fbpx

Γιατί περιμένεις το “τέλος” του κορονοϊού για να προγραμματίσεις το επόμενο ταξίδι σου;

Δε ξέρω για σας, αλλά κάτι που μου έκανε πρόσφατα εντύπωση είναι τα νέα χόμπι που αποκτώ σε κάθε καραντίνα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, προσπάθησα να μάθω να παίζω ένα μουσικό όργανο. Σ’αυτή, περνάω ώρες ολόκληρες στο skyscanner, ψάχνοντας εισιτήρια, πιθανές ημερομηνίες και προορισμούς.

Τα ταξίδια είναι ένα από τα πράγματα που έλειψαν σε όλους μας τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό κι εγώ συνέχισα να ονειρεύομαι τα μελλοντικά μου ταξίδια, σε μια προσπάθεια να διατηρήσω μια θετική στάση απέναντι στην όλη κατάσταση. Αφού πήρα την ημερήσια δόση έρευνας σήμερα, λίγο πριν κλείσω το παράθυρο του υπολογιστή, δίστασα. Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθώ να διατηρήσω μια αισιόδοξη στάση και να καθησυχάσω τον εαυτό μου πως όλο αυτό σύντομα θα τελειώσει.Γι αυτό και αναρωτήθηκα γιατί δεν κλείνω αυτά τα εισιτήρια, γιατί το αναβάλλω, γιατί να μην ξεκινήσω τώρα να σχεδιάζω το επόμενο ταξίδι μου. 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το καλοκαίρι αυτό το περίεργο επεισόδιο του Black Mirror που λέγεται 2020 θα έχει τελειώσει ή τουλάχιστον ρυθμιστεί. Έτσι, άρχισα να ψάχνω εισιτήρια, ευκαιρίες και χρήσιμες συμβουλές για ένα διασκεδαστικό και ασφαλές ταξίδι. Αν κι εσύ θες να ξανα ταξιδέψεις, αλλά διστάζεις, έχω μερικά tips για τον σχεδιασμό ενός διασκεδαστικού και ασφαλούς ταξιδιού. 

1.Κάνε σωστή έρευνα αγοράς και δε θα χάσεις.

Καταλαβαίνω πως οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και είναι πιθανό να διστάζεις να ταξιδέψεις για οικονομικούς λόγους. Οι αεροπορικές εταιρείες επηρεάστηκαν σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας και αυτό επηρέασε και τις τιμές των εισιτηρίων τους. Όμως, αν κλείσεις τα εισιτήρια σου “έξυπνα”, θα καταφέρεις να κερδίσεις μια έκπτωση στην αρχική τιμή των εισιτηρίων που ήθελες να αγοράσεις. Τσέκαρε τις τιμές των εισιτηρίων τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα δεις ότι τότε τείνουν να υπάρχουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που μειώνουν τις τιμές τους. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις την Τετάρτη για ημέρα αναχώρησης, καθώς αυτή είναι η μέρα με τις συχνότερες χαμηλές τιμές. 

2.Γνώρισε καλά το χώρο και έπειτα πράξε αναλόγως.

Αφού αποφασίσεις να προγραμματίσεις  ένα ταξίδι καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος για κάθε σενάριο. Ακόμη κι αυτό του covid να μην έχει εξαφανιστεί τελείως, αλλά να βρίσκεται υπό έλεγχο. Γι’ αυτό, ανεξαρτήτως του μέσου που επέλεξες για το ταξίδι σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαρρύθμιση του σταθμού ή του μέσου με το οποίο θα ταξιδέψεις. Έτσι, θα μπορέσεις να αποφύγεις τα πολυπληθή μέρη, όπως τις καφετέριες των σταθμών του τρένου και θα μπορέσεις να βρεις μια θέση στην αποβάθρα. Όσον αφορά και τη θέση σου στο μέσο, αν έχεις την επιλογή να διαλέξεις τη θέση σου κάντο. Θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις μια θέση χωρίς συνεπιβάτη στο τρένο ή στο λεωφορείο ή μια θέση στο παράθυρο αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Σύμφωνα με μια έρευνα των πανεπιστημίων Emory και Georgia Tech, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγεις την διασπορά μικροβίων σε ένα αεροσκάφος είναι να εξασφαλίσεις μια θέση δίπλα στο παράθυρο και να παραμείνεις σε αυτή κατά τη διάρκεια της πτήσης.

3.Διαχειρίσου έξυπνα το χρόνο σου.

Η χρήση της μάσκας είναι κατά γενική ομολογία λίγο άβολη και όλοι προσπαθούμε να περιορίσουμε την ώρα που τη φοράμε. Γι’ αυτό, μια εύκολη λύση είναι να κάνεις τις απαραίτητες διαδικασίες (π.χ. check-in) τουλάχιστον μια μέρα πριν την αναχώρηση σου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να περάσεις παραπάνω χρόνο έξω από το αεροδρόμιο, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα, κρατώντας, φυσικά, τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Δε χρειάζεται να περάσεις επιπλέον χρόνο στον κλειστό χώρο του αεροδρομίου παρά μόνο όταν έρθει η ώρα του ελέγχου.

4.Μην αφήσεις εκτεθειμένο το πρόσωπο σου.

Προφανές, το ξέρω. Αλλά, πέρα από τη μάσκα, η χρήση της οποίας είναι υποχρεωτική, κάλυψε και το υπολοιπο πρόσωπο σου. Ένα ζευγάρι γυαλιά, λοιπόν, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τις φορές που ακουμπάς το πρόσωπο σου και κατ επέκταση σε προστατεύει. Κατ’αυτό τον τρόπο, τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στις επιφάνειες που ακούμπησες δε θα εισέλθουν στον οργανισμό σου.

5.Πληροφορήσου επαρκώς για τους υπάρχοντες κανόνες.

Για την αποφυγή της επιπλέον διασποράς του κορονοϊού κάθε χώρα έχει καθορίσει ορισμένους κανόνες για τους εν δυνάμει επισκέπτες της. Αυτοί ενδέχεται να είναι η υποχρεωτική εξέταση για covid-19, η  καραντίνα ή ακόμη και η απαγόρευση εισόδου για ορισμένους ταξιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να ελέγχεις τους κανονισμούς της χώρας πριν ταξιδέψεις σε αυτή (https://travel.gov.gr/#/). Έτσι, θα γλυτώσεις συνέπειες όπως κάποιο πρόστιμο που πιθανόν θα σου επιβάλλουν ή την ακύρωση του ταξιδιού που τόσο περίμενες. Τέλος, επίλεξε ένα “ασφαλή” προορισμό ώστε να μη χρειαστεί να μπεις σε καραντίνα μόλις γυρίσεις από αυτόν. 

Κανείς μας δεν έχει συνηθίσει να ταξιδεύει υπό αυτές τις συνθήκες και μια τέτοια απόφαση μπορεί να φανεί δύσκολη αρχικά. Αλλά, τα ταξίδια είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας και το άγχος που έχει επιφέρει η πανδημία. Γι’αυτό το λόγο νομίζω ότι αξίζει να το τολμήσεις και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες. Κι αν δυσκολεύεσαι να βρεις τον προορισμό ή τον σκοπό του ταξιδιού σου μπορείς να βρεις λίγη έμπνευση στο:https://aiesec.gr/

Vaso Vlachou

Vaso Vlachou

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!