fbpx

3 ταινίες + 1 σειρά που πρέπει να δεις αν θέλεις να είσαι World Citizen

Όσοι από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας World Citizens, δεν εγκαταλείπουμε άλλες ταυτότητες, όπως την καταγωγή μας, τα ήθη και έθιμα μας. Αντιθέτως, η παραδοσιακή μας ταυτότητα δίνει σημασία στον τρόπο ζωής μας και παράλληλα μας βοηθάει να διαμορφώσουμε ποιοι είμαστε. Ωστόσο, ζώντας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ένα πρόσθετο επίπεδο ευθύνης. Είμαστε επίσης μέλη, μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια παγκόσμια ταυτότητα.

Με αυξανόμενο τρόπο, η τεχνολογία σήμερα, ενισχύει την ικανότητα μας να συνδεθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω της ευκολίας που μπορούμε να ταξιδεύουμε και να επισκεπτόμαστε άλλα μέρη του κόσμου, μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο, τι σημαίνει να είναι κανείς World Citizen. Κάπως έτσι, μέσα από τον ίδιο σου τον καναπέ μπορείς να ταξιδέψεις, να δεις διαφορετικές κουλτούρες, ξενόφερτους τρόπους ζωής, εικόνες, γεύσεις, χρώματα. Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι ταινίες ή σειρές που μπορείς να βρεις online και θα σου δώσουν αυτή την ευκαιρία να ταξιδέψεις μαζί τους…!

 

Η ηρωίδα της ταινίας παρότι σε ένα επιφανειακό επίπεδο φαίνεται να έχει όσα θα επιθυμούσε μια σύγχρονη γυναίκα (σύζυγο, ωραίο σπίτι, εξαιρετική καριέρα) αντιμετωπίζει προβλήματα με το γάμο της, αισθάνεται δυστυχισμένη και μπερδεμένη. Ο παράλληλος δεσμός της δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο γάμο της, αλλά δεν διαρκεί στη συνέχεια. Μόνη και απογοητευμένη, η Λιζ, αφού ολοκληρώνει τις διαδικασίες του διαζυγίου, ξεκινάει ένα διετές ταξίδι που της προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα. Ξόδεψε τέσσερις μήνες στην Ιταλία, δοκιμάζοντας τις ηδονές της γαστρονομίας και τη γλυκιά «dolce vita». Άλλοι τέσσερις μήνες στην Ινδία ικανοποίησαν τις πνευματικές της αναζητήσεις, μέσω του διαλογισμού και της ενδοσκόπησης. Τα πιο πολύτιμα δώρα όμως της τα πρόσφερε το ταξίδι της στο Μπαλί, όπου έλαβε τέλος και η συναρπαστική περιπλάνησή της. Περίπου 2 ώρες θεαματικών σκηνών, σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!

Συγκίνηση, χιούμορ, αισιοδοξία και εξαιρετικές ερμηνείες, σε μια διαχρονική ιστορία, που υποστηρίζει πως μερικές φορές ένας και μόνο ψίθυρος αρκεί για να αλλάξει τα πάντα. Η ταινία πραγματεύεται με εμπνευσμένα προκλητική ματιά, τα απρόσμενα γεγονότα που πυροδοτεί σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου η μυστική συμμαχία τριών διαφορετικών μα εξίσου θαρραλέων γυναικών, προκειμένου να σπάσουν έναν ξεπερασμένο κώδικα ηθικής και να θέσουν νέους κοινωνικούς κανόνες. Η 22χρονη Σκίτερ επιστρέφει από το κολέγιο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Σύντομα θα πάρει μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη Τζάκσον: να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής.

Περίπου 2,5 ώρες μιας ταινίας που πραγματικά θα σου δώσει να καταλάβεις πώς ο ρατσισμός επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων.

 

Η ταινία διαδραματίζει μία δυνατή ιστορία νέων ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει

σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον και μιας καθηγήτριας που θέλει να τους δώσει αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη: χώρο για να μιλήσουν. Σε ένα σχολείο της California, που η ρατσιστική αντιμετώπιση και τα περιστατικά βίας αποτελούν καθημερινότητα, η καθηγήτρια Έριν Γκρούγουελ, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδιαφορεί, θα προσπαθήσει να μετατρέψει το μάθημα της τάξης σε ζήτημα ζωής για τους μαθητές της. Μέσω της επικοινωνίας και της κατανόησης, οι μέχρι τότε “ανεπίδεκτοι μαθήσεως” έφηβοι, θα ανακαλύψουν την αξία της ανοχής και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις κατεστραμμένες ζωές τους, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον κόσμο τους. 2 ώρες ατελείωτης έμπνευσης.

 

+1 Sense8

Η ‘αλλοπρόσαλλη’ -με την καλή έννοια- τηλεοπτική σειρά των αδελφών Matrix είναι από άλλο πλανήτη. Πρωτότυπο. Πρωτοποριακό. Και γεμάτο φρέσκες ιδέες. Αυτοί είναι τρεις χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν τζάμι στην εγκεφαλική αυτή σειρά επιστημονικής φαντασίας. Τρία πράγματα που, ακόμη και αν την δεις και την σιχαθείς (ή, αρκετά πιθανό) ‘’μπερδευτείς’’, είσαι αναγκασμένος να της το αναγνωρίσεις. Στο επίκεντρο όλων βρίσκονται οχτώ out of the box χαρακτήρες: ένας οδηγός λεωφορείου από το Ναϊρόμπι, μια Κορεάτισσα κόρη επιχειρηματία από τη Σεούλ, μια transgender hacktivist από το Σαν Φρανσίσκο, μια Ινδή φαρμακοποιός, μια Ισλανδή Dj, ένας Βερολινέζος κλειδαράς, ένας Μεξικάνος ηθοποιός και ένας αστυνομικός από το Σικάγο, όλοι με κρυμμένα μυστικά, που βρίσκονται να ‘νιώθουν’ ο ένας ό,τι ο άλλος. Αποτελείται από 2 γεμάτες σεζόν, που σου επιτρέπουν όχι μόνο να παρατηρήσεις τους χαρακτήρες της σειράς, αλλά και να τους γνωρίσεις, χαλαρά, και χωρίς βιασύνες.

 

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορείς να γίνεις World Citizen αρκεί να το θέλεις. Να εμπνευστείς, να δοκιμάσεις, να αλλάξεις. Παίρνοντας ερεθίσματα από τις παραπάνω ταινίες-σειρές, μπορείς να κάνεις το δικό σου πρώτο βήμα για αλλαγή, κάνοντας αίτηση για ένα από τα προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό της AIESEC. Μπες στο www.aiesec.gr για να βρεις τη δική σου World Citizen ευκαιρία!

Aggelos Kokona

Aggelos Kokona

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!