fbpx

Μήπως το 2020 δεν ήταν τελικά και τόσο “κακό”;

Φέτος, ακούμε συχνά πολλούς να μιλάνε με ένα παράπονο για αυτήν την  χρονιά, να την χαρακτηρίζουν σκέτη απογοήτευση και με λίγα λόγια για “το καλάθι των αχρήστων”. Είναι, όμως, έτσι; Εννιά μήνες από την ζωή μας πήγαν χαμένοι; Μπορεί και όχι. Μπορεί τα πράγματα φέτος να μην ήταν και τόσο τραγικά. 

Ναι, διανύουμε τους πιο περίπλοκους και απαιτητικούς μήνες του 21ου αιώνα. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι μια χρονιά “χαμένη”, κατά την οποία γίναμε για λίγο απλοί παρατηρητές των γεγονότων, πατώντας “παύση”’ στην καθημερινότητα μας –  έτσι όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε συνήθειες, βλέποντας τον κόσμο να αλλάζει γύρω μας, όσο εμείς βρισκόμασταν σπίτι. Βιώσαμε πολλές προσωπικές ματαιώσεις – ταξίδια που ακυρώθηκαν, έξοδοι που δεν έγιναν, σχέδια που αναβλήθηκαν, επιθυμίες και όνειρα που έπρεπε να περιμένουν και προσαρμογή σε μια νέα κανονικότητα.

Ίσως, να μην είναι οι ιδανικότεροι μήνες της ζωής μας μέχρι στιγμής, είναι ωστόσο και χαμένοι; Μπορεί και όχι. Ο χρόνος είναι κάτι που έρχεται και φεύγει ανεπιστρεπτί, γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο πολύτιμος. Προσωπικά, δεν μπορώ να αφήνω αναξιοποίητο ούτε ένα δευτερόλεπτο, πόσο μάλλον εννιά ολόκληρους μήνες! Ακόμα και το 2020, με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες του, είχε να μάς προσφέρει και ιδίως να μάς διδάξει κάποια πράγματα. 

You can’t spell Challenge without CHANGE

. . .

Αρχικά, το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε συνήθειες, μάς έκανε πιο προσαρμοστικούς. Αρχίσαμε να εκτιμάμε μερικά πράγματα περισσότερο, ακόμα και τα πιο δεδομένα – όπως έναν απλό περίπατο. Είχαμε χρόνο να σκεφτούμε παραπάνω, να αξιολογήσουμε και να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, αλλά και να ανακαλύψουμε περισσότερα για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Δώσαμε μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη επικοινωνία, αναζητώντας και επιδιώκοντάς τη περισσότερο από πριν, καθώς καταλάβαμε πόσο ανάγκη την έχουμε. Γίναμε περισσότερο πολίτες του κόσμου, κατανοώντας ότι ένα τοπικό γεγονός μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο και να μας απασχολεί όλους. 

Πολλοί, επίσης, αυτή την χρονιά έγιναν πιο δημιουργικοί – ξεκίνησαν δραστηριότητες, ανακάλυψαν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα, ανέλαβαν διάφορα projects και άρχισαν να κάνουν περισσότερα σχέδια για το μέλλον. Από αυτή την οπτική το 2020 μοιάζει περισσότερο μ’ ένα κουμπί restart και πατώντας το οδηγούμαστε σε μια νέα αφετηρία, με πολλά σχέδια για το μέλλον και περισσότερη όρεξη για ό,τι θέλουμε να κάνουμε και να πετύχουμε. Σύμφωνα, άλλωστε και με τον κανόνα 90-10 του Stephen Covey “το 10% είναι το τι μας συμβαίνει πραγματικά και το 90% είναι το πώς επιλέγουμε να αντιδράσουμε σε αυτό που μας συμβαίνει”.

Το 2021 βρίσκεται λίγες ώρες μακριά και αν δεν έχεις πατήσει ακόμα το restart button σου, μην περιμένεις τους επόμενους μήνες για να το κάνεις. Ψάξε και αφουγκράσου περισσότερο τα πράγματα γύρω σου, αξιοποίησε τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται και μην διστάζεις να δοκιμάσεις νέες εμπειρίες. Φέτος στις γιορτές, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και ζήσε μια μοναδική εμπειρία στο εξωτερικό σε ένα από τα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσει μια διαπολιτισμική εμπειρία σε μια χώρα του εξωτερικού, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές της προσωπικότητας σου και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες σου. 

. . .

Τα προγράμματα μας αφορούν στην καλοκαιρινή περίοδο (από τον Μάιο του 2021 και έπειτα)

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!