fbpx

5 πρακτικές για ένα παραγωγικό και ξεκούραστο καλοκαίρι

Κάνει αφόρητη ζέστη; Ο καύσωνας και η ανάγκη να πας στην παραλία κάνουν ακόμα πιο δύσκολο να στείλεις αυτό το mail; Νιώθεις ότι μετά από αυτήν την χρονιά χρειάζεσαι ξεκούραση και τίποτα άλλο; Αν αυτές οι ερωτήσεις περνάνε συχνά από το μυαλό σου, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω για να μάθεις πώς μπορείς να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να στερηθείς την ξεκούραση και την ανεμελιά του καλοκαιριού!

Όχι, δεν είναι ένα ακόμα άρθρο που θα σου πει να βάζεις την αγαπημένη σου μουσική και να είσαι σε έναν χώρο που σε ηρεμεί και σε εμπνέει (αν και αυτά είναι επίσης βοηθητικά). Εγώ θέλω να σου μιλήσω περισσότερο για πιο πρακτικά θέματα που θα κάνουν την καθημερινότητα σου ευκολότερη και πιο διαχειρίσιμη. Ακολουθεί, λοιπόν, ένας σύντομος οδηγός 5 καλών πρακτικών που θα σε βοηθήσει να συνδυάσεις την δουλειά  με τις διακοπές σου.

  1. Θέσε σωστές προτεραιότητες.

Πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πράγματα ή τα αφήνουμε για αργότερα  (ή για πολύ αργότερα), επειδή απλά δεν θέτουμε τις σωστές προτεραιότητες και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει πρώτο, δεύτερο, τρίτο… και ούτω καθεξής. Μην προσπαθείς να βρεις την άκρη του νήματος σ’ ένα συνονθύλευμα εκκρεμοτήτων και προθεσμιών. Ξεκίνα να ταξινομείς τα καθήκοντα σου σε αυτά που είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά και επείγοντα, έτσι ώστε να βάλεις σε μια σειρά τις υποχρεώσεις σου και να τις φέρεις μια-μια σε πέρας. Αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις, υπάρχουν αρκετές τεχνικές για το πώς θέτεις προτεραιότητες.

Done, check!

2. Μην δυσανασχετείς τόσο εύκολα.

Έχε υπόψη ότι η τάση μας να αναβάλουμε πράγματα δεν πηγάζει τόσο από την αδυναμία μας να διαχειριστούμε σωστά τον χρόνο που διαθέτουμε, όσο από την αρνητική μας προδιάθεση απέναντι σε κάτι. Η ”αναβλητικότητα” οφείλεται σε μια εσωτερική επιθυμία να αποφεύγουμε οτιδήποτε μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Προσπάθησε καλύτερα να σκεφτείς πώς θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου μετά την ολοκλήρωση του task σου και όχι το πόσο δύσκολο σου είναι να πάρεις την απόφαση να το κάνεις. Στείλε αυτό το mail, πάρε αυτό το τηλέφωνο, ετοίμασε εκείνη την παρουσίαση και μετά πήγαινε στην παραλία ή απόλαυσε το παγωτό σου στο μπαλκόνι. 

Cheer up a bit!

3. Μην δουλεύεις πολλή ώρα, αλλά αποτελεσματικά.

Η καλή δουλειά δεν σημαίνει πάντα ώρες ολόκληρες μπροστά από τον υπολογιστή σου. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι, να έχεις στο μυαλό σου δύο παραμέτρους: το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και να εξοικονομήσεις χρόνο για σένα. Θέσε μικρά και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα σε κάθε τι που κάνεις, έτσι ώστε να καταφέρεις να κάνεις και περισσότερα πράγματα μέσα στην μέρα και να μην καταπιάνεσαι μόνο μ’ ένα. Επίσης, μην ξεχνάς να κάνεις τακτικά μικρά διαλείμματα για να διατηρήσεις την πνευματική σου διαύγεια.

Μην ξεχνάς, ο χρόνος είναι χρήμα!

4. Οριοθέτησε τον χρόνο που θα δουλεύεις καθημερινά.

Βρες τις ώρες που θα δουλεύεις μέσα στην ημέρα και να θέσε ένα όριο, το οποίο θα διαχωρίζει την δουλειά από τον ελεύθερο σου χρόνο. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εσένα πότε φτάνεις στο peak της παραγωγικότητας σου, οπότε φτιάξε το πρόγραμμα σου ανάλογα με τους ρυθμούς και το στυλ δουλειάς που σε βολεύει περισσότερο. Αν πιστεύεις ότι οι ρυθμοί που έχεις δεν βοηθάνε την κατάσταση, τότε πήγαινε πάλι στην πρακτική Nο 1. (9 best hacks for working from home)

Save the date!

5. Αξιοποίησε τις δυνατότητες που έχουν τα εργαλεία (tools) που χρησιμοποιείς στο έπακρο.

Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου και την παραμικρή δυνατότητα που μπορεί να σού προσφέρουν τα εργαλεία με τα οποία δουλεύεις. Π.χ τσέκαρε πιο προσεκτικά τις ρυθμίσεις που έχει το Google Calendar για να οργανώνεις καλύτερα το πρόγραμμα σου, προγραμμάτισε ένα email να σταλεί συγκεκριμένη ώρα και μέρα για να κερδίσεις λίγο χρόνο αργότερα ή δημιούργησε υποφακέλους για να βρίσκεις πιο εύκολα τα αρχεία που χρειάζεσαι. Μπορείς ακόμα να ψάξεις και για άλλα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν ενδεχομένως να κάνεις την δουλειά σου πιο αποτελεσματικά (π.χ Trello).

Ψάξτο λίγο!

Φυσικά όλα αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορείς να τα προσαρμόσεις όπως θες εσύ, ώστε να χαρείς το υπόλοιπο του καλοκαιριού και να μην παραμελήσεις τις υποχρεώσεις σου, χωρίς να είσαι υπερκινητικός αλλά ούτε και ληθαργικός. Οπότε, πάρε χαρτί και μολύβι (ή ο,τι άλλο θες) και ξεκίνα να θέτεις προτεραιότητες και action steps, για να φτιάξεις την καλοκαιρινή ρουτίνα σου. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το φθινόπωρο κοντοζυγώνει, μην σε βρει απροετοίμαστο/η!

Calliope Doumani

Calliope Doumani

- Writer in AIESEC Greece - AIESEC in UoM Thessaloniki - Balkan Slavic & Oriental Studies in UoM

Leave a Reply

Recent Posts

Erasmus Leaders 2023:

Η καριέρα σου από το 0 στο 100 Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το Erasmus Leaders από το Erasmus Student Network Greece είναι

Read More »

Follow Us

Γίνε μέλος με 4 απλά βήματα

Άφησε τα στοιχεία σου στην φόρμα εγγραφής

Παρακολούθησε την ενημερωτική συνάντηση
με ένα μέλος της AIESEC

Πέρνα από συνέντευξη

Είσαι μέλος της AIESEC!