growth mindset

Είσαι ο,τι σκέφτεσαι!

Έχεις κάνει ποτέ σκέψεις τύπου: “δεν μπορώ να το κάνω”, “νομίζω δεν είμαι αρκετά καλός/η σε αυτό”, “δεν ξέρω αν θα μου αρέσει”, “είναι πέρα των δυνατοτήτων μου” ; Μήπως αυτές οι σκέψεις είναι που σε περιορίζουν και σε εμποδίζουν να ανακαλύψεις την δυναμική που έχεις σαν άτομο;

Ο παραπάνω τρόπος σκέψης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντίστοιχος με τα “κουτάκια” που θέτει ο κάθε άνθρωπος στα πλαίσια της πραγματικότητας του. Έχει να κάνει κυρίως με τα όρια που θέτει κανείς στα πράγματα που μπορεί να κάνει, φέρνοντας μια στατικότητα στην ζωή του και βάζοντας ένα “ταβάνι” στην προσωπική εξέλιξη. Είναι στην ουσία η αντίληψη ότι είσαι πλασμένος/η για συγκεκριμένα πράγματα, με αποτέλεσμα να παραμερίζεις ευκαιρίες που έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά που έχεις συνηθίσει και σε βγάζουν εκτός του πλαισίου που έχεις μάθει να κινείσαι. Αντιθέτως, υπάρχουν και τα άτομα που δεν σταματάνε ποτέ να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και να ανακαλύπτουν καθημερινά νέες πτυχές του εαυτού τους. Οι άνθρωποι αυτοί πράττουν σύμφωνα με τη φράση “όσο ζω μαθαίνω, όσο ζω ωριμάζω, όσο ζω αναπτύσσομαι” του Χόρχε Μπουκάι.

Η ψυχολόγος Carol Dweck διακρίνει πολύ εύστοχα τους δύο παραπάνω τρόπους σκέψης σε Fixed & Growth Mindset. Πολύ απλά και συνοπτικά η θεωρία αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό του “είμαστε ο,τι σκεφτόμαστε”. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανός/η να κάνεις κάτι, τότε δεν το κάνεις ποτέ. Αν, όμως, πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε – αρκεί να το μάθεις και να προσπαθήσεις γι’ αυτό –  τότε σου ανοίγεται μια σειρά από ευκαιρίες που μπορείς να αξιοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Επίσης, πιστεύοντας περισσότερο στην δυναμική του εαυτού σου η πορεία προς την προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία γίνεται πιο συναρπαστική και μοιάζει πιο ρεαλιστική. Δηλαδή, όταν πιστεύεις πολύ σ’ έναν στόχο που έχεις θέσει και δουλεύεις ακόμα περισσότερο γι΄ αυτόν, αργά ή γρήγορα θα δεις τον εαυτό σου να φτάνει εκεί που θέλει. 

Επίσης, σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία τα άτομα που έχουν πίστη στον εαυτό τους και στα όσα κάνουν, είναι συνήθως πιο ανθεκτικά σε δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα και αν προκύψουν προβλήματα και προκλήσεις στην πορεία, δεν θα αφήσουν να τους αποσπάσουν και να τους αποθαρρύνουν. Μάλιστα, όσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα, τόση ακόμα υπομονή και επιμονή πρέπει να δείξουν. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη η πρόκληση, τόσο μεγαλύτερη και η αλλαγή που έπεται στην συνέχεια. Η αιτία για την ανθεκτικότητα αυτών των ατόμων προκύπτει, κυρίως, από την ικανότητα τους να βγουν εκτός πλαισίου –  ή αλλιώς εκτός της ζώνης άνεσης τους – και συνήθως βγαίνουν πιο δυνατοί μέσα από αυτό. Οι προκλήσεις, όσο απαιτητικές και αν είναι, κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα και μας προτρέπουν να κατακτήσουμε νέες “κορυφές”. Αθροιστικά, όλες αυτές οι στιγμές-σταθμοί οδηγούν τον κάθε άνθρωπο σε κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. 

Difficult roads often lead to beautiful destinations

. . .

Πάρα πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους, να πιστεύουν σε αυτούς και να τους υλοποιούν εν μέσω πανδημίας. Εφόσον μπορέσαμε τώρα, μπορούμε οποτεδήποτε. Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε την νέα χρονιά και είναι στο χέρι του καθενός να την κάνει μοναδική. Οραματιστείτε, δημιουργήστε και μη σταματάτε ποτέ να ελπίζετε για το καλύτερο. 

Ανακάλυψε τις δυνατότητες σου εδώ: https://aiesec.gr/ 

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!