν με όλους – εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα δημιουργικό και ενδιαφέρον στην κοινοτοπία.  Παραδέξου ανοιχτά ότι διαφωνείς με τον απέναντι σου, διατηρώντας την αυτοκυριαρχία σου, και προχώρα παρακάτω. Εδώ κρύβεται και η πραγματική συναισθηματική ευφυΐα και ωριμότητα.

It’s okay 🙂

4. Βρες τη γκρίζα ζώνη. 

Η λαϊκή ρήση “βάλε λίγο νερό στο κρασί σου” δεν είναι καθόλου τυχαία. Μέσα από μια συζήτηση προσπάθησε πρωταρχικά να επιδιώξεις την καλύτερη δυνατή λύση για όλους. Η διαπραγμάτευση με στόχο τον συμβιβασμό είναι δεξιότητα και αρετή συγχρόνως. Κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του καθενός, δείχνεις διαλλακτικότητα και θέληση να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση. Φυσικά, μέσω ενός συμβιβασμού δεν γίνεται να επωφεληθούν στο 100% και οι δύο πλευρές, αλλά αυτή είναι και η σπουδαιότητα των συμβιβαστικών λύσεων – η ικανότητα να υπερβείς τον εγωισμό σου και να σκεφτείς πιο σφαιρικά, έτσι ώστε να ευνοηθεί η πλειοψηφία. 

Find a middle ground

5. Το σώμα σου λέει πολλά!

Η ομιλία δεν είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσεις. Οι εκφράσεις του προσώπου και η στάση του σώματος σου προδίδουν πάντα το πώς νιώθεις, χωρίς απαραίτητα να εκφράσεις λεκτικά τα συναισθήματα σου. Για παράδειγμα, τα σταυρωμένα χέρια δηλώνουν άμυνα, το συνοφρύωμα θυμό και γενικότερα ένταση. Προσπάθησε η γλώσσα του σώματος σου να μη “κρατάει σε απόσταση” το άλλο άτομο και να βάζει εμπόδια στην μεταξύ σας επικοινωνία. Κούνα συγκαταβατικά το κεφάλι σου, επιτρέποντας στον άλλο να συνεχίσει, μαλάκωσε τις κινήσεις και τις εκφράσεις σου. Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, η γλώσσα του σώματος επιβοηθά σημαντικά την ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου. Ακόμα και να μην συμφωνείς με τα όσα ειπώνονται, προσπάθησε να αποβάλεις την ένταση από πάνω σου και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. 

Smooth your expressions

Η ικανότητα να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους γύρω σου ενισχύει τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά, ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο στην καθημερινότητα, στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και στον εργασιακό χώρο. Η AIESEC δίνει την ευκαιρία σε νέους 18-30 ετών να δοκιμάσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα μέσω των προγραμμάτων έμμισθης πρακτικής άσκησης, διδασκαλίας και εθελοντισμού στο εξωτερικό. Τώρα με τα προγράμματα Global Talent, Global Teacher και Global Volunteer έχεις την δυνατότητα να επεκτείνεις το δίκτυο σου και να επικοινωνήσεις  με όλο τον κόσμο. 

Βρες το πρόγραμμα που σου ταιριάζει εδώ: https://aiesec.gr/ 

Όλα μας τα προγράμματα αφορούν στη καλοκαιρινή περίοδο (από τον Μάιο του 2021)

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!