fbpx

Πόσο σημαντική είναι η ηγεσία στους νέους;

Τι είναι αυτό τελικά που θα βοηθήσει τους νέους να κατακτήσουν τον κόσμό; Οι ηγετικές τους δεξιότητες. Για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην κοινωνία ως ενήλικες χρειάζεται να καλλιεργήσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες. Τα προγράμματα νέων βασίζονται κυρίως στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέσω της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της οργάνωσης. 

Συγκεκριμένα, ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να ασκεί επιρροή σε μια ομάδα ατόμων με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η ικανότητα του ηγέτη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ομάδας όπου ανήκει.

Τι αποκτά ο νέος μέσω της ηγεσίας;

  1. Ανακαλύπτουν τον δυναμισμό τους

Μέσω της ηγεσίας οι νέοι μπορούν να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους και τον δυναμισμό που κρύβεται μέσα τους. Αναπτύσσοντας τον ηγετικό τους χαρακτήρα αντιλαμβάνονται καλύτερα τις δυνατότητες και αδυναμίες τους. Συγχρόνως η ηγεσία προσφέρει στους νέους την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που χρειάζονται για να επιτυχουν στην ζωη τους. 

  1. Ανάγκη για συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο

Η ηγεσία ενισχύει το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινωνικά θέματα γιατί έχουν την ανάγκη να κάνουν κάτι διαφορετικό το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Δημιουργεί την ανάγκη των νέων για συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών, στον εθελοντισμό και στις διαφορές δράσεις που διοργανώνουν οργανισμοι στην κοινότητα τους. Επιπρόσθετα μέσω της ηγεσίας έχουν την ανάγκη να συνδεθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν άλλα άτομα. Στην περίπτωση αυτή, οι νέοι έρχονται σε επαφή με νέους και κατανοούν καλύτερα τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν γύρω τους. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλλιεργήσουν ένα ηγετικό χαρακτήρα έτσι ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά.

  1. Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων 

Υπάρχουν συγκεκριμένες δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες για έναν ηγετικό χαρακτήρα όπως επίλυση προβλημάτων, γρήγορη και σωστή λήψη αποφάσεων. Με την ηγεσία πλέον οι νέοι θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να εκφράζουν την γνώμη τους όπως και το να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους χωρίς δισταγμό. Παράλληλα η ηγεσία δίνει την ευκαιρία στους νέους να μάθουν πως να διαχειρίζονται σωστά των χρόνο τους. Ταυτόχρονα η ηγεσία προσφέρει στους νέους την δεξιότητα να καθοδηγούν και να επηρεάζουν τις απόψεις των άλλων ατόμων, εφόσον θεωρούνται σαν πρότυπα λόγω του δυναμισμού που μεταφέρουν. 

  1. Απόκτηση Αυτοπεποίθησης

Η ηγεσία αναγκάζει τους νέους να θέτουν στόχους στην ζωη τους. Να βάζουν πάνω από όλα τα όνειρα τους και τις προοπτικές τους για το μέλλον. Η ανάπτυξη της ηγεσίας στο μυαλό των νέων θεωρείται ως ένα στάδιο πιό κοντά στην ενηλικίωση. Νιώθουν πλέον ότι μπαίνουν σε θέση που πρέπει να έχουν τον έλεγχο της ζωης τους και να αποφασίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος. 

  1. Αποδοχή της αποτυχίας

Υποστηρίζεται συχνά ότι μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Ωστόσο οι νέοι είναι αυτοί που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και είναι λογικό να κάνουν λάθη που πιθανόν να τους οδηγήσουν στην αποτυχία. Μεσω της ηγεσίας και τον δυναμισμό θα κατανοήσουν ότι το να αποτυγχάνεις στην τελική δεν είναι τόσο κακό γιατί αυτό είναι που θα τους οδηγήσει σε μελλοντικές επιτυχίες.

Αυτό που έχει σημασία για έναν νέο με ηγετικό χαρακτήρα είναι να εκμεταλλεύεται τις δεξιότητες του και να καλλιεργεί τις ικανότητες του. Πολλοί οργανισμοί (όπως η AIESEC, το InfinityGreece και άλλοι) δίνουν την ευκαιρία στους νέους να παίρνουν την ηγεσία στα χέρια τους και να ευαισθητοποιούνται για τα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών. 

Άλλωστε με όλα αυτά που προσφέρει η ηγεσία στους νέους οδηγούνται στην ενεργή συνεισφορά αφού με αυτό τον τρόπο αισθάνονται πως ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και ότι δίνουν το παράδειγμα στους συνομηλίκους τους.

Επιμέλεια κειμένου: InifinityGreece
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το InfinityGreece.

Ana Tsitsa

Ana Tsitsa

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!